Вода, яка продається в магазині, ретельно очищається. Однак її можна назвати «живою», так як в ній містяться різні мікроорганізми. Вони можуть надавати різний вплив на мікрофлору шлунково-кишкового тракту і викликати у деяких людей неприємні відчуття. У багатьох виникає питання, яка вода краще: кип’ячена чи ні?
Вода, яка продається в магазині, ретельно очищається. Однак її можна назвати «живою», так як в ній містяться різні мікроорганізми. Вони можуть надавати різний вплив на мікрофлору шлунково-кишкового тракту і викликати у деяких людей неприємні відчуття. З цієї причини у багатьох виникає питання, яка вода краще: кип’ячена чи ні? Однозначно сказати, що та чи інша рідина шкідлива або, навпаки, корисна, складно. В цьому випадку варто прислухатися до свого організму і знати особливості кожного варіанту.
Користь води
- Без рідини неможливе протікання метаболічних процесів в клітинах;
- Вона бере участь у розщепленні і перетравленні їжі;
- Вода доставляє в тканини корисні речовини і виводить з організму шлаки і токсини;
- Недолік рідини-причина збільшення густоти крові, а це часто викликає інфаркт, інсульт і закупорювання судин.
Лікарі рекомендують вживати в день 2,5-3 літри води (чай, кава, соки та інші рідини в цей обсяг не входять).
Сира вода
Молекула води – це пара водневих атомів і один атом кисню. У природі в» чистому ” вигляді така вода зустрічається рідко, і в ній є домішки, характер яких визначається місцем розташування джерела. Вони впливають на якість рідини, її смак і вплив на системи органів. Наприклад, вода з радієм смертельна для людини, вона вражає дихальну систему і органи травлення. Рідина ж з селеном або кальцієм ідеальна для гіпертоніків, тому що ці речовини сприяють зміцненню серцевого м’яза і стінок кровоносних судин.
Прихильники думки, що пити потрібно тільки сиру воду, мають рацію – в такій рідині зберігаються мікро – і макроелементи, без яких обмінні процеси виявляються скрутними. Є зворотна сторона: в сирій воді багато мікроорганізмів, які шкідливі для людини і несуть загрозу його життю. До них відносяться гельмінти, збудники холери і чуми, кишкової інфекції. З цієї причини багато лікарів наполягають на тому, що воду потрібно обов’язково кип’ятити, особливо для дітей.
Кип’ячена вода
Кип’ятіння дозволяє знищити мікроби і віруси. Це доступний спосіб знезараження рідини. Однак через це вона стає млявою, мертвою, так як разом з шкідливими речовинами гинуть і корисні, які так необхідні клітинам нашого організму. В процесі кип’ятіння з води випаровується кисень, а вона сама втрачає свою «транспортувальну» функцію. У цьому можна переконатися, поливаючи Кімнатні квіти кип’яченою рідиною протягом декількох днів: вони стануть млявими і можуть загинути, так як не отримають корисних елементів, поживних речовин і кисню – головного учасника фотосинтезу.
Практично те ж саме відбувається з організмом людини. Якщо порушується обмін речовин, незабаром з’являються набряки на обличчі, руках і ногах, «мішки» і темні кола під очима – це найперші вказівки на те, що вживання кип’яченої води слід обмежити. Така вода не може проявляти активність в хімічних реакціях, що протікають на клітинному рівні. Накопичуючись, вона створює високе навантаження на органи, особливо на серце і судини, підвищуючи “шанси” на розвиток захворювань зі смертельним результатом.
Що краще пити: кип’ячену воду або сиру?
Безперечно, сира вода важлива: вона містить корисні елементи, бере участь в їх доставці клітинам, нормалізує обмінні процеси. Однак це можливо лише в тому випадку, якщо в рідині немає небезпечних і хвороботворних бактерій і мікробів.
Кип’ячена вода, якщо розглядати її з точки зору хімічного складу, ніякої користі для людини не несе, в надмірних кількостях викликає тільки негативні реакції. По суті, вона є не фізичною, а психологічною необхідністю. Вгамовувати спрагу такою водою простіше і зручніше – той же самий перерву на чай або каву. В цьому випадку відновлюються водні запаси в організмі, розріджується кров, активізується робота внутрішніх органів.