З давніх-давен люди знали про те, яку неоціненну користь приносять гриби. У народній медицині існує безліч рецептів на основі грибних екстрактів. Знахарі і цілителі використовували їх при лікуванні різних хвороб, починаючи від обмороження і закінчуючи інфекційними хворобами шкіри.
З давніх-давен люди знали про те, яку неоціненну користь приносять гриби. У народній медицині існує безліч рецептів на основі грибних екстрактів. Знахарі і цілителі використовували їх при лікуванні різних хвороб, починаючи від обмороження і закінчуючи інфекційними хворобами шкіри. На Русі їстівні гриби, приготовані різними способами, є одним з традиційних і корисних страв.
Які гриби найкорисніші для здоров’я
Будь їстівний гриб, якщо він зірваний далеко від міського середовища, приносить організму величезну користь. Корисні компоненти є в таких різновидах грибів:
- вовнянка;
- підосичник;
- підберезник;
- опеньок;
- рижик;
- лисичка.
Всі гриби містять велику кількість білкових речовин. Вони поживні і цим нітрохи не поступаються м’ясу. Дієтологи вважають, що 150 г висушених грибів, приготованих у вигляді супу, забезпечують нас добовою нормою м’ясних продуктів.
Гриби містять мінімальну кількість калорій, тому що складаються з води на 90%. У них немає калорійного і «важкого» крохмалю. У грибах відсутній холестерин, але є калій, що сприяє виведенню з організму токсинів. Якщо регулярно вживати гриби в їжу, можна запобігти розвитку злоякісних пухлин. Цинк і вітаміни групи в, які в достатку містяться в них, зміцнюють нерви і допомагають зберегти здоровий глузд до глибокої старості.
Крім того, гриби є джерелом і вітаміну D, що зміцнює кісткову систему, зуби, волосся і нігті. Особливо це актуально для жінок, які бажають якомога довше зберегти свою природну красу.
Найкорисніший гриб у світі
Який же гриб в світі є найкориснішим? Однозначної відповіді на це питання не дасть жоден досвідчений грибник або дієтолог, тому що кожна різновид їстівного гриба має корисними речовинами. Навіть отруйні гриби (такі, як мухомори) в народі здавна використовували для приготування цілющої настоянки. Звичайно, в даному випадку слід знати технологію її приготування, щоб не завдати організму непоправної шкоди, але якщо настоянка з мухоморів зроблена правильно, її вживання в мінімальних дозах допомагає впоратися з гастритами і навіть виразковими ураженнями шлунково-кишкового тракту.
Веселка звичайна-один з найкорисніших для здоров’я грибів. З її допомогою можна боротися з нирковими, шлунковими і серцевими патологіями. Саме веселку активно використовують у фармакологічній промисловості, створюючи на її основі ефективні ліки. Цікавим фактом є те, що термін життя цінного гриба дуже малий: він становить не більше двох діб.
4 найкорисніших гриба
З корисних їстівних грибів можна виділити чотири найбільш відомих:
- білий або боровик;
- красноголовік або підосичники;
- груздь;
- підберезник.
Боровик містить харчові волокна, білки і ферменти. Він підтримує оптимальний стан серця і судин, а також благотворно впливає на роботу «щитовидки». Він містить всі мінеральні компоненти, необхідні для повноцінної роботи нашого організму, — починаючи від фосфору і кальцію, закінчуючи вітамінами В і С.білі гриби мають виражену протипухлинну дію, тому їх рекомендується вживати як з лікувальною, так і з профілактичною метою.
Підосичники не менш смачні і корисні, а білка містять набагато більше, ніж м’ясні продукти, тому ідеально підходять для розвантажувальних днів і для тих людей, які бажають схуднути і повернути фігурі колишню стрункість. Вони містять амінокислоти, необхідні людині в відновлювальному періоді (наприклад, після важкої хвороби або перенесених хірургічних втручань).
Груздь-один з небагатьох грибів, багатих вітаміном D рослинного походження. Грузді, вимочені особливим чином, офіційна медицина вже давно визнала одним з ефективних засобів, використовуваних при боротьбі з каменями в нирках. Грузді є не тільки джерелами вітамінів з і В, але і «генераторами» природних антибактеріальних речовин. Саме це їх цінна властивість допомагає людям в боротьбі з туберкульозом та іншими легеневими захворюваннями інфекційної природи.
Підберезники за вмістом вітамінів нітрохи не поступаються підосичники і білими грибам. У них відмінно збалансований білковий склад, вони виводять токсини і особливо корисні для хребта і кісток. Якщо вживати їх помірно і регулярно, можна відрегулювати рівень цукру в крові до оптимальних показників і стимулювати процес одужання при серйозних патологіях нирок.
Неможливо сказати, який гриб є найкращим і корисним. Всі вони однаково хороші, якщо їх правильно збирати і готувати. Якщо у вас немає досвіду в зборі і приготуванні страв з грибів, досвідчені грибники завжди допоможуть вам слушною і доброю порадою.