Навіть ті, хто любить гостру їжу, іноді недооцінюють соус або спеції, і їх смакові рецептори починають просто «горіти». Через сильний приплив крові збільшується утворення шлункового соку, і його надлишок закидається в стравохід – так виникає печія.
Навіть ті, хто любить гостру їжу, іноді недооцінюють соус або спеції, і їх смакові рецептори починають просто «горіти». Через сильний приплив крові збільшується утворення шлункового соку, і його надлишок закидається в стравохід – так виникає печія. Неприємні відчуття в роті можуть бути тривалими, і хочеться якомога швидше позбутися від них.
Перше, що спадає на думку, – випити склянку води. Здається, вона може швидко загасити пожежу, але насправді це не так. Що ж з’їсти або випити, щоб усунути печіння після гострої їжі?
Молоко
Молоко добре нейтралізує опік від гострої їжі. У ньому міститься казеїн, особливий білок, який руйнує зв’язок між нервовими закінченнями в порожнині рота і капсаїцином – активним компонентом, що викликає печіння. Якщо під рукою немає пакета з молоком, то його можна замінити, наприклад, морозивом або іншим молоковмісних продуктом (йогуртом або сметаною).
Масло
Соняшникова або оливкова олія володіє не самим приємним смаком, але воно добре підходить для усунення печіння. Про всяк випадок стисніть ніс, щоб процес поглинання масла був не таким відразливим, і капніть на язик кілька крапель.
Крохмаль
Не лякайтеся, мова йде про продукти, в яких крохмаль міститься: хлібі, крекерах, чіпсах, рисі, макаронах. Він блокує всмоктування капсаїцину в слизову ротової порожнини.
Шоколад
Його дія аналогічно крохмалю, і воно можливо за рахунок великої кількості жирів, особливо в білому шоколаді (Темний не такий ефективний). Коли їсте гостре, завжди майте в запасі маленьку плитку, щоб видалити Активні компоненти приправ і спецій зі смакових рецепторів.
Кислий сік
Краще, якщо це буде лимонний, томатний або апельсиновий. Вони нейтралізують кислотність, і навіть після одного ковтка ви відчуєте себе набагато краще.
Алкоголь
Він прекрасно розчиняє капсаїцин, але тільки якщо це високоградусний напій. Не перестарайтеся! Щоб позбутися від печії після гострої їжі вистачить і однієї стопки горілки, рому або текіли. Пиво не підійде, так як м ньому недостатньо градусів.
Цукор або мед
Коли поблизу немає нічого рідкого, допоможе цукор або мед. Вони не змиють капсаїцин, але швидко змінять смакові відчуття, певним чином «замаскувавши» печіння. Не шкодуйте продуктів! Мова потрібно рясно покрити ними, щоб вони по можливості максимально повно вбралися.
Як гостра їжа впливає на організм?
Часто і багато вживати страви з великою кількістю спецій і приправ шкідливо для організму. Такі добавки покращують смак страви, і іноді можна просто забути про міру, а переїдання ще нікому не приносило користі. Від нього виникає важкість у животі, з’являються задишка, гази, гикавка і, звичайно, печія. Та й зайвих кілограмів ніхто не відміняв. Багато досліджень доводять, що надмірне вживання гострої їжі стає причиною захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки. Така їжа абсолютно протипоказана людям, у яких діагностовані гастрит і виразка.
Після гострої їжі з’являється неприємний запах з рота. Це більше відноситься до цибулі і часнику, що створюють специфічний «аромат», який довго не зникає. Плюс до всього, може знизитися сприйнятливість рецепторів, що відповідають за розпізнавання смаку. Результат-їжа буде здаватися несолоної, прісної і навіть неприємною.
З іншого боку, гостреньке в помірних кількостях може бути корисним. Спеції і приправи стимулюють приплив крові до органів травлення, за рахунок цього в деяких випадках полегшується самопочуття при простудних захворюваннях, мокрота при бронхіті відходить краще. Стимулюючий ефект від гострого в деякій мірі позитивно позначається на зниженні ваги. Це відбувається в результаті активізації серцево-судинної системи і прискоренню кровотоку.
Дослідження деяких вчених доводять, що від гострих страв виробляється серотонін – так званий гормон щастя, що поліпшує настрій і підвищує загальний емоційний стан і життєвий тонус. Тому салат по-мексиканськи може стати чудовою альтернативою шоколадній плитці.