Вітаміни є важливими поживними речовинами, які необхідні для різних біохімічних і фізіологічних процесів в організмі. Добре відомо, що вітаміни не можуть бути синтезовані в організмі і, отже, їх додавання в раціон харчування має важливе значення.
Вітаміни є важливими поживними речовинами, які необхідні для різних біохімічних і фізіологічних процесів в організмі. Добре відомо, що вітаміни не можуть бути синтезовані в організмі і, отже, їх додавання в раціон харчування має важливе значення. Вітаміни діляться на 2 групи: водорозчинні (вітаміни групи B, Вітамін C) і жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K).
Вітамін C є водорозчинним вітаміном, який ми можемо отримати з харчуванням або у вигляді харчових добавок.
Наш організм щодня вимагає Вітамін C для нормальних фізіологічних функцій:
– Вітамін C є сильним антиоксидантом
– Вітамін C зменшує ризик серцево-судинних захворювань, знижуючи «поганий» холестерин ЛПНЩ і тригліцериди в крові.
– Було виявлено, що вітамін C знижує артеріальний тиск.
– Продукти та добавки, багаті вітаміном C, знижують рівень сечової кислоти в крові, тим самим знижуючи ризик подагри.
– Вітамін C покращує засвоєння заліза, запобігаючи тим самим ризики розвитку анемії.
- Підвищує імунітет, допомагаючи більш ефективно функціонувати лейкоцитам, зміцнюючи захисну систему шкіри і сприяючи більш швидкому загоєнню ран.
- Він необхідний для розвитку і підтримки сполучної тканини, відіграє важливу роль у формуванні кісток, загоєнні ран і підтримці здоров’я ясен.
- Вітамін C сприяє перетворення амінокислоти триптофану в серотонін.
Виходячи з вищесказаного, вживання продуктів, багатих вітаміном C, є важливим кроком на шляху до хорошого здоров’я та профілактики захворювань.
Наводимо список популярних продуктів, багатих вітаміном з:
- Плоди шипшини забезпечують 426 мг вітаміну C на 100 грам.
- Жовті перці містять 183 мг на 100 грам.
- Чорна смородина містить 181 мг вітаміну C на 100 грам.
- У чебрецю міститься більше вітаміну C, ніж у більшості кулінарних трав близько 160 мг на 100 грам.
- Шпинат містить 130 мг вітаміну C на 100 грам.
- Капуста Кале містить 120 мг вітаміну C на 100 грам.
- Ківі містять 93 мг вітаміну C на 100 грам.
- Брокколі містить 89 мг вітаміну C на 100 грам.
- Брюссельська капуста містить 85 мг вітаміну C на 100 грам.
- Лимони містять 77 мг вітаміну C на 100 г.
- Апельсини містять 53 мг вітаміну C на 100 грам. Інші цитрусові, такі як грейпфрут, мандарини та лайми, також є хорошими джерелами цього вітаміну.
Додаючи продукти викладені в списку в свій раціон харчування ваші потреби будуть покриті.