Захворювання і дисфункції кишечника бувають різними, і провідну роль в їх розвитку часто грають шкідливі продукти. Розглянемо докладніше різні види продуктів, які можуть нашкодити нам в умовах незбалансованого раціону харчування.

Продукти, що руйнують кишечник

Захворювання і дисфункції кишечника бувають різними, і провідну роль в їх розвитку часто грають шкідливі продукти. Крім того, при неконтрольованому вживанні в їжу корисних овочів і фруктів можуть виникнути дисбактеріоз або синдром роздратованого кишечника, що заподіюють людям чимало клопоту. Розглянемо докладніше різні види продуктів, які можуть нашкодити нам в умовах незбалансованого раціону харчування.

Продукт, що викликає рак кишечника

Справедливо побоюючись онкологічних захворювань, багато людей цікавляться, чи є в природі якийсь «продукт», який викликає рак кишечника. Лікарі-онкологи запевняють, що таких продуктів, як мінімум, кілька і якщо людина бажає зберегти своє здоров’я, йому необхідно обмежити їх споживання або зовсім виключити їх зі свого раціону:

  • жирна їжа з додаванням спецій. Відомо, що надлишок масел, соусів і спецій, підданий смаженні, є прямим джерелом канцерогенних речовин, що провокують переродження здорових клітин кишечника і, як наслідок, виникнення злоякісного процесу;
  • червоне м’ясо. Якщо вживати його помірно, небезпеки воно не представляє, але при постійному і рясному наявності в раціоні ризик появи раку стає набагато вище;

    Продукти, що руйнують кишечник

  • добавки до їжі. Доведено, що підсилювачі смаку, підсолоджувачі та консерванти, завдяки яким магазинна випічка завжди здається свіжою і ароматною, зашлаковують організм і провокують не тільки зайву вагу, але і ракові утворення в кишковому тракті;
  • фаст-фуд. У нього додають що попало, в тому числі пальмова олія (оскільки воно дуже дешеве) та інші шкідливі підсилювачі смаку. Часто вони викликають у людини харчової залежності і непереборного бажання з’їдати фаст-фуд знову і знову. Все це в комплексі є одним з головних “провокаторів” різних, в тому числі і онкологічних хвороб;
  • непомірне споживання алкогольних напоїв. Тут все гранично ясно, оскільки алкоголь руйнує організм в цілому, в тому числі надаючи патогенний вплив і на клітини кишечника;
  • надлишок цукру і солодощів.

Звичайно, це не означає, що всі люди повинні терміново переходити на вегетаріанство і сироїдіння щоб уникнути злоякісних утворень. Головне-коригувати раціон харчування, особливо звертаючи увагу на продукти, шкода яких не підлягає ніякому сумніву.

Продукти, що руйнують кишечник

Продукти, що викликають газоутворення в кишечнику

З газоутворенням або метеоризмом знайомі всі без винятку, тому що помилки в харчуванні робить кожен. Однак якщо здуття живота відбувається занадто часто, слід задуматися над тим, що його викликає і з якої причини. Погодьтеся, що постійно відчувати дискомфорт і незручність в громадських місцях — не найкращий вихід з положення. Найімовірніше, в раціоні харчування людини, що страждає метеоризмом, присутній надлишок того чи іншого продукту рослинного або тваринного походження.

Отже, підвищене газоутворення можуть викликати:

  • всі культури роду бобових. До них відносять сочевицю, квасолю, боби і спаржу. Вони відрізняються тим, що процес їх перетравлення відбувається дуже довго, а засвоєння шлунком — мінімально;
  • капуста. Будь-який вид капусти містить в своєму складі багато грубої клітковини і сірки, що сприяють газоутворення. Буває так, що у людини є індивідуальна непереносимість квашеної капусти, навіть якщо він з’їдає трохи;
  • будь-яка газована вода, особливо солодка. Квас є продуктом бродіння і може викликати метеоризм, так само як і «хімічні» газовані напої. Навіть мінеральна вода іноді сприяє утворенню газів в кишечнику, тому пити її слід обережно незважаючи на те, що вона корисна;

