Дуже часто на висівки звертають увагу люди, які хочуть схуднути. Незважаючи на позитивний вплив на організм, безконтрольно і в необмежених кількостях є висівки не можна. Чим же це загрожує?
Тверда оболонка зерна, що залишилася після виробництва борошна і складається з клітковини (харчових волокон), називається висівками. Найчастіше зустрічаються пшеничні, житні, рисові, вівсяні, гречані, полбяні і лляні висівки. Традиційно підвищення інтересу до цього продукту спостерігається в періоди повсюдного захоплення здоровим способом життя, оскільки саме в висівках сконцентровано до 90% всіх корисних елементів, що містяться в зерні.
Висівки продаються в двох видах: розсипні і гранульовані. Краще вибирати перший варіант, так як під час виробництва спресованого продукту його можуть “збагатити” підсилювачами смаку, борошном, харчовими добавками, цукром або сіллю. Чисті перемелені висівки безумовно більш корисні.
Що стосується органолептичних властивостей, натуральна тверда оболонка зерна має жовто-сірий колір і практично не пахне. Яскравим смаком продукт також не володіє.
Користь і шкода висівок для людини
Дуже часто на висівки звертають увагу люди, які хочуть схуднути. Пов’язано це з тим, що клітковина швидко насичує і абсолютно не сприяє накопиченню жиру. Більш того, вона значно покращує травлення, виводячи токсини і надаючи позитивний вплив на кишечник і весь шлунково-кишкового тракту в цілому. Висівки позбавляють від надлишків важких металів і холестерину, які накопичуються в організмі. Тверда оболонка зерна допомагає побороти запори, а значить і покращує метаболізм.
Ще один вагомий плюс вживання цього продукту-колосальний вміст вітамінів і мінералів: більшість вітамінів групи в, ретинол, аскорбінова і нікотинова кислота, вітамін D, філлохінон, токоферол (Вітамін Е), бета-каротин, пігменти лютеїн (має антиоксидантний ефект) і лікопін (протизапальний засіб). Комплекс перерахованих вище елементів прискорює відбуваються в організмі обмінні процеси, очищає шкіру, зміцнює нігті, покращує зір і стан волосся, а також благотворно впливає на функціональність опорно-рухового апарату і нервової системи.
Висівки: користь і шкода для організму
Якщо говорити про мінеральні речовини в складі висівок, то в них можна знайти:
- Калій (регулює баланс води і допомагає серцево-судинній системі);
- Магній (потрібен для повноцінного вироблення енергії і правильного засвоєння глюкози);
- Кальцій (впливає на згортання крові і гормональний фон);
- Йод (незамінний для здоров’я щитовидної залози);
- Цинк (підвищує опірність інфекціям, покращує травлення і швидкість загоєння ран);
- Залізо (забезпечує киснем тканини, органи і системи організму).
Користь і шкода висівок непорівнянні, так як цей продукт має унікальну властивість – зниження ГІ страв, в які його додають. За рахунок своєї здатності до абсорбції, тверда оболонка зерна допомагає уникнути різких стрибків цукру в крові, перешкоджає поширенню “зайвого” холестерину і не дає всмоктуватися жиру.
Висівки: користь і шкода, як приймати
Незважаючи на позитивний вплив на організм, безконтрольно і в необмежених кількостях є висівки не можна. Рекомендована норма становить одну столову ложку в день, гранично допустимі значення – три-чотири столові ложки на добу.
Сухі висівки необхідно вживати до їжі, запиваючи великою кількістю чистої негазованої води. Альтернативний варіант-замочити продукт в окропі на півгодини. У такому вигляді його можна розглядати не тільки як самостійний прийом їжі, але і як добавку до різних страв (смузі, супи, салати, каші). Висівки прекрасно поєднуються з молочними продуктами, особливо з кефіром і йогуртами.
Невелика калорійність (близько 100 ккал) і здатність давати швидке відчуття насичення роблять тверду оболонку зерна обов’язковою для включення в дієту людей, що мають проблеми із зайвою вагою.
Користь і шкода висівок для організму людини
Однак захоплюватися висівками не варто, так як це загрожує діареєю, здуттям живота, метеоризмом і навіть кишковою непрохідністю. Надмірне споживання продукту може викликати синдром роздратованої товстої кишки або стати причиною дефіциту мікро – і макроелементів. Велика кількість висівок зменшує всмоктуваність лікарських препаратів, тому до дозування варто ставитися серйозно.
Людям, що страждають від гастродуоденіту, холециститу і гастриту, необхідно проконсультуватися з лікарем, який визначить, чи можна їм взагалі додавати в дієту висівки.
Вживати тверду оболонку зерна на постійній основі не можна, так як продукт погіршує всмоктуваність вітамінів і мінералів. Щоб убезпечити себе і не хвилюватися за стан імунної системи, висівки краще їсти або курсами, або дуже маленькими порціями. Найздоровіший варіант отримання клітковини-включення в щоденний раціон свіжих овочів і фруктів.
Відвар з висівок: користь і шкода
Вважається, що відвари з висівок зміцнюють організм, допомагають при лікуванні запалень дихальних шляхів (бронхіт, фарингіт, ларингіт, пневмонія) і виразки сечового міхура, а також позбавляють від кашлю.
Щоб приготувати загальнозміцнюючий напій з оболонок пшеничних зерен, необхідно:
- Промити до чистої води 200-250 грам висівок;
- Залити їх 1 літром кип’яченої води, варити близько години;
- Одержаний відвар процідити і розбавити невеликою кількістю лимонного соку (свіжовичавленого).