Почавши вивчати питання нутрієнтів і їх впливу на здоров’я організму ще в 18 столітті, вчені продовжують все більше заглиблюватися в питання біохімічних реакцій організму, пов’язані з харчуванням.

Наука, факти, думка фахівців про здорове харчування

На сьогоднішній день, всім людям, які піклуються про своє здоров’я, очевидно, що починати потрібно з харчування. Почавши вивчати питання нутрієнтів і їх впливу на здоров’я організму ще в 18 столітті, вчені продовжують все більше заглиблюватися в питання біохімічних реакцій організму, пов’язані з харчуванням.

Основні проблеми полягають в наступному:

  • За останні десятиліття істотно зменшилася фізична активність значної частини населення, що спричинило за собою зниження калорійності раціону харчування. Однак, зменшення обсягу порцій спричинило за собою розвиток дефіцитних станів по ряду нутрієнтів. У зв’язку з чим, постало питання про черговий перегляд загальних рекомендацій по харчуванню.
  • Іншим аспектом, що вплинув на розвиток нутриціології стала зміна екологічної ситуації на планеті. Збіднення грунтів, гідропонні установки з вирощування овочів і фруктів в несезон, виключили значну частину поживних речовин зі звичних продуктів. Знизився вміст мікроелементів і в питній воді. Перш за все це торкнулося вітамінів групи В, з, мікроелементів: кальцій, залізо, йод, селен, фтор. Забруднення навколишнього середовища викликало порушення в роботі життєво важливих функцій. А також, витіснення з організму необхідних корисних речовин.
  • Не меншою проблемою стало і велика кількість з’явилася бистроуглеводной їжі. Така їжа не містить в собі поживних речовин, проте серйозно навантажує всі системи організму. Так, велика різноманітність “дофамінової їжі” і відсутність чіткого розуміння основ нутриціології привели до приголомшливого зростання розвитку ряду захворювань, що раніше вважалися рідкісними:
    • діабет;
    • серцево-судинним;
    • онкологічний.

    Разом з тим ми спостерігаємо збільшення числа людей, які страждають хронічними захворюваннями. І кожне нове покоління народжується зі все більшою кількістю порушень в роботі організму. 

    Рішення вчені пропонують наступне:

  • Дотримуватися балансу споживання і витрати калорій;
  • Баланс між надходять в організм білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними речовинами і баластними речовинами. І пам’ятати, що надлишок може бути не менш небезпечний, ніж недолік;
  • Дотримуватися режиму харчування протягом дня;
  • Враховувати вікові потреби і ступінь фізичної активності при складанні раціону;
  • Вибирати якісні продукти;
  • Використовувати добавки при необхідності.
  • Дотримуючись цих пунктів, з’являється ймовірність уникнути багатьох сучасних захворювань. Або значно полегшити їх прояви. До чого і прагне сучасна нутриціологія.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Порушення в харчуванні, що провокують Атеросклероз
    Next post Що не так з цукром і чим його замінити?