    Продукти, що руйнують кишечник

  • фрукт. З одного боку, вони мають репутацію корисних свіжих продуктів, але якщо вживати їх безконтрольно, вони можуть порушити кишкову мікрофлору і викликати метеоризм. До фруктів і ягід “високого ризику” відносять банани, виноград, вишню, грушу і персики;
  • молочна продукція, навіть високої якості. Потрібно мати на увазі, що у дорослих людей часто немає гострої необхідності в лактозі, тому регулярно пити молоко зовсім не обов’язково. До речі, іноді вживання кефіру на ніч стає фатальною помилкою. Живі бактерії, що містяться в молочних продуктах, потрапляючи в кишечник, починають довгу і активну життєдіяльність і приносять людям багато неприємностей;
  • насолода. Ласуни-улюблена “мішень” для регулярного газоутворення, так як шкідлива мікрофлора при рясному поїданні солодощів розмножується з шаленою швидкістю;

    Продукти, що руйнують кишечник

  • овочі. До них відносять цибулю і часник. “Бомбою” для тимчасових, але неприємних кишкових розладів іноді є редька. Вона дуже смачна, особливо при поєднанні її з яблуками в салаті. Однак якщо його з’їсти дуже багато, газоутворення, здуття живота і розлад шлунку забезпечені людині на весь наступний день. Огірки і помідори теж іноді викликають такі явища, хоча і в набагато меншій мірі.

Як вчинити, щоб без побоювання є улюблені овочі і фрукти, не побоюючись “пікантних” і часом смішних ситуацій? Краще з’їдати овочі не в сирому, а в тушкованому або приспущеному вигляді, а все салати заправляти соняшниковою олією. Цибулю слід приймати в їжу тільки після попередньої обробки теплом або парою (злегка панірувати на хорошій сковороді з додаванням олії). Свіжий або злегка обсмажену цибулю не викликає газоутворення і має приємний смак.

Що стосується молочних продуктів, оскільки свіже молоко — найбільш часта причина газоутворення, можна спробувати замінити його на ряжанку або хороший кефір, не зловживаючи ними (особливо на ніч).

Таким чином, вирішити проблему метеоризму людина цілком зможе самостійно, без допомоги лікаря, якщо вчасно зуміє переглянути свій раціон харчування і внесе в нього корективи. Слід звернути увагу і на поєднання продуктів, які можуть привести до метеоризму. Як уже згадувалося, це можуть бути сира редька і яблука, а також злаки, що вживаються з цитрусовими. Не менш серйозні проблеми заподіює і здоба: її багато хто любить їсти разом з кефіром, вважаючи це «корисним» перекусом.

Продукти, що руйнують кишечник

Продукти для очищення кишечника

У гастроентерології та дієтології існує поняття природної детоксикації. Це означає, що наш організм самостійно вміє позбавлятися від шкідливих речовин, виводячи їх назовні через кишечник, нирки і шкірні покриви. Серед медичних працівників і дієтологів досі точаться суперечки про те, чи вистачає людині природного процесу детоксикації для того, щоб позбавлятися від шлаків та інших небезпечних речовин.

Переважна більшість фахівців все частіше приходить до висновку про те, що в умовах сучасного ритму життя і високою психоемоційного навантаження організм людини все ж потребує додаткової допомоги. Більш того, фаст-фуди і саме поняття «швидкого харчування» часом змушують нас відмовлятися від корисних продуктів на користь того, що здається більш смачним і доступним. Проте, повноцінна детоксикація і здоровий спосіб життя немислимі без наступних продуктів:

  • Вода.
  • Їй слід дати перше місце в рейтингу. Жодна клітина або тканина нашого організму не зможе існувати без неї. Більш того, від щоденного вживання цієї простої рідини безпосередньо залежить не тільки фізичне, а й психічне здоров’я людини. При зневоднення всі функції всередині тіла з часом дають збої, з’являються зайва вага, проблеми зі шлунком, кишечником і артеріальним тиском. Сучасні люди,» завдяки ” солодким газованій воді, підсолодженому чаю і кави з хімічними вершками абсолютно не надають значення воді і навіть відмовляються її пити, вважаючи, що вони отримують достатньо рідини разом з напоями. Але напій-це не вода. У дієтології вже давно з’явилося поняття хронічного зневоднення, що означає, що люди майже повністю замінюють воду на напої. Згідно з проведеними дослідженнями, більше 70% американців страждають від хронічного зневоднення, а з огляду на аналогічний спосіб життя багатьох наших співвітчизників, показники серед російського населення ненабагато відстають від біди американців.

