Що можна їсти, а чого слід уникати?
Непереносимість глютену (клейковини) – це нездатність організму перетравлювати глютен, виявлений в пшениці і деяких інших зернах. Непереносимість глютену може варіюватися від легкої форми непереносимості до захворювання, відомого як целіакія.
Продукти, що містять глютен
До продуктів, які містять глютен традиційно відносять:
- макаронні вироби
- хліб
- печиво
- магазинні соуси
Нижче ми наводимо список продуктів, яких слід уникати:
Пшениця є основним продуктом Західної дієти і є ворогом № 1 для людей з непереносимістю глютену.
На додаток до пшениці, всі її похідні також слід виключити:
- пшеничний крохмаль
- пшеничні висівки
- пшеничні зародки
- кускус
- макаронні вироби м’яких сортів, твердих сортів пшениці
- цільнозернові макаронні вироби
- еммер
- гліадин
- камут
- маца
- манна крупа
- полба
- булгур
Список заборонених продуктів не закінчується пшеницею. До інших заборонених продуктів відносяться:
- ячмінь
- овес (сам по собі овес не містить клейковини, але його часто обробляють на підприємствах, які виробляють глютенсодержащие зерна і отже овес може бути «забруднений»).
- жита
- тритикале
Клейковина може також проявлятися в якості інгредієнта в:
- ячмінний солод
- магазинний курячий бульйон
- солодовий оцет
- ковбасні вироби
- магазинні соуси і деякі салатні заправки
- соєвий соус
Продукти без глютену
Наводимо список з деяких продуктів які не містять глютен:
- Фрукти та овочі
- квасоля
- насіння
- бобові культури
- горіх
- картопля
- яйце
- молочні продукти
- масла і оцти
- кукурудза
- рис
- риба
- яловичина
- курка
- морепродукт
- амарант
- гречка
- просо
- кіноа
- рис
- сорго
- соя
- тапіока
- гречка
- кукурудза
- рис
- кіноа
Багато зернових продуктів є безглютеновими:
Для випічки використовуйте замінники борошна. Вони можуть включати:
Вам знадобиться ксантанова камедь або гуарова камедь в якості замінника клейковини при виготовленні випічки.
Спочатку цей список може бути страшним, але для багатьох переваги набагато перевершують незручності.
Як поїсти в ресторані?
Їжа в ресторані може стати проблемою якщо у вас є непереносимість глютену, але це не матиме труднощів, якщо ви дотримуєтесь тих самих Принципів, які ви дотримуєтесь у харчуванні вдома, наприклад, м’ясо на грилі та овочі на пару.
Продукти, яких слід уникати в ресторанах, включають певні соуси, такі як бешамель. Не забудьте повідомити ваші уподобання заздалегідь офіціанту. В даний час у багатьох ресторанах ставлять позначки в меню «gluten free» – без глютену.
Прогноз
Якщо у вас є целіакія, для вашого здоров’я необхідно безглютенове харчування. Спочатку безглютенова дієта може здатися занадто складною, але з часом і з невеликим зусиллям – вона може стати основою вашого повсякденного харчування.