Цукровий діабет став не менш поширеним захворюванням, ніж проблеми серцево-судинної або травної систем. Причому, це вже не хвороба старих. Від діабету страждає все більше представників молодого покоління.  

Порушення в харчуванні, що провокують діабет

Цукровий діабет став не менш поширеним захворюванням, ніж проблеми серцево-судинної або травної систем. Причому, це вже не хвороба старих. Від діабету страждає все більше представників молодого покоління. 

Цукровий діабет-це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня цукру в крові внаслідок абсолютного або відносного дефіциту інсуліну — гормону підшлункової залози. Захворювання призводить до порушення всіх видів обміну речовин, ураження судин, нервової системи, а також інших органів і систем.

Основною причиною, що дозволяє діабету розвинутися, є харчування. Оскільки, навіть маючи генетичну схильність, правильно вивірений раціон, може допомогти не допустити прояв хвороби. Рівно як і навпаки. Спочатку абсолютно здорова людина може привести свій організм до порушення вироблення інсуліну.

Порушення в харчуванні, що провокують діабет

Солодке-найкраща нагорода для мозку, оскільки стимулює сильний викид дофаміну. Причому, робить це швидко, не вимагаючи великих енерговитрат. При відсутності інших джерел дофаміну, цукор стає єдиною причиною для радості. Що призводить до цукрової залежності. Знаючи про це, а також в силу його дешевизни, виробники їжі додають цукор практично у всю готову продукцію:

  • хлібобулочні вироби;
  • соус;
  • консерви;
  • ковбаса;
  • молочні продукти;
  • знежирені продукти;
  • соки та газовані напої;
  • фітнес-продукти;
  • і багато інших.

Таким чином, підсаджуючи споживачів на залежність від дешевих задоволень.

Відомо, що для засвоєння цукрів організму потрібен гормон інсулін. Чим більше цукру, тим більша порція інсуліну потрібно організму, щоб донести цукор до клітин. При частих надходженнях цукру і, відповідно, скачках інсуліну, чутливість рецепторів до цукру знижується. Так, з’являється інсулінорезистентність-перший крок до діабету.

На тлі високого інсуліну, лептин перестає вироблятися. Так, ми їмо все більше, а насичення відчуваємо все менше. Підшлункова залоза перевантажується і, в якийсь момент, перестає виробляти інсулін. Без інсуліну глюкоза не засвоюється клітинами організму і настає клітинне голодування.

Важливо розуміти, що використання цукрозамінників, які часто прописують діабетикам, не зробить ситуацію краще. Деякі з них досить токсичні. Більшість провокує дисбаланс мікрофлори в кишечнику, знижуючи імунітет, провокує дерматити і алергічні реакції. Фруктоза, яку додають в усі дієтичні продукти надає ще більш негативний вплив на організм, ніж звичайний цукор. 

Так яким чином вибудувати раціон, щоб слова “цукровий діабет” зникли зі списку можливих діагнозів?

  • Припинити додавати цукор в чай, каву та інші напої;
  • Скоротити вживання випічки і макаронних виробів до двох разів на тиждень;
  • Цукерки, шоколад і тістечка зробити виключно “святковим” стравою;
  • Виключити газовані напої;
  • Уважно читати склади продуктів на етикетках;
  • Зменшити споживання жирної їжі, особливо, кількість насичених жирів, як бекон, сир, кокосове масло і т. д.;
  • Скоротити споживання крохмалів на кшталт картоплі, рису, бананів;
  • Щодня випивати достатню кількість якісної води, з розрахунку 30 мл / 1 кг ваги;
  • Мінімізувати вживання алкоголю;
  • Уникати копченого м’яса і риби.

Ці нехитрі дії, разом з фізичною активністю і увагою до свого організму, можуть уберегти не тільки від діабету, але і від більшості інших недуг. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Продукти, багаті білком
Next post Виживання при онкології і здоровий спосіб життя – як взаємопов’язані?