    Вода спонукає кишечник до природної і регулярної роботи, покращуючи процеси всмоктування. На відміну від газованої води і хімічних вершків, що додаються в каву, вона не містить барвників і шлаків. Всі знають про те, що людині потрібно пити від 1,5 до 2 літрів звичайної води кожен день, але мало хто в реальності дотримується цього правила.

  • Яблуко.
  • Вони сприяють підвищенню імунітету і поліпшенню травлення в цілому (звичайно, при розумній присутності в раціоні). Плоди виводять з організму токсини, так як містять пектин, який є свого роду стимулятором для їх виведення.

    Продукти, що руйнують кишечник

  • Буряк.
  • Так, в умовах надмірної «доступності» фаст-фудів багатьом буває лінь її варити і готувати з неї корисні страви. Проте, саме вона-безцінний природний «детоксикатор», який вільно продається в будь-якому продуктовому магазині. Вона чистить як кишечник, так і печінку, допомагаючи її справлятися зі щоденною навантаженням. Буряк можна гасити, відварювати і навіть готувати з неї корисні десерти.

  • Цибуля.
  • Виводить токсини через шкірні покриви і прекрасно чистить кишечник.

  • Капуста.
  • Має протизапальні властивості. Її часто використовують для лікування виразкової хвороби шлунка і кишечника в якості народного засобу. До складу капусти входить молочна кислота, особливо корисна для кишкового тракту. Також капуста містить сульфорфан. Ця речовина зі складною назвою прекрасно виводить з організму всі види токсинів.

    Якщо збалансувати харчування, не забуваючи регулярно пити чисту воду, люди назавжди зможуть забути про кишкові розлади, до яких вони, на жаль, звикають і вважають їх нормою життя.

    Продукти, що відновлюють мікрофлору кишечника

    Існує ряд продуктів, які сприяють розвитку дисбактеріозу:

    • незбиране молоко;
    • смажена картопля;
    • картопляне пюре з додаванням молока;
    • білий хліб та інша здоба у великій кількості;
    • солодка газована вода;
    • ковбаса і копченості;
    • мариновані та консервовані продукти.

    Нормалізувати кишкову мікрофлору в черговий раз допоможуть навички коректного складання меню. Головне-щоб в ньому завжди були продукти, що перешкоджають розмноженню патогенної і умовно-патогенної мікрофлори — а значить-і розвитку гнильних процесів в кишечнику:

    • яблуко. Їх рекомендується вживати вранці, перед основним прийомом їжі. Буде досить з’їсти одне невелике яблуко або навіть половинку для того, щоб задати кишечнику необхідний ритм роботи;
    • часник. Зубчик овоча можна з’їсти в будь-який час, краще натщесерце, а щоб не залишалося неприємного запаху-запивайте часник чистою водою;
    • свіжі овочі, зелень;
    • всі види ягід;

      Продукти, що руйнують кишечник

    • кисломолочна продукція і бринза (помірна кількість).

    Відновлення природної і» спокійною ” кишкової мікрофлори не вимагає серйозного лікування і радикальних дієт з обмеженнями в харчуванні. Якщо ви виявили, що якийсь продукт викликає дисбактеріоз, просто виключіть його з раціону або зведіть до мінімуму. Замініть ковбасу на натуральне м’ясо, а молоко на «кісломолочку». Їжу готуйте на пару або запікайте в духовці.

    Таким чином, багато проблем з кишечником цілком реально вирішити самостійно. Головне-прислухатися до себе, усвідомити, які продукти найбільше шкодять людині і дотримуватися простих правил в харчуванні з метою збереження душевної бадьорості і фізичного здоров’я.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Чому з’являється авітаміноз і як його уникнути?
    Next post Шкода і користь обливань холодною водою