Непереносимість глютену (білок, що міститься в пшениці, жита, ячмені) досить поширена проблема.

Найбільш поширені ознаки непереносимості глютену

Непереносимість глютену (білок, що міститься в пшениці, жита, ячмені) досить поширена проблема.

Найбільш важкою формою непереносимості глютену є захворювання – целіакія. Проте у багатьох людей може бути більш м’яка форма непереносимості глютену – так звана непереносимість глютену не пов’язана з целіакією.

Обидві форми непереносимості клейковини можуть викликати такі симптоми:

1. Здуття.

Відчуття здуття живота є однією з найбільш поширених скарг людей, у яких є непереносимість глютену.

2. Діарея або запор

Діарея або запор також є поширеним симптомом непереносимості глютену. На це слід звернути увагу, якщо діарея або запор відбуваються регулярно.

3. Біль у животі

Біль в животі дуже частий симптом при багатьох захворюваннях і також є поширеним симптом непереносимості клейковини.

4. Шкірні прояви

Непереносимість глютену також може вплинути на шкіру. Так звана “целіакія шкіри” є варіантом целіакії і являє собою сверблячу, пухирчасту висип. Також при дотриманні безглютенової дієти поліпшується стан шкіри при деяких захворюваннях, одним з яких є псоріаз.

5. Залізодефіцитна анемія

Дефіцит заліза проявляється такими симптомами як втома, задишка, запаморочення, блідість шкіри, слабкість. При целіакії всмоктування поживних речовин в кишечнику порушується, в результаті чого зменшується кількість заліза, що поглинається з їжі.

6. Нездатності мислити ясно.

Пацієнти з непереносимістю глютену можуть проявляти скарги на забудькуватість і втому, труднощі в концентрації уваги.

До інших проявів непереносимості глютену відносяться: загальна слабкість, нездужання, стан тривожності.

Таким чином, непереносимість глютену має безліч проявів, одне слід пам’ятати, що більшість наведених симптомів можуть мати і іншу причину.

Проте, якщо ви регулярно помічаєте деякі з перерахованих симптомів, проконсультуйтеся зі своїм лікарем і/або ви можете обмежити споживання продуктів, що містять глютен на один-два місяці і простежити за своїм самопочуттям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Непереносимість глютену, не пов’язана з целіакією
Next post Основи протизапальної дієти