Кокосове масло відноситься до рослинних олій, хоча має тверду мазеобразную структуру. Застосовується в кулінарії, косметології та медицині. Як правильно вибрати кокосове масло для їжі і які різновиди продукту існують?

Кокосове масло для їжі

Кокосове масло відноситься до рослинних олій, хоча має тверду мазеобразную структуру. Застосовується в кулінарії, косметології та медицині. Як правильно вибрати кокосове масло для їжі і які різновиди продукту існують?

Склад кокосового масла

Так як продукт має тверду консистенцію, до його складу входить великий відсоток насичених жирних кислот (стеаринова, пальмітинова, лауринова та інші). У ньому також присутня незначна кількість корисних ненасичених жирних кислот: олеїнової, лінолевої, ліноленової (омега 3-6-9). Дані з’єднання корисні для здоров’я, надають позитивну дію на роботу серця і судин, стан шкірного покриву, волосся і т. д.

Кокосове масло для їжі

Вітамінний склад представлений жиророзчинними вітамінами Е і К.високий вміст (до 4,5% до 100 г продукту) вітаміну Е підвищує цінність масла. Це з’єднання є ефективним антиокислювачем, впливає на стан шкіри. Вітамін до контролює згортання крові.

Мінеральний склад представлений кальцієм, фосфором, залізом. Кальцій впливає на кісткову тканину, а фосфор бере участь у багатьох біохімічних процесах, що протікають в організмі.

В цілому використання кокосового масла в їжу:

  • позитивно впливає на функції щитовидної залози;
  • покращує обмін речовин в організмі;
  • сприяють кращому засвоєнню кальцію;
  • покращує роботу печінки і вироблення жовчі.

Способи отримання кокосового масла

Кокосове масло для їжі

Залежно від підготовки вихідної сировини (м’якоті кокоса) і якості одержуваного масла, розрізняють:

  • Холодне пресування. М’якоть кокоса в нативному вигляді піддають пресуванню. Отримане масло містить більш високий відсоток біологічно активних речовин, але його вихід становить не більше 10% від можливого. Вартість масла велика, і, як наслідок, воно частіше вживається в косметології та медицині. Масло маркується як Virgin Coconut Oil.
  • Гаряче пресування. В цьому випадку м’якоть кокосового горіха піддається перед пресуванням додатковій обробці. Розрізняють: сухий віджим, при якому вихідна сировина попередньо висушується і тільки потім відправляється на пресування і мокрий віджим – м’якоть відправляється на пресування без додаткової сушки. Термічна обробка м’якоті дозволяє підвищити вихід масла до 70% (найбільша ефективний мокрий віджим). Отримані таким способом масла маркуються Virgin. Дане масло має цілком демократичну ціну.

Рафінована і нерафінована олія

Кокосові олії також поділяються на нерафіновану і рафіновану. Більш корисним є нерафінована олія, так як воно не проходить додаткове очищення і містить максимально високий вміст корисних речовин, зберігає властивий йому колір і аромат.

Рафінована олія проходить кілька стадій очищення: рафінацію, дезодорацію, відбілювання, під час яких видаляються небажані сполуки, фарбувальні та ароматичні речовини. Цей продукт містить мінімальну кількість вітамінів та інших корисних компонентів.

Застосування кокосового масла

У медицині і косметології використовуються обидва продукти, але з різними цілями. Якщо кокосове масло використовується як основа для будь-якого лікарського або косметичного засобу, краще використовувати очищене рафінована олія. Якщо упор робиться на корисні властивості продукту і масло використовується в малих кількостях, доцільно застосувати нерафіновану олію. Слід звертати увагу і на термін зберігання кокосового масла, і, як наслідок, на продукти його містять. Рафінована олія зберігається значно довше.

Кокосове масло для їжі

Яке масло краще використовувати для їжі? Так як кокосове масло, отримане будь-яким способом, містить переважно насичені сполуки, на відміну від інших масел, однаково добре можна використовувати як рафінований, так і нерафінований варіант. На олії можна смажити, використовувати у випічці, навіть вживати в нативному вигляді (не більше половини або 1 чайної ложки в день). Це висококалорійний продукт, тому надмірне вживання загрожує ожирінням. 

З економічної точки зору більш вигідним в застосуванні є рафінована олія. За відгуками лікарів-дієтологів до вживання в їжу однаково придатне кокосове масло, отримане як холодним віджиманням, так і гарячим пресуванням. При покупці звертайте увагу на органолептичні показники і термін придатності продукту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Авокадо: властивості і застосування
Next post Сода харчова: користь чи шкода?