Регулярне вживання великої кількості цукрів веде до повільного зростання кількості захворювань: серцево-судинних, ендокринних, кишкові запалення, дерматит, зниження гостроти зору і, звичайно, ожиріння.

Що не так з цукром і чим його замінити?

Питання присутності цукру в тих чи інших продуктах важливий не тільки худне або людям, що страждають на діабет. Так, для діабетиків це може обернутися стрімкою госпіталізацією. Але і інших регулярне вживання великої кількості цукрів веде до повільного зростання кількості захворювань: серцево-судинних, ендокринних, кишкові запалення, дерматит, зниження гостроти зору і, звичайно, ожиріння.

Американська асоціація серця рекомендує жінкам вживати не більше 6 чайних ложок цукру в день і не більше 9 чоловікам. І закликає уважніше читати етикетки, скорочуючи споживання, в тому числі, прихованого цукру. Останній можна знайти в:

  • знежирених молочних продуктах;
  • сухих сніданках;
  • кашах швидкого приготування;
  • соку;
  • газована вода;
  • алкоголь;
  • соус;
  • ковбасах і сосисках;
  • напівфабрикат;
  • випічці, хлібі;
  • фаст-фуді (картопля фрі, чіпси, нагетси, стрипси та ін.);
  • фітнес-продуктах;
  • сухофруктах і цукатах;
  • консервах (фрукти, кукурудза, горошок, оливки, риба, м’ясо і т. д.);
  • сушах і ролах;
  • продуктах для діабетиків (як не дивно);
  • оселедці шматочками і т. д.

Організм ледачий і мозок завжди прагне спростити йому життя. Швидкі вуглеводи, яким і є цукор, вимагають мінімальних зусиль для отримання глюкози — основного джерела енергії для клітин. А в моменти виживання, саме швидкість переробки глюкози в енергію завжди була вирішальним фактором.

Що не так з цукром і чим його замінити?

Однак, в сучасному житті все навпаки: присутній достаток цукрів і мінімальна кількість фізичної активності для їх переробки. Такий дисбаланс веде до множинних фізіологічних порушень:

  • ожиріння;
  • дерматит;
  • розлади травного тракту;
  • дибає;
  • алергічні реакції;
  • перепади настрою;
  • гормональні порушення;
  • серцево-судинні захворювання та ін.

Мода на низькожирові продукти, замість надання користі, збільшила кількість споживаного цукру в рази. Виробники, щоб дотримати всі умови: зберегти смак, консистенцію і прибрати жири, довелося використовувати борошно і цукор. Тому, не варто накидатися на їжу з позначкою “знежирений”.

Що стосується замінників: фруктоза, сукралоза, аспартам та інші цукрозамінники, які багато, завдяки рекламі, вважаються безпечними, по суті, такими не є.

  • Аспартам, наприклад, підвищує рівень інсуліну, не надаючи клітинам глюкозу. Порожні скачки інсуліну вимотують підшлункову залозу, що призводить до інсулінорезистентності. А, в кінцевому рахунку, до діабету. Крім того, він може викликати головний біль дзвін у вухах, алергію, депресію, безсоння.
  • Сукралоза має майже нульову калорійність, але стимулює приріст жирової тканини в організмі.
  • Фруктоза в 4 рази солодше цукру. Перевищення добової норми споживання добавок з фруктози загрожує більш неприємними наслідками, ніж звичайний цукор. Вона метаболізується тільки печінкою, що при зловживанні може привести до ожиріння печінки і цукрового діабету. Крім того, звичайне ожиріння теж природна реакція організму на надходження великої кількості фруктози в організм.
  • Серед нешкідливих солодощів, можна виділити наступні:

    • цілі фрукти;
    • натуральний мед;
    • стевія;
    • сироп ріжкового дерева;
    • сироп топінамбура.

    Контролюючи кількість і якість споживаного цукру, можна поліпшити фігуру, шкіру, волосся. Але найголовніше, що дає контроль над споживанням цукру – це здоров’я. Здорові судини, кишечник, гострий зір і підтримка роботи внутрішніх органів. 

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Наука, факти, думка фахівців про здорове харчування
    Next post Жири: корисні і небезпечні