Популярність куркуми за останні роки помітно зросла. Рослина, популярне в Центральній і Південно-Східній Азії знаходить застосування і в країнах Європи і Америки. З його коренів добувають ефірну олію, порошок, які знайшли своє застосування в харчовій і косметичній промисловості, медицині і т. д.

Куркума: користь і шкода для здоров’я

Популярність куркуми за останні роки помітно зросла. Рослина, популярне в Центральній і Південно-Східній Азії (Індія, Китай, Пакистан, Японія, Індонезія) знаходить застосування і в країнах Європи і Америки. З його коренів добувають ефірну олію, порошок, які знайшли своє застосування в харчовій і косметичній промисловості, медицині і т. д.

Корисні властивості куркуми

Коріння цієї рослини багаті куркуміном-органічною сполукою групи поліфенолів і являє собою нерозчинні у воді, але добре розчинні в спирти кристали яскраво-жовтого кольору. Куркумін в складі порошку з коренів однойменного рослини або спиртового екстракту володіє:

  • бактерицидну дію (використовується при лікуванні простудних та інших вірусних захворювань, дезінфекції ран);
  • протизапальними властивостями (застосовується при лікуванні артриту, артрозу, захворювань шлунково-кишкового тракту);
  • протипухлинним ефектом;
  • антидепресивними властивостями;
  • здатністю прискорювати обмін речовин;
  • регенеруючі властивості: покращує стан шкірного покриву.

Куркума: користь і шкода для здоров’я

Протипоказання до застосування

Поряд з яскраво вираженим позитивним дією куркуми, є деякі протипоказання до її застосування, а саме:

  • цукровий діабет. Активне зниження рівня цукру в крові може негативно позначитися на стані здоров’я діабетиків;
  • знижений артеріальний тиск. Гіпотонікам також слід відмовитися від прийому препаратів на основі куркуми, так як куркумін сприяє зниженню тиску;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту. Діючі сполуки куркуми викликають активне виділення шлункового соку, що при окремих захворюваннях протипоказано;
  • алергічні реакції. Алергікам необхідно з особливою обережністю ставитися до вживання препаратів на основі куркуми.

Вживання куркуми в лікувальних цілях

Щоб посилити дію куркуміну бажано використовувати порошок в комплексі з іншими сполуками.

  • Дія куркуміну багаторазово посилюється в поєднанні з чорним перцем. Відомо, що куркумін потрапляє в кров в малих кількостях, так як велика його частина метаболізується в печінці. У свою чергу чорний перець містить в складі пиперин, який допомагає розкрити можливості куркуміну, збільшує його біодоступність. З іншого боку поєднання чорного перцю і куркуми завдає подвійний ефективний удар по ряду захворювань. Можна використовувати сміливе поєднання порошку куркуми і чорного перцю, додаючи їх в чай. Використовуючи куркуму з маслом і перцем, можна заправляти салати, робити соуси і т.д. крім насиченого приємного смаку, ви отримаєте величезну користь для здоров’я.
  • Використовуючи куркуму в поєднанні з медом, отримують «золоте молоко» – потужний засіб при боротьбі з простудними захворюваннями і для зміцнення імунітету.
  • Лимонний сік з куркумою і імбиром використовується для стабілізації тиску, зміцнення печінки. Цей склад можна приймати у вигляді чаю, можна додавати в мед.
  • Цікаве поєднання “куркума-кефір” сприяє нормалізації діяльності кишечника, позитивно відбивається на обміні речовин.

Куркума: користь і шкода для здоров’я

Застосування куркуми в косметології

Ефективність використання куркуми в косметології відома з давніх часів. Усунення лущення шкіри, поліпшення кольору обличчя, розгладження зморшок – властивості косметичних препаратів на основі цього продукту. Особливу популярність отримали косметичні маски. Використання куркуми з оливковою олією поверне свіжість і молодість в’янучої шкірі. Тандем куркуми і вищих жирних кислот оливкової олії взаємно доповнює один одного. Масло куркуми для особи з додаванням меду і кефіру надасть тонізуючий ефект. Поєднання куркуми з горохової, вівсяним борошном в масках для в’янучої шкіри повертає молодість і здоровий колір обличчя.

Ароматерапія

Ефірна олія куркуми має приємний аромат і надає позитивну дію при безсонні, в стані депресії. Його використовують для прийняття ванн, масажу, компресів. З цією ж метою куркума у вигляді порошку використовується в кулінарії, насичуючи страви характерним смаком і особливим ароматом.

Куркума: користь і шкода для здоров’я

Стійкий барвник

Насиченість кольору порошку куркуми дозволяє використовувати її в якості стійкого барвника насиченого жовто-оранжевого кольору. Мене концентрацію куркуми в фарбувальному складі можна створити яскраву палітру відтінків жовто-помаранчевої гами.

Розглядаючи користь і шкоду куркуми для здоров’я, важливо відзначити, що позитивних моментів в застосуванні яскраво-жовтого порошку набагато більше. Використання даного продукту в кулінарії і медицині, ефірного масла в косметології, побутових цілях надає неоціненну користь здоров’ю, урізноманітнює смакові якості приготованих страв, надає шкірі молодість і свіжість.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Як схуднути після пологів
Next post Кип’ячена вода або сира: що корисніше