Те, що людина вважає за краще їсти, може багато чого сказати про нього. Роками виробляються харчові звички, які можуть бути як корисними, так і шкідливими. Вчені знайшли зв’язок між звичками в їжі і рівнем загального стану здоров’я, тривалістю життя.
Те, що людина вважає за краще їсти, може багато чого сказати про нього. Роками виробляються харчові звички, які можуть бути як корисними, так і шкідливими. Вчені знайшли зв’язок між звичками в їжі і рівнем загального стану здоров’я, тривалістю життя.
Також помічено, що людина, що веде записи прийомів їжі протягом 3 місяців, схильний до схуднення. Завдяки цьому можна стежити: що ви їсте, коли і скільки. Через щоденник харчування можна відстежити і шкідливі звички.
Шкідливі харчові звички
Сіль в надлишку затримує воду в організмі, а навантаження на серце і нирки підвищується. Бажано вживати не більше чайної ложки в день, дітям – ще менше. Потрібно пам’ятати, що велика кількість солі містять готові продукти: випічка, напівфабрикати, соуси, хліб. Так виробники збільшують термін зберігання-сіль відмінний консервант.
До солодких напоїв відносяться: газовані води, пакетовані соки з цукром, енергетики, спортивні напої.
ВООЗ рекомендує в день з’їдати 400 грам овочів і фруктів, розділені на п’ять порцій.
У Росії купити несезонні овочі та фрукти буває дорого. Тому вибирайте по сезону місцеві дари природи. У них зберігається максимум користі і вітамінів. Взимку підійдуть заморозки, заготовлені влітку.
Рекомендується більше вживати в їжу жирну рибу. Омега – 3-ненасичені жирні кислоти, необхідні для здоров’я шкіри, волосся і зміцнення серцевого м’яза.
А адже це природні джерела мікроелементів, так потрібних сучасній людині. Є їх потрібно потроху кожен день.
Перероблене м’ясо небезпечно для організму, особливого дитячого. Вони напхані нітринами, сіллю і добавками для смаку і кольору.
Шкідливі радянські харчові звички
У багатьох в родині збереглися Кухонні традиції, які стали стабільними харчовими звичками. Родом вони з далекого радянського минулого, коли був частий дефіцит, потрібно було готувати дешево і ситно.
Все, що залишилося з вечері – чим більше, тим краще. Такий рясний сніданок хороший для трудяги на заводі, але не для офісного клерка, у який є перерва на обід і перекушування.
Знову-таки, робітник повернувся з важкої роботи пізно ввечері, де його зустрічає Дружина з першим, другим і третім. Тому бажаний вечерю з трьох страв.
Сучасні дієтологи не рекомендують робити суп щоденним ритуалом. Можна обмежитися – 2-3 рази на тиждень.
Не варто заїдати всі страви хлібом. Тим більше-макарони і картопля. Шлунково-кишковий тракт не буде вдячний стільки швидких вуглеводів.
Не варто запивати їжу чаєм, компотом або морсом. Запам’ятайте: пити під час їжі шкідливо. Шлунковий сік розбавляється рідиною, що може привести до переїдання.
Радянські бутерброди з майонезом можуть бути основною стравою, легкою закускою або прикрасою святкового столу. Якщо перекушувати часто бутербродами, можна заробити виразку.
Відгомони дефіциту продуктів в радянському минулому. Варто поберегти свою печінку і обмежитися тарілочкою олів’є в новорічну ніч.
Як змінити харчові звички
Сповільнюйтеся під час їжі, не відволікайтеся на телевізор і соцмережі.
Хитрощі: покладіть виделку на тарілку, поки ви жуєте. Кусайте тільки, коли проковтнете. При швидкому поглинанні їжі шлунок не встигає дати мозку сигнал, що голод усунутий. Є небезпека переїдань.
Переїдання: як зруйнувати ланцюг харчових звичок
Харчові звички формуються ще в дитинстві, багато з них ведуть до переїдання.
Згадайте, як дорослі говорили:
- Не вийдеш з-за столу, поки не доїш;
- Щоб тарілка була чиста;
- Я ж стільки наготувала для тебе, спробуй;
- Ложечка за маму, ложечка за тата;
- З’їж супчик, отримаєш солоденьке.
Потрібно шкідливі харчові звички замінити на корисні.
Дивні харчові звички
Смаки в їжі в різних країнах можуть здатися дивними:
- Японців би здивували Російські традиційні порції, так вони їдять в невеликих розмірах і без хліба;
- Монголи п’ють чай з маслом, молоком і сіллю;
- Східна кухня повна спецій;
- У Перу можна зустріти страви з морських свинок частіше, ніж у нас з куркою.
Харчові звички визначаються традиціями, укладом життя і економічним станом регіону. І те, що дивно для одних – реалії побуту інших. Тому багато мандрівників вважають, що зануритися в світ чужої культури можна, тільки повністю перейнявши її особливості. Але перед таким експериментами все ж варто поспілкуватися з лікарем, щоб виключити можливі проблеми.