Збалансований раціон-запорука здоров’я і нормального функціонування організму. Правильне харчування допомагає запобігти розвитку різних захворювань, схуднути, придбати привабливість і молодість. До складу продуктів входять вітамінно-мінеральний комплекс та інші корисні речовини. Деякі з них потрібні для регенерації тканин. У цю групу входить і клітковина.

У яких продуктах міститься клітковина

Збалансований раціон-запорука здоров’я і нормального функціонування організму. Правильне харчування допомагає запобігти розвитку різних захворювань, схуднути, придбати привабливість і молодість. До складу продуктів входять вітамінно-мінеральний комплекс та інші корисні речовини. Деякі з них потрібні для регенерації тканин. У цю групу входить і клітковина.

Яка користь від клітковини?

Клітковина-це компоненти оболонки клітин рослин. Вони нормалізують вміст холестерину, приводять в норму артеріальний тиск, активізують роботу шлунково-кишкового тракту, покращуючи травлення і сприяючи виведенню шлаків і токсинів. У харчових волокнах мало калорій, і нею можна швидко насититися і надовго позбутися від почуття голоду.

У великих кількостях її можна знайти в свіжих овочах і фруктах, бобових і цільних зернах – ці та інші продукти обов’язково повинні входити в раціон. Регулярне надходження рослинних харчових волокон мінімізує ризик виникнення ішемії, діабету, ракової пухлини товстого кишечника.

Важливо: вживання клітковини у великих кількостях викликає метеоризм, здуття живота і інші неприємні симптоми.

У яких продуктах багато клітковини?

Деякі приймають різні БАДи і добавки, проте вони не замінюють натуральні рослинні волокна і часто не викликають очікуваний ефект. З цієї причини меню повинно складатися тільки з натуральних багатих клітковиною продуктів.

Зерновий хліб

Цільнозернове борошно містить зародки і плодові Зернові оболонки. У висівках багато білків, рослинних волокон, мінералів і вітамінів. Випічка з такого борошна виходить не такою пишною, як з рафінованої, але вона є більш корисною. Зерновий хліб низькокалорійний, їм швидко наїдаєшся – це особливо цінують всі, хто дотримується дієти і мріє схуднути. Цей продукт корисний і для діабетиків, так як він буде сприяти зниженню холестерину в крові.

У яких продуктах міститься клітковина

Яблуко

Людині для нормальної і повноцінної життєдіяльності потрібно всього 15 вітамінів. У яблуках їх 12: В, з, E, P, а також фолієва кислота і каротин, мінерали (фосфор, натрій, йод, залізо, калій, магній) і фруктоза, пектин і, звичайно, клітковина. Яблука допомагають позбутися від зашлакованості, нормалізують процеси перетравлення їжі і стілець, знижують холестерин. Їх їдять в будь-якому вигляді: свіжими або сушеними. У будь-якій формі вони корисні. Одне яблуко в день-і можна запобігти виникненню серцево-судинних захворювань і утворення ракової пухлини, а антиоксиданти, що входять до складу, допоможуть запобігти передчасному старінню і руйнування клітин.

У яких продуктах міститься клітковина

Чорна смородина

За змістом харчових волокон чорна смородина утримує лідируючу позицію серед інших ягід. Крім цього, в ній багато вітамінів з, В, р, каротину, заліза, магнію, марганцю, органічних кислот, пектину. Досить 30 ягід чорної смородини в день, щоб задовольнити потреби клітин організму в поживних речовинах, які будуть брати участь в зміцненні кровоносних судин, покращувати кровотік, знижувати артеріальний тиск, запобігати розвитку інфекційних захворювань і перешкоджати набору зайвих кілограмів.

У яких продуктах міститься клітковина

Горіх

У раціон варто включити лісові і волоські горіхи, а також арахіс, мигдаль і фісташки. Так, вони калорійні, але невелика жменька здатна наситити організм рослинними волокнами.

Продукти, що містять клітковину:

  • каші (перловка, вівсянка, гречана, пшенична);
  • гриб;
  • білокачанна і брюссельська капуста;
  • буряк, морква, кабачки, томати, гарбуз та інші овочі;
  • зелень (кріп, салат, петрушка);
  • фрукти і сухофрукти (курага і родзинки, апельсини і банани, полуниця, чорнослив і ін.).

Корисні рекомендації

  • Щоденна “доза” клітковини не повинна перевищувати 25 м почати слід з невеликих перекусів, замінивши шоколад горіхами або фруктами.
  • Зі збільшенням споживання харчових волокон необхідно збільшити споживання води.
  • По можливості краще їсти свіжі овочі і фрукти без термічної обробки або запечені в духовці.
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Чи можна пити сирі яйця?
    Next post Дієта з підвищеним вмістом жирів-зміна парадигми або черговий модний тренд?