Вибрати солодкий кавун-непросте завдання. Безумовно, далеко не кожен продавець, особливо на вулиці, буде здатний пред’явити покупцеві документ, що підтверджує якість продукції. Є кілька простих правил, які можуть виявитися дієвими в тому випадку, якщо вам необхідно купити смачний і солодкий кавун.
Вибрати солодкий кавун-непросте завдання, враховуючи те, скільки зараз в нашій країні магазинів і вуличних «кавунових лавок». Безумовно, далеко не кожен продавець, особливо на вулиці, буде здатний пред’явити покупцеві документ, що підтверджує якість продукції. Виходячи з цього доводиться розраховувати на себе і свій особистий досвід. Є кілька простих правил, які можуть виявитися дієвими в тому випадку, якщо вам необхідно купити смачний і солодкий кавун.
Як правильно вибрати смачний солодкий кавун
Перше правило, якого завжди потрібно дотримуватися – не вестися беззастережно на розхвалювання продавців. Збираючись зробити покупку у вуличній наметі, зверніть увагу на те, в яких умовах знаходяться кавуни і як вони виглядають.
Перш за все, намет не повинна знаходитися під палючим сонцем, а самі ягоди (так, кавун — це саме ягода!) слід розташовувати на спеціальних піддонах. Якщо намет стоїть в тіні, а баштанні культури акуратно лежать на піддонах на відстані близько 15 см над землею, вже з’являється привід підійти до продавця і спробувати зробити вибір. До речі, деякі продавці часто намагаються «обладнати» торгову точку з кавунами поруч з курними дорогами, сподіваючись на «прохідне» місце. Не слід купувати там кавун: зірваний плід починає «дихати» і таким чином вбирає в себе всі вихлопні гази і пил з дороги.
Якщо кавун вирощений якісно, на ньому завжди буде характерне жовта пляма: він, як годиться дозрівав під сонцем, в умовах баштану. Жовта пляма-місце, яким він торкався до грунту.
Серед людей існує така думка: потрібно обов’язково вибирати плід з сухим хвостиком. Це якраз неправильно. Сухий хвостик-сигнал про те, що кавун дуже довго «їхав» в машині до місця продажу і міг зіпсуватися в процесі шляху. До речі, не рекомендується перевіряти стиглість і якість плоду за допомогою традиційного розрізу вглиб. Якщо на вулиці дуже жарко, всередину ягоди можна занести небезпечні мікроорганізми.
Якщо ви купуєте плід в магазині, це значно полегшує завдання вибору: тим більше, солодкомовні продавці не «стоять над душею» і не збивають вас з пантелику. Однак незалежно від того, де ви хочете купити ягоду (в гіпермаркеті або на вулиці), намагайтеся дотримуватися ще ряд простих, але важливих правил:
- не беріть величезний кавун. З більшою часткою ймовірності він буде недозрілим або несмачним;
- якщо плід стиглий, він завжди важкий — а якщо переспів – вас повинна насторожити його підозріла легкість;
- скоринка не повинна виглядати млявою і тьмяною: якщо кавун дозрів, йому не потрібно волога і він перестає її вбирати. Якщо є можливість, акуратно подденьте корочку нігтем. Якщо вона виявиться податливою і відразу зніметься, не беріть такий товар;
- у ранніх кавунах завжди є нітрати, які виробники застосовували з метою раннього визрівання. Про це потрібно завжди пам’ятати. Краще дочекатися серпня, хоча і тут далеко не факт, що плоди, які прибувають до нас здалеку, не піддають цьому виду обробки;
- при виборі використовуйте традиційний і відомий спосіб, злегка постукавши по кавуну. Це допоможе вам визначити, чи плід рано дозрів чи ні. Рано дозрілі кавуни завжди видають глухі звуки при простукуванні, а плоди, «чесно і без нітратів» визріли в кінці серпня, звучать дзвінко.
Як вибрати солодкий кавун: хлопчик від дівчинки
Відрізнити кавун “чоловічої статі» від “жіночого” дуже просто. Низ у “хлопчиків«, як правило, опуклий, з маленьким кружечком, а» дівчатка” мають плоским денцем і широким жовтим кружечком. Деякі любителі кавунів вважають, що плоди жіночої статі смачніші, тому що в них не так багато насіння. Але це вже справа смаку і ні в якому разі не претендує на перевірений факт.
За допомогою простих правил ви зможете самостійно вибрати хороший кавун, який обов’язково порадує вас стиглим і солодким смаком.