Регулярне вживання великої кількості цукрів веде до повільного зростання кількості захворювань: серцево-судинних, ендокринних, кишкові запалення, дерматит, зниження гостроти зору і, звичайно, ожиріння.
Питання присутності цукру в тих чи інших продуктах важливий не тільки худне або людям, що страждають на діабет. Так, для діабетиків це може обернутися стрімкою госпіталізацією. Але і інших регулярне вживання великої кількості цукрів веде до повільного зростання кількості захворювань: серцево-судинних, ендокринних, кишкові запалення, дерматит, зниження гостроти зору і, звичайно, ожиріння.
Американська асоціація серця рекомендує жінкам вживати не більше 6 чайних ложок цукру в день і не більше 9 чоловікам. І закликає уважніше читати етикетки, скорочуючи споживання, в тому числі, прихованого цукру. Останній можна знайти в:
- знежирених молочних продуктах;
- сухих сніданках;
- кашах швидкого приготування;
- соку;
- газована вода;
- алкоголь;
- соус;
- ковбасах і сосисках;
- напівфабрикат;
- випічці, хлібі;
- фаст-фуді (картопля фрі, чіпси, нагетси, стрипси та ін.);
- фітнес-продуктах;
- сухофруктах і цукатах;
- консервах (фрукти, кукурудза, горошок, оливки, риба, м’ясо і т. д.);
- сушах і ролах;
- продуктах для діабетиків (як не дивно);
- оселедці шматочками і т. д.
Організм ледачий і мозок завжди прагне спростити йому життя. Швидкі вуглеводи, яким і є цукор, вимагають мінімальних зусиль для отримання глюкози — основного джерела енергії для клітин. А в моменти виживання, саме швидкість переробки глюкози в енергію завжди була вирішальним фактором.
Однак, в сучасному житті все навпаки: присутній достаток цукрів і мінімальна кількість фізичної активності для їх переробки. Такий дисбаланс веде до множинних фізіологічних порушень:
- ожиріння;
- дерматит;
- розлади травного тракту;
- дибає;
- алергічні реакції;
- перепади настрою;
- гормональні порушення;
- серцево-судинні захворювання та ін.
Мода на низькожирові продукти, замість надання користі, збільшила кількість споживаного цукру в рази. Виробники, щоб дотримати всі умови: зберегти смак, консистенцію і прибрати жири, довелося використовувати борошно і цукор. Тому, не варто накидатися на їжу з позначкою “знежирений”.
Що стосується замінників: фруктоза, сукралоза, аспартам та інші цукрозамінники, які багато, завдяки рекламі, вважаються безпечними, по суті, такими не є.
Серед нешкідливих солодощів, можна виділити наступні:
- цілі фрукти;
- натуральний мед;
- стевія;
- сироп ріжкового дерева;
- сироп топінамбура.
Контролюючи кількість і якість споживаного цукру, можна поліпшити фігуру, шкіру, волосся. Але найголовніше, що дає контроль над споживанням цукру – це здоров’я. Здорові судини, кишечник, гострий зір і підтримка роботи внутрішніх органів.