Холестерин негативно впливає на здоров’я. Рівень холестерину багато в чому залежить від харчування та способу життя. З цієї причини дуже важливо стежити за тим, що потрапляє на стіл і вибирати тільки правильні продукти…
Холестерин негативно впливає на здоров’я. Якщо його концентрація в крові виходить за межі норми, з’являються бляшки, які закупорюють артерії. Крім цього, порушується еректильна функція. Рівень холестерину багато в чому залежить від харчування та способу життя. Мала активність або її відсутність, а також їжа з високим вмістом насичених жирів і фаст-фуд – головні причини підвищення холестерину. З цієї причини дуже важливо стежити за тим, що потрапляє на стіл і вибирати тільки правильні продукти.
Список продуктів з високим вмістом холестерину
- Мозок. Вони відносяться до субпродуктів першої категорії. З одного боку, в них багато корисних речовин: білка, вітамінів, мінералів, а також лецитину, який необхідний для нормального протікання метаболічних процесів. З іншого боку, в 100 р продукту налічується 2000 мг.холестерину.
- Нирки. На 100 г.продукту припадає понад 1000 мг. холестерину. Нирки не рекомендується вживати в їжу, якщо є хронічні захворювання.
- Креветка. Практично всі панцирні містять багато холестерину. Він може як вводити жир в клітини, так і виводити його. Креветочний холестерин відноситься якраз до першої групи. Він вважається найнебезпечнішим у порівнянні з іншими морепродуктами. Якщо ми з’їдаємо 100 м креветок, то наш організм отримує майже 150 мг.холестерину. Коли рівень холестерину підвищений, вживати продукт не можна. Якщо навіть здоров’я хороше, вживати креветки частіше двох разів на тиждень не рекомендується.
- Рибна ікра. У Червоній, чорній і навіть в ікрі мойви міститься практично однакова кількість холестерину: майже 100 г.на 100 г. продукту. Але є і хороша новина-ікра насичена корисними речовинами, в тому числі незамінними для нашого організму амінокислотами (Омега-3 і Омега-6), лецитином, нормалізує жирний спирт, вітамінами і мінеральними елементами. Лікарі не радять їсти багато ікри. Максимальна добова ” доза не повинна перевищувати трьох столових ложок.
- Свинина. Цей вид м’яса готують і їдять частіше і найбільше. У ньому багато білків і жирів, отже, багато і холестерину. З’їдаючи 200-грамову порцію свинини, ми отримуємо 200 мг. «шкідливостей». Щоб не заправляти організм такою «дозою», варто готувати страви з цього м’яса без смаження. Краще запікати його в духовці або в мультиварці у фользі.
- Короп. У 100 р цієї жирної риби – цілих 250 мг.холестерину, і за день можна з’їдати лише 100-грамову порцію, щоб не завдати шкоди здоров’ю.
- Сир. Він готується з молока в присутності молочнокислих бактерій. Користь сиру доведена: він є джерелом білка, мінеральних речовин, вітамінів груп А, В, з, D, р, пантотенової кислоти. Мало хто знає, що сирі багато холестерину: 100 г.продукту – це 120 мг. шкідливого холестерину. У м’яких сортах його трохи менше. Але є більше 150 г сиру в день не можна.
- Яєчний жовток. В одному жовтку – 200 мг.холестерину. Щоб зменшити його кількість, варто брати один жовток з 2-3 яєць, решта – білок. Смакові якості і зовнішній вигляд страви не зміняться радикально, зате користь для організму в цьому випадку очевидна. Слід приймати в їжу тільки яйця, які пройшли термічну обробку.
- Вершкове масло. У продукту маса позитивних властивостей. Наприклад, він багатий жиророзчинними вітамінами, які надають саме позитивний вплив на стан шкіри, волосся і нігтів. Але в ньому багато і жирів, які провокують підвищення концентрації холестерину в кровотоці. Помірне вживання масла не завдасть серйозної шкоди здоров’ю. Щодня можна з’їдати 10-20 м продукту, причому як в «чистому» вигляді, так і в складі різних страв.
- Вершки. У них досить багато корисних вітамінів, мінералів, хімічних елементів. У той же час вершки досить жирні, тому вживати більше 1,5 склянки в день вкрай не рекомендується. В іншому випадку можуть виникнути проблеми з серцем і судинами.
Розглянуті вище продукти є рекордсменами за вмістом холестерину. В обмежених дозах вони не стануть причиною захворювань, і завжди слід пам’ятати про наслідки надмірного їх вживання.