Що можна їсти, а чого слід уникати?

Список продуктів при непереносимості глютену

   

Непереносимість глютену (клейковини) – це нездатність організму перетравлювати глютен, виявлений в пшениці і деяких інших зернах. Непереносимість глютену може варіюватися від легкої форми непереносимості до захворювання, відомого як целіакія.

Продукти, що містять глютен

До продуктів, які містять глютен традиційно відносять:

  • макаронні вироби
  • хліб
  • печиво
  • магазинні соуси

Нижче ми наводимо список продуктів, яких слід уникати:

Пшениця є основним продуктом Західної дієти і є ворогом № 1 для людей з непереносимістю глютену.

На додаток до пшениці, всі її похідні також слід виключити:

  • пшеничний крохмаль

  • пшеничні висівки

  • пшеничні зародки

  • кускус

  • макаронні вироби м’яких сортів, твердих сортів пшениці
  • цільнозернові макаронні вироби

  • еммер

  • гліадин

  • камут

  • маца

  • манна крупа

  • полба

  • булгур

Список заборонених продуктів не закінчується пшеницею. До інших заборонених продуктів відносяться:

  • ячмінь
  • овес (сам по собі овес не містить клейковини, але його часто обробляють на підприємствах, які виробляють глютенсодержащие зерна і отже овес може бути «забруднений»).
  • жита
  • тритикале

Клейковина може також проявлятися в якості інгредієнта в:

  • ячмінний солод
  • магазинний курячий бульйон
  • солодовий оцет
  • ковбасні вироби
  • магазинні соуси і деякі салатні заправки
  • соєвий соус

Продукти без глютену

Наводимо список з деяких продуктів які не містять глютен:

  • Фрукти та овочі
  • квасоля
  • насіння
  • бобові культури
  • горіх
  • картопля
  • яйце
  • молочні продукти
  • масла і оцти
  • кукурудза
  • рис
  • риба
  • яловичина
  • курка
  • морепродукт
  • Багато зернових продуктів є безглютеновими:

  • амарант
  • гречка
  • просо
  • кіноа
  • рис
  • сорго
  • соя
  • тапіока
  • Для випічки використовуйте замінники борошна. Вони можуть включати:

  • гречка
  • кукурудза
  • рис
  • кіноа

Вам знадобиться ксантанова камедь або гуарова камедь в якості замінника клейковини при виготовленні випічки. 

Спочатку цей список може бути страшним, але для багатьох переваги набагато перевершують незручності.

Як поїсти в ресторані?

Їжа в ресторані може стати проблемою якщо у вас є непереносимість глютену, але це не матиме труднощів, якщо ви дотримуєтесь тих самих Принципів, які ви дотримуєтесь у харчуванні вдома, наприклад, м’ясо на грилі та овочі на пару.

Продукти, яких слід уникати в ресторанах, включають певні соуси, такі як бешамель. Не забудьте повідомити ваші уподобання заздалегідь офіціанту. В даний час у багатьох ресторанах ставлять позначки в меню «gluten free» – без глютену. 

Прогноз

Якщо у вас є целіакія, для вашого здоров’я необхідно безглютенове харчування. Спочатку безглютенова дієта може здатися занадто складною, але з часом і з невеликим зусиллям – вона може стати основою вашого повсякденного харчування.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Як харчуються зірки
Next post Одержимість дієтою