Фото: pixabay.com
В ході дослідження вчені з’ясували, що загальне споживання замінників цукру пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.
Дослідники Національного інституту здоров’я та медичних досліджень Франції Inserm виявили потенційну зв’язок між високим споживанням замінників цукру та ризиком серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт.
Про це йдеться в статті, опублікованій в British Medical Journal.
Дослідники проаналізували дані 103 388 учасників (середній вік 42 роки) довгострокового дослідження NutriNet-Sant, яке розпочалося в 2009 році для вивчення зв’язку між харчуванням та здоров’ям. В ході дослідження споживання замінників цукру оцінювали за допомогою 24-годинних записів про їжу. Також враховувалися сторонні фактори, такі як спосіб життя і соціально-демографічний статус.
В цілому штучні підсолоджувачі споживали 37 відсотків учасників, при цьому середня доза становила 42,46 міліграма в день. Мінімальна та максимальна добова доза становила 7,46 та 77,62 міліграма на добу відповідно. У середньому за дев’ять років спостереження було 1502 серцево-судинних захворювань, включаючи Серцевий Напад, потребу в ангіопластиці, стенокардію, транзиторну ішемічну атаку та інсульт.
Експерти з’ясували, що загальне споживання замінників цукру пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Абсолютний показник захворюваності склав 346 випадків на 100 000 людино-років у споживачів підсолоджувачів порівняно з 314 випадками на 100 000 людино-років у тих, хто не вживав замінники цукру. Аспартам був пов’язаний з підвищеним ризиком цереброваскулярних захворювань, тоді як ацесульфам калію та сукралоза були пов’язані з ішемічною хворобою серця.
Робота показує, що заміна цукру штучними підсолоджувачами не приносить користі серцево-судинній системі і не повинна розглядатися як безпечна альтернатива.
Раніше дієтолог розповів про продукти, що викликають скачки цукру в крові.
Також “Курсор” ділився порадами для зниження ризику деменції.
Крім цього, вчені пояснили, чому чоловіки більш схильні до раку шкіри, ніж жінки.