Головною цінністю білкової їжі є амінокислоти. Вони бувають замінними, їх організм може синтезувати сам з інших нутрієнтів. А є незамінні, які повинні надходити вже в готовому вигляді.

Продукти, багаті білком

Відомо, що білки – основна складова, будівельний матеріал і джерело енергії в організмі. Це важливе джерело амінокислот, від кількості і якості яких залежить те, як буде виглядати наше тіло.

Білки поділяються на рослинні і тварини, але всі вони виконують функції:

  • транспортний;
  • структурний;
  • каталітичний;
  • сигнальний;
  • захисну та інші.

Прості білки не містять в собі нічого крім білка. До них можна віднести філе курячої грудки, білок яйця або м’якоть кальмара. Складні білки, як свинина, риба, горіхи і насіння, гречка – включають в себе, крім білків, ще жири або вуглеводи. Складаючи раціон, важливо стежити за балансом всіх нутрієнтів, і просто враховувати ці особливості.

Головною цінністю білкової їжі є амінокислоти. Вони бувають замінними, їх організм може синтезувати сам з інших нутрієнтів. А є незамінні, які повинні надходити вже в готовому вигляді. Серед незамінних, важливих для дорослої людини амінокислот виділяють:

  • валін;
  • ізолейцин;
  • лейцин;
  • лізин;
  • метіонін;
  • треонін;
  • триптофан;
  • фенілаланін;
  • аргінін;
  • і гістидин.

Останні дві особливо важливе значення мають для дитячого організму. Від того, наскільки різноманітним і повноцінним буде білкове харчування людини, залежать здоров’я, імунітет, стан м’язів, шкіри, волосся і нігтів. Небажано обмежуватися тільки тваринами джерелами білка, хоч вони і звичніше. Рослинні легше засвоюються, а також сприятливіше впливаю на серцево-судинну систему. Тому важливо чергувати рослинні і тваринні джерела цінних для організму амінокислот.

Ось топ з 5 продуктів рослинного походження з високим вмістом білка (процентний вміст білка на 100 г продукту):

  • соя-близько 35%;
  • горіхи 10 – 25%;
  • гречка-близько 13 %;
  • спаржа, шпинат – до 3%;
  • авокадо-2%.

Гречана крупа-явний лідер списку по вітамінно-мінеральному складу, вмісту вуглеводів і клітковини. У сукупності з білками легко відносимо цю крупу до групи корисних продуктів. Не меншої уваги заслуговують горіхи і авокадо. Крім того, що в них багато білків, вони містять ще й ненасичені жирні кислоти, які є не менш важливим інгредієнтом здорового раціону.

А ось і топ 5 продуктів тваринного походження (у відсотках в 100 г продукту):

  • м’ясо-11-20%;
  • риба – 5-23%;
  • морепродукти-3-18%;
  • молочні продукти-3-28%;
  • яйця – 10-13%.

Яєчний білок є стандартом повноцінного білка. А риба, особливо морська, крім білка містить високий відсоток омега – 3, омега – 6 і омега-9 жирних кислот.

Добова норма білка для дорослої людини повинна становити не менше 15% від денного раціону. При збільшенні фізичних навантажень цей показник закономірно зростає. Чим молодше організм, тим відсоток необхідного білка вище. У літньому віці він починає гірше засвоюватися, внаслідок чого певна частка цих сполук виводиться з організму, не засвоюючись. На допомогу приходять біодобавки з уже готовим амінокислотним складом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post БАД. Користь і шкода
Next post Порушення в харчуванні, що провокують діабет