Про користь риби, як про продукт харчування написані книги, а також безліч наукових статей. Риба є прекрасним джерелом легкозасвоюваного білка…

Риба для здорового харчування

Переваги та недоліки риби, як продукту харчування? 

Про користь риби, як про продукт харчування написані книги, а також безліч наукових статей. Риба є прекрасним джерелом легкозасвоюваного білка, містить майже всі незамінні амінокислоти; багата мікроелементами, такими як йод, магній, калій, цинк та ін риба є джерелом незамінних омега 3 жирних кислот, які беруть участь в побудові клітин нашого організму, і джерелом вітаміну D, E, а також вітамінів групи В.

Однак при такому різноманітті корисних властивостей, є деякі негативні сторони. Так, риба може бути джерелом паразитів, проте людина може заразитися ними тільки, якщо не правильно приготує її. Багато обговорень в мережі Інтернет про те, що риба шкідлива через те, що вона містить токсичні речовини, важкі метали, водиться в забрудненій воді. Постійне забруднення річок і озера стічними водами природно, не піде на користь для живого організму.

 

Як часто необхідно їсти рибу і чому? 

Кожні шкільні літні канікули я проводив в санаторіях Кавказьких Мінеральних вод. І про рибний вівторок і четвер знаю не з чуток. Мінімальне вживання риби повинно бути 2 рази в тиждень. Так ми забезпечимо надходження всіх необхідних поживних речовин в наш організм. Однак не буде шкідливим, якщо ми вживати рибу станемо частіше. Головне це свіжість продукту і правильне приготування.

 

Як ставитися до японської кухні, де використовується сира риба? 

Японія є острівною державою, тому, природно незамінним компонентом культури харчування є риба.

Якщо Риба свіжа і водиться у воді, незабрудненій продуктами діяльності людини, шкоди в сирій рибі немає. Більш того це улюблене блюдо японців. Є навіть страви, в яких використовуються живі мешканці морів, воно називається одорі. Побоювання пов’язані тільки з можливістю зараження гельмінтами, проте ці побоювання вирішуються завдяки особливостям національної кухні.

Один з ключових складових здоров’я японців, це різноманіття свіжої риби і морепродуктів. Ми поки не можемо похвалитися таким же здоров’ям населення нашої країни.

 

Чи може риба замінити м’ясо, або краще поєднувати їх?

Та може й тому підтвердження песко-вегетаріанці. Це вид вегетаріанства, що виключає з раціону м’ясо тварин і птахів, але допускають в раціоні рибу.

Більш того, риба не тільки містить необхідні жирні кислоти і амінокислоти, так ще й засвоюються вони в кілька разів швидше, ніж з м’яса або птиці.

Регулярне вживання риби в раціоні зміцнює серцево-судинну систему, нормалізує рівень холестерину і ці корисні властивості можна продовжувати перераховувати. Головний висновок-риба ідеально підходить для нашого раціону.

Звичайно, харчування повинно підбиратися виходячи з індивідуальних особливостей. Для тих, у кого невід’ємною частиною культури харчування є баранина і яловичина краще чергувати їх з рибою. Однак якщо традиційне блюдо за столом – сосиски або сардельки, я рекомендую придивитися до альтернативних джерел білка.

 

Яка риба краще підійде для росіянина? Що купувати?

На прилавках магазинів є величезне різноманіття риби. Минтай, Дорадо, сібас, Хек, Навага і багато інших. Можна довго міркувати, наприклад, про переваги/недоліки морської і річкової риби, але головним критерієм при виборі є свіжість продукту.

Щоб нівелювати більшість шкідливих нюансів, просто потрібно бути більш пильним. Купувати свіжу рибу, невеликого розміру, так як чим старше риба, тим більше токсинів накопичує її організм. Оглядати її перед покупкою – вона не повинна мати каламутні очі, висушений хвіст, і відшарувалися лусочки. Також свіжа риба має приємний морський або річковий запах.

Купуючи свіжу рибу, ми не тільки отримаємо величезну користь для здоров’я, але ще і насолодимося прекрасним смаком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Одержимість дієтою
Next post Як відмовитися від солодкого