Всупереч запевненням сироїдів варена кукурудза, як і інші овочі, прекрасно зберігає свої корисні якості, якщо варити її в качанах. Що ж стосується консервованої кукурудзи або тієї, яка продається у вакуумній упаковці, її користь для організму вельми сумнівна..
Всупереч запевненням сироїдів варена кукурудза, як і інші овочі, прекрасно зберігає свої корисні якості, якщо варити її в качанах. Що ж стосується консервованої кукурудзи або тієї, яка продається у вакуумній упаковці, її користь для організму вельми сумнівна, оскільки в процесі приготування відбувається активне «вихолощення» всіх вітамінів і мікроелементів.
Варена кукурудза: калорійність, користь і шкода
Найбільше в даному продукті міститься вуглеводів і білків. Це може здатися дивним, але саме в кукурудзі дослідники виявили невеликий відсоток природного золота. З корисних речовин і вітамінів особливо слід зазначити:
- вітаміни А, З, Е;
- нікотинову кислоту;
- пантотенову і фолієву кислоти;
- калій і кальцій;
- натрій і нікель;
- фосфор і магній.
Збагачена клітковиною, цукрова кукурудза надає благотворну дію на роботу кишкового тракту і є незамінним помічником при запорах. Вона виводить з організму «поганий» холестерин і чистить судинне русло, а також добре впливає на сечостатеву систему людини. Якщо вживати її в їжу регулярно і помірно, вона допоможе завжди підтримувати гарний настрій і навіть позбавить від депресії і зневіри.
Ферменти, що містяться в кукурудзяних качанах, запобігають розвитку раку кишечника, особливо його нижніх відділів. Також ферментний склад відмінно чистить печінку і жовчні протоки, попереджаючи жовчнокам’яну хворобу.
Людям, що стежать за харчуванням, буде цікаво дізнатися, скільки калорій міститься в 100 г продукту:
- у сирому зерні-86;
- у вареному зерні — 123;
- у зернах після парової обробки — 80.
При ряді обставин кукурудза може виявитися і шкідливою. Наприклад, якщо у вас є серйозні шлунково-кишкові розлади, і ваш кишечник погано перетравлює важку їжу, вживання кукурудзи може викликати ряд неприємних розладів у вигляді підвищеного газоутворення і здуття живота. При тромбофлебітах і варикозному розширенні вен їсти її також не рекомендується, так само як і при виразкових захворюваннях шлунково-кишкового тракту в гострому періоді. Бувають і алергічні реакції на кукурудзу у вигляді висипу і свербіння, оскільки вітамінів в ній предостатньо. Якщо таке відбувається, на жаль, від цього овоча в раціоні доведеться відмовитися.
Користь кукурудзи вареної для жінок
Варену кукурудзу рекомендують вживати як вагітним, так і годуючим жінкам. Вона чудова тим, що не містить глютен, який часто стає причиною алергічних реакцій у малюків на материнське молоко. Кукурудза стимулює лактацію і підвищує життєвий тонус годуючої мами. При вагітності вона допомагає впоратися з нудотою і покращує травлення (звичайно, якщо жінка не страждає супутніми хворобами шлунково-кишкового тракту та інших органів).
Коли жінка годує грудьми, кукурудзу слід вживати» як ліки”, в мінімальних дозах. Буде достатньо одного качана в тиждень, поки дитині не виповниться 4-5 місяців, а з часом кількість можна потроху збільшувати.
Оскільки калорійність вареного продукту невисока, для жінок, які бажають схуднути в післяпологовому періоді, він є незамінним і смачним дієтичним продуктом. Одна порція вареної кукурудзи замінює повноцінний сніданок або вечерю і стане корисною як для мами, так і для її дитини.
Багато зараз звикають до вживання консервованої кукурудзи і «вакуумних» качанів. Слід пам’ятати про те, що особливої шкоди для організму вони не принесуть, але і користі теж. У літній період користуйтеся моментом: купуйте і варіть свіжі качани, щоб принести реальну користь своєму здоров’ю.