Полуниця-одна з найулюбленіших ягід як дітей, так і дорослих. При регулярному вживанні солодких достигли ягід в сезон можна значно заповнити організм корисними мікроелементами, але при різних протипоказання вона може і серйозно погіршити здоров’я.

Полуниця: користь і шкода для організму

Полуниця-одна з найулюбленіших ягід як дітей, так і дорослих. Вона має довгасту або округлу форму, що кидається в очі яскраво-червоне забарвлення і соковито-солодкий смак. Цей плід рослини можна зустріти в продажу цілий рік. Однак найбільш корисною вважається полуниця, вирощена в сезон на місцевій території.

Ягоду включають в раціон при дієтичному харчуванні. Її енергетична цінність в 100 грамах становить 35-40 ккал, при цьому в полуниці міститься багато корисних речовин:

  • Клітковини, що нормалізує травні процеси;
  • Органічних кислот, що стабілізують метаболізм;
  • Вітаміну З, що підвищує стійкість до запальних процесів;
  • Вітамінів групи В, що беруть участь в кровотворенні;
  • Вітаміну Е, що уповільнює процес старіння;
  • Кальцію, що поліпшує згортання крові;
  • Заліза, бору, цинку.

Корисні властивості полуниці для організму

При регулярному вживанні солодких достигли ягід в сезон можна значно поліпшити здоров’я, заповнити організм корисними мікроелементами. Після введення полуниці в щоденний раціон спостерігається наступне:

  • Зміцнення імунної системи, попередження простудних захворювань;
  • Поліпшення складу крові;
  • Нормалізація артеріального тиску;
  • Зниження рівня холестерину;
  • Очищення нирок і печінки;
  • Виведення жовчі;
  • Послаблення запорів;
  • Усунення дисбактеріозу;
  • Регулювання рівня цукру;
  • Виведення зайвої рідини;
  • Зміцнення стінок судин;
  • Попередження онкологічних захворювань.

Крім зазначених достоїнств, ягода здатна виробляти в організмі гормон дофамін, що відповідає за радість. Після того, як людина з’їдає кілька плодів полуниці, у нього спостерігається значне поліпшення настрою, зниження втоми, сонливості і слабкості.

Полуниця: користь і шкода для організму

Червоні ягоди, за рахунок знаходиться в складі кальцію і фтору, зміцнюють кісткову тканину. Тому дітей після літнього сезону відбувається прискорене зростання, а у дорослих поліпшується стан зубів, нігтів і волосся.

Користь полуниці для чоловіків

Більшість чоловіків вже встигли оцінити корисні властивості солодких ягід. Після вживання полуниці, за рахунок поповнення цинку в організмі, починає доливати чоловіча сила, тому червоні плоди вважаються потужним афродизіаком. Це не короткочасний ефект. Рівень лібідо підвищується на тривалий період. Однак організму з плином часу необхідно заповнення цинку, тому необхідно періодично включати в раціон полуницю.

Ягоди також компенсують нестачу калію, що в свою чергу відбивається на роботі серцевого м’яза. Після вживання полуниці функціонування серця поліпшується і знижується ризик виникнення інфаркту або інсульту.

Користь полуниці для здоров’я жінки

Важливість полуниці в раціоні жінок обумовлена тим, що під час менопаузи знижується міцність кісток, уражається хребет, а при вживанні ягоди в організм потрапляє бор, що попереджає розвитку остеопорозу.

Червоні плоди застосовують в косметичних цілях. На основі полуниці готують живильні маски, які знижують жирність шкірного покриву шляхом підсушування і відлущування. Також полуничні косметичні засоби відбілюють шкіру, впливають на розширені пори, звужуючи їх, активно борються з висипаннями і прищами. Міститься в складі мідь відповідає за активну вироблення колагену, який розгладжує зморшки і рельєф.

Полуниця: користь і шкода для організму

Особливо корисно їсти полуницю під час вагітності в першому триместрі через фолієвої кислоти. Даний компонент необхідний при формуванні нервової трубки плода. Також мікроелементи ягоди активізують виведення зайвої рідини, шлаків і токсинів, за рахунок чого усуваються набряки.

Представниці прекрасної статі включають в меню ягоди при схудненні. Вони допомагають в нормалізації травних процесів і прискоренні обміну речовини. У бажанні позбутися від зайвих кілограмів жінки повністю відмовляються від солодкого. Однак в полуниці мала частка цукру із середнім глікемічним індексом засвоюваності.

Шкода полуниці

Наскільки не була б корисна полуниця з її унікальним складом, але при різних протипоказання вона може серйозно погіршити стан здоров’я. В її складі присутній лимонна і яблучна кислота, які активно дратує органи шлунково-кишкового тракту. Свіжі ягоди не слід вводити в меню, якщо був поставлений діагноз:

  • Виразка дванадцятипалої кишки, шлунка;
  • Гіпертонія;
  • Гастрит;
  • Коліт;
  • Кишковий розлад;
  • Геморой;
  • Подагра;
  • Артрит.

Також не варто забувати, що полуниця – це найсильніший алерген. Тому дітей до 3 років забороняється годувати червоними плодами. З настанням зазначеного віку дитині дозволяється дати спробувати кілька ягід, щоб уникнути виникнення висипу на шкірі і діатезу. Жінкам під час вигодовування малюків теж слід відмовитися від полуниці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post 7 найнебезпечніших для зубів продуктів
Next post Червона квасоля: користь і шкода