Яйця курки є справжнім джерелом цінних, корисних речовин. До їх складу входить багато білків і жирів, вітаміни груп а, в, D, E, H, P, а також такі мінерали, як сірка, магній, йод, фосфор, кальцій. У процес варіння або підсмажування більшість компонентів руйнується, тому багато фахівців в області здорового способу життя рекомендують вживати саме сирі яйця.
Яйця курки є справжнім джерелом цінних, корисних речовин. До їх складу входить багато білків і жирів, вітаміни груп а, в, D, E, H, P, а також такі мінерали, як сірка, магній, йод, фосфор, кальцій. У процес варіння або підсмажування більшість компонентів руйнується, тому багато фахівців в області здорового способу життя рекомендують вживати саме сирі яйця.
У чому користь?
Найвідоміше ласощі, яке готують з сирих яєць, – гоголь-моголь. Його дуже шанують спортсмени-бодібілдери, тому що в цьому продукті багато поживного білка, який потрібен для росту м’язової маси. Такий натуральний протеїн легко і повністю засвоюється організмом, насичуючи його клітини.
Сирі курячі яйця сприятливо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, знижуючи рівень кислотності в ньому. Нерідко вживання такого продукту, який абсолютно не токсичний, надає більш потужний і ефективний вплив, ніж лікарські препарати.
У сирому вигляді яйця застосовуються і в народній медицині, наприклад, їх беруть для приготування «мікстури» від кашлю, змішуючи з вершковим маслом, борошном і медом. З метою попередження розвитку захворювань легенів яйця просто збивають з цукром. Вони також благотворно впливають на голосові зв’язки, пом’якшуючи і зволожуючи слизову оболонку гортані. Сирі яйця-популярний компонент в домашніх масках. Їх додають, щоб шкіра обличчя стала більш гладкою і світлою. Яйця часто використовують в засобах для догляду за волоссям.
Чи шкідливі сирі яйця? Протипоказання
Головна небезпека, яка може виходити від сирих яєць, полягає в можливості зараження сальмонелами. У продукті також можуть бути присутніми і інші хвороботворні бактерії. Так, перш ніж з’явитися на прилавках магазинів, він проходить контроль якості, але ніхто не застрахований на 100% від зарази.
Яєчний білок високоалергенний, особливо сирий. Його непереносимість зустрічається в рази частіше, ніж алергія на цитрусові, полуницю або арахіс. З цієї причини вживати домашні яйця сирими людям з підвищеною до них чутливістю не можна. У важкій формі алергія проявляється як анафілактична реакція, набряк, шкірне запалення.
Є думка, що яйця в будь – якому вигляді шкідливі, якщо їх є часто і багато-в них міститься холестерин. Останні наукові дослідження показують, що далеко не так. Холестерин з їжі в організмі перетворюється в» хороший «і»поганий”. У більшості людей яєчний холестерин стає саме «хорошим», а «поганий», який є причиною утворення бляшок на судинах, з’являється у людей з порушеним обміном речовин. Якщо людина здорова, йому можна їсти яйця в будь-якому вигляді щодня.
Як правильно пити сирі яйця?
Нагадаємо, саме в сирих яйцях зберігаються всі цінні поживні речовини. Це твердження відноситься виключно до свіжого продукту. Якщо ж він пролежав в холодильнику тиждень, то вживати його заборонено. Як перевірити, свіже яйце чи ні? Опустіть його в чашку з холодною водою – якщо спливе – не першої свіжості, а якщо потонеє – можна пити! Дієтологи радять робити це на порожній шлунок за 30 хвилин до сніданку. Щоб поліпшити смак сирого яйця, його збивають до однорідної маси разом з соком з овочів або фруктів. Допускається додавання цукру або солі – кому як подобається. Спортсмени, які бажають набрати м’язову масу, можуть приготувати «коктейль» з сирого яйця, теплого пива, солі і сметани. Спортивний протеїновий напій також роблять з яєць з додаванням вина або фруктового соку.
У сирому вигляді вживають і курячі, і перепелині яйця (в них міститься дуже багато вітаміну А). Дітям до 7 років давати цей продукт не бажано, так як у них може виникнути алергічна реакція.
Корисні рекомендації
- Пити краще сирі яйця, куплені в магазині. Продукція з ринку не піддається санітарному контролю, тому ризик заразитися сальмонельозом дуже високий.
- Перед безпосереднім вживанням слід ретельно вимити шкаралупу,