Білки-основна складова, будівельний матеріал і джерело енергії в організмі. Це високомолекулярні біоорганічні сполуки, в основі яких лежать поліпептидні ланцюги, що складаються із залишків амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками. Послідовність і характер з’єднання амінокислотних залишків визначають структуру білка.
Білки-основна складова, будівельний матеріал і джерело енергії в організмі. Це високомолекулярні біоорганічні сполуки, в основі яких лежать поліпептидні ланцюги, що складаються із залишків амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками. Послідовність і характер з’єднання амінокислотних залишків визначають структуру білка.
Класифікація білків
Існує кілька основних видів класифікації білків.
- Білки поділяються на рослинні і тварини, в залежності від наявності в тому чи іншому природному об’єкті.
- За характером виконуваних функцій вони мають: транспортну, структурну, каталітичну, сигнальну, захисну та інші ролі.
- За структурою вони представляють чотири типи: від первинної структури, що представляє найпростішу амінокислотну ланцюжок з пептидними зв’язками до четвертинної, представленої складною композицією з декількох поліпептидних ланцюгів в одному комплексі.
- За складом розрізняють прості і складні білки. Прості білки представлені тільки поліпептидними ланцюжками, в складних присутні залишки вуглеводів, ліпідів і т. д.
Амінокислотний склад білків
Амінокислотний склад білків має важливе значення. Здебільшого – це 20 амінокислот, які представлені замінними і незамінними амінокислотами. Останні не можуть синтезуватися організмом самостійно або надходять в нього тільки з продуктами харчування. Для дорослого організму незамінні кислоти-це валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін. Для дитячого-до списку додаються аргінін і гістидин. Від того, наскільки різноманітним і повноцінним буде харчування людини, залежить його здоров’я, імунітет, стан шкірного покриву, волосся, нігтів.
Продукти з високим вмістом рослинного білка
Слід зазначити, що харчування повинно містити як рослинні, так і тваринні білки, так як кожна група біоорганічних сполук вносить свою лепту в біохімічні та інші процеси, що протікають в організмі.
У яких продуктах багато рослинних білків? Нижче представлений топ з 5 продуктів рослинного походження з високим вмістом білка (процентний вміст білка на 100 г продукту):
- соя-близько 35%;
- горіхи 10 – 25%;
- гречка-близько 13 %;
- спаржа, шпинат – до 3%;
- авокадо-2%.
В даному списку вказані усереднені значення. Так як в залежності від виду або сорту рослини, кліматичних умов вирощування значення можуть корелюватися. На окрему увагу заслуговують горіхи і авокадо: в них багато білків і жирів, тобто харчова цінність продукту в цілому значно вище. Гречана крупа-явний лідер списку по вітамінно-мінеральному складу, вмісту вуглеводів (крохмаль і декстрини), які в сукупності з білками також відносять крупу до групи корисних продуктів.
Продукти з високим вмістом тваринних білків
Ряд продуктів тваринного походження містять повні білки, тобто мають в складі всі незамінні кислоти. Топ 5 продуктів, в яких багато білків виглядає наступним чином (у відсотках в 100 г продукту):
- м’ясо-11-20%;
- риба – 5-23%;
- морепродукти-3-18%;
- молочні продукти-3-28%;
- яйця – 10-13%.
Яєчний білок є стандартом повноцінного білка. Риба (особливо морська) містить крім білка високий відсоток есенціальних (омега – 3,6,9) жирних кислот, які важливі організму.
Важливо поєднувати продукти з рослинним і тваринним, повним і неповним білком, щоб забезпечити організм повним спектром життєво важливих сполук.
Добова норма споживання білка
Вважається, що для дорослої людини середнього віку добова норма білка повинна становити не менше 15% від денного раціону. При збільшенні фізичних навантажень цей показник закономірно зростає. Чим молодше організм, необхідний відсоток білка вище. У літньому віці він гірше засвоюється, тому певна частка цих сполук виводиться з організму, не засвоюючись.
Ознаки нестачі білка в організмі
Якщо раціон харчування однотипний з невеликою кількістю білкових продуктів, може спостерігатися нестача білків, яка проявляється в:
- слабкість;
- порушення функціонування печінки, нервової системи;
- зниженні імунітету, уповільнення в розвитку.
- зниження лібідо.
В цьому випадку необхідно змінити раціон харчування, ввести вищевказані продукти з високим вмістом білка. При серйозних проблемах потрібна допомога лікаря і прийом лікарських засобів.
Ознаки надлишку білка в організмі
Небажаним фактором є підвищений вміст білка в організмі. Воно призводить до:
- появі зайвої ваги;
- падагре;
- порушення водного балансу;
- проблемам з кишечником.
Одна з умов здорового організму – повноцінне харчування, поєднання в необхідних пропорціях трьох складових: білки – жири – вуглеводи.