Як ліки сушені ягоди шипшини люди використовують дуже давно. Якщо приготувати з них звичайний відвар або заварити в термосі, вийде не тільки корисний, але і дивно смачний напій. Але які ще позитивні властивості таїть в собі даний продукт і чому багато хто не уявляє свого життя без нього, дізнаємося в даному матеріалі.

Шипшина в раціоні: навіщо і в чому користь

У плодах шипшини міститься величезна кількість вітамінів та інших корисних речовин. Як ліки сушені ягоди шипшини люди використовують дуже давно. Якщо приготувати з них звичайний відвар або заварити в термосі, вийде не тільки корисний, але і дивно смачний напій. Але які ще позитивні властивості таїть в собі даний продукт і чому багато хто не уявляє свого життя без нього, дізнаємося в даному матеріалі.

Користь шипшини для організму людини

Офіційна медицина вже давно вважає шипшина лікарською рослиною. У лікувальних цілях можна використовувати не тільки його ягоди, але і листя, коріння, проте плоди — найбільш доступна частина чагарнику, тому вони більш популярні для приготування.

Шипшина в раціоні: навіщо і в чому користь

Найкраще пити настій шипшини в осінню і зимову пору року, коли у нас спостерігається дефіцит вітамінів. Це відмінна профілактика грипу, ГРВІ та інших сезонних інфекційних хвороб. Крім вітамінів А, З І Р, ягоди містять органічні кислоти і мікроелементи. Крім профілактики і лікування простудних захворювань, шипшина також застосовують при таких захворюваннях і станах:

  • будь-яких запальних процесах. Шипшина має регенеруючі властивості. Його також рекомендують пити при зовнішніх і внутрішніх ударах з метою поліпшення кровообігу в пошкодженому місці;
  • зниженому імунітеті. Збагачені вітамінами плоди шипшини відновлюють імунні процеси в ослабленому організмі;
  • проблеми з шлунково-кишковим трактом. Ягоди мають виражений жовчогінний ефект, стимулюють апетит;
  • патологіях крові і органів кровотворення. Шипшина очищає кровоносну систему і бореться з «поганим» холестерином, не даючи йому осідати на стінках судин.

Порадившись з лікарем, ви можете застосовувати шипшина при гінекологічних, серцево-судинних та інших патологіях.

Приготувати настій дуже просто. Потрібно подрібнити плоди і столову ложку ягід залити окропом в кількості 200 мл.найкраще настояти напій в термосі протягом 60 хвилин і більше. У вас вийде відмінний чай, який можна буде пити 2-3 дня. Оптимальний час настоювання становить від 7 до 12 годин, тому заливати настій в термос рекомендується на ніч.

Масло шипшини: користь

Для приготування масла використовують насіння, які знаходяться всередині ягід. Масло сприяє швидкому загоєнню ран і ударів. Його можна застосовувати при незначних опіках та інших пошкодженнях шкіри. Після консультації з дерматологом іноді допустимо застосування масла шипшини з метою лікування псоріазу і деяких видів дерматитів.

Користь шипшини для жінок

Склад шипшини допомагає жінкам підтримувати природну красу:

  • зміцнює волосся і запобігає їх випадання;
  • зміцнює нігті;
  • підтягує шкіру;
  • розгладжує мімічні зморшки;
  • стимулює природне вироблення колагену;
  • сприяє відновленню обмінних процесів і схудненню.

Рекомендується пити шипшина вагітним жінкам. Кислуватий і приємний смак напою допомагає майбутнім мамам пережити токсикоз, який, як відомо, часто супроводжується нападами нудоти. Дозу напою краще розрахувати разом з лікарем або пити його потроху.

Шипшина в раціоні: навіщо і в чому користь

Користь шипшини для чоловіка

Чоловікам напій допоможе:

  • зміцнити сечостатеву систему;
  • підвищити потенцію;
  • позбутися від простатиту (якщо приготувати напій з глоду і шипшини);
  • зміцнити серце і судини.

Шипшина-доступна і корисна ягода, яку завжди можна купити в аптеці, супермаркеті або зібрати і висушити самостійно.

При регулярному вживанні напій допоможе впоратися з багатьма захворюваннями, головне — щоб у вас не виникало алергічних реакцій через рясного вмісту в ньому вітаміну С.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Чи можна дітям пити какао?
Next post Варена кукурудза: чи корисна?