Існує багато нюансів при виборі м’яса для складання індивідуальної продуктової корзини. В першу чергу …

Як правильно вибрати м’ясо?

Говорячи про здорове харчування, ніяк не обійти питання вживання м’яса. Звичайно, ми можемо довго міркувати про необхідність м’ясних продуктів в харчуванні або їх виключення з раціону, але сьогодні мова не про це.

 

Як правильно вибрати м’ясо?

Існує багато нюансів при виборі м’яса для складання індивідуальної продуктової корзини. В першу чергу це вміст білків і жирів в продукті, а також вид тварини, його вік, характеристики якості продукту, методи приготування страв і навіть особливості годування і забою тварин.

В першу чергу важливо відзначити, що м’ясо це не тільки джерело білків, але ще і насичених жирних кислот, надмірна кількість яких не бажано в структурі здорового харчування.

Кількість споживання жирів з продуктами харчування на добу в середньому становить 1 г/кг маси тіла, причому найкращим ставленням тварин і рослинних жирів буде наступне: 30% тварин і 70% рослинних. Так, норма споживання тваринних жирів для чоловіка масою 70 кг.становитиме тільки 21 г. у зв’язку з цим краще віддавати перевагу маложирному м’ясу або продуктам середньої жирності.

Вибрати правильне м’ясо-завдання не просте, але цілком здійсненне. За першокласним шматком я настійно рекомендую вирушати на ринок. На відміну від супермаркетів там різноманітніше вибір, м’ясо представляють різні виробники і велика ймовірність купити свіжий продукт.

 

Критерій якості м’яса

Основним методом перевірки якості будь-якого м’яса є наступний: при натисканні на шматок м’яса пальцем через поліетиленовий пакет вм’ятин і ямок залишитися не повинно, також не повинен виділятися сік. На дотик свіже м’ясо має пружну консистенцію, практично сухе і не липне до рук. Якщо ямка від натискання не вирівнюється, заповнюється слизом, а консистенція шматка в’яла і липка – перед нами несвіжий продукт.

Важливий критерій якості м’яса-його колір. Яловичина повинна бути в міру червоного кольору, телятина – світло-рожева, баранина – насичено-червоного кольору. М’ясо молодняку блідо-червоне. Жир у молодих тварин білого кольору або злегка кремовий. Ознаки старого м’яса-волокниста структура, бордовий колір м’язових волокон і жовтий жир, таке м’ясо після кулінарної обробки буде жорстким.

Ще один критерій свіжого м’яса це так звана скоринка підсихання. Вона являє собою плівку, що утворюється на поверхні туші, внаслідок підсихання фасцій. Це показник правильного охолодження м’яса і його дозрівання.

Свіже м’ясо також не повинно мати вираженого запаху. Звичайно, запах залежить від виду м’яса, але він завжди приємний. Якщо м’ясо пахне оцтом, ацетоном, видає легкий запах аміаку, має «кислинку» або зовсім відсутній запах — воно несвіже. Крім того, розморожене м’ясо позбавлене специфічного м’ясного запаху, і можуть відчуватися нотки вогкості.

Заморожене м’ясо за всіма статтями поступається охолодженому. У процесі зберігання відбувається руйнування білкових структур, псування жиру, погіршується органолептика, відбувається часткова втрата вітамінів. Зволожена поверхня м’яса, з темно-коричневими плямами, синці, нещільна консистенція – ознаки розмороженого м’яса. Купувати такий продукт не варто.

Крім вищевикладених методів оцінки якості обов’язково запитуйте у продавців ветеринарне посвідчення партії.

Від покупки дрібно нарізаних шматочків м’яса або фаршу краще утриматися, так як в більшості випадків це зручний спосіб продажу старого або залежаного продукту. Що стосується сосисок і сардельок, дозвольте залишити це питання Без коментарів. Відповідь на нього давно відома.

Крім традиційного м’яса яловичини або телятини, хочу звернути увагу ще на один продукт.

Так, серед м’ясних продуктів найбільш дієтичним вважається м’ясо кролика. М’язові волокна м’яса кролика дрібні, що сприяє гарній засвоюваності, і відповідно воно не піддається гнильним процесам в товстому кишечнику. При його виборі слід звертати увагу на наступні особливості. М’ясо кролика має бути чистим, знекровленим, без ділянок зі зміненим кольором. Також у тушки повинен бути залишений хвостик або вушко. Вага молодого кролика не перевищує 1 кг.

У наш час, звичайно, застосовують всілякі методи, за допомогою яких будь-якого м’яса можна надати товарний вигляд. Для цього використовується підфарбовування м’яса, вимочування в спеціальних розчинах, прикраса зеленню. У зв’язку з цим м’ясо вибирайте уважно, а кілька днів практики істотно полегшать це завдання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post 10 помилок, які роблять дівчата, прагнучи схуднути
Next post Відпустка. Стати гурманом здорового харчування