Популярність молока домашніх кіз зростає з кожним роком. Однією з причин зростання популярності стає зростання алергії і непереносимості традиційного коров’ячого молока.

Кілька фактів про козяче молоко та сир

 Популярність молока домашніх кіз зростає з кожним роком. Однією з причин зростання популярності стає зростання алергії і непереносимості традиційного коров’ячого молока.

Що ще, крім смаку, відрізняє його від молока корови?

  • Козяче молоко має білковий склад, схожий на грудне молоко (T. H. Jung et al 2017) – містить білок казеїн А2, який значно рідше викликає алергічні реакції і непереносимість в порівнянні з казеїном А1 коров’ячого молока.
  • Вживання продуктів з козячого молока сприяє більш швидкому і тривалому насиченню, ніж продукти з молока корів, при порівнянної енергетичної та поживної цінності (E. Rubio-Martín et al 2017).
  • Забезпечують надходження якісних насичених жирів, які легше перетравлюються за рахунок більш дрібних фракцій (H. Tomotake et al 2006).
  • Емульгацію жиру в молоці забезпечує тришарова мембрана, за будовою нагадує клітинну мембрану клітин і складається з фосфоліпідів – фосфотидилэтаноламина, фосфатидилсерина, фосфатидилинозитола, які входять до складу мембран наших клітин, забезпечують проходження сигналу по нервових волокнах, захищають клітини печінки від шкідливого впливу, знижують ризик розвитку атеросклерозу; фосфатидилхолин підвищує тонус м’язів і працездатність.
  • Молоко кози і продукти з нього містять середньоланцюгові жирні кислоти (МСТ), капронову, каприлову і капринову, на 30-50% більше, ніж коров’яче молоко. У МСТ є ряд корисних властивостей:
  • Легко засвоюються-всмоктуються в проксимальному відділі тонкого кишечника і не вимагають жовчних кислот для перетравлення;
  • Покращують жировий обмін і перешкоджають накопиченню жирової тканини (H. Takeuchi et al 2008);
  • Підвищують термогенез і сприяють контролю ваги (A. Ogawa et al 2007);
  • Сприяють профілактиці серцево – судинних захворювань: знижує рівень холестерину, в той час як рівень тригліцеридів, ЛПВЩ, ГПТ і ГПТ залишався в межах норми (M. J. Alférez et al 2001);
  • Мають антибактеріальну противірусну, протигрибкову та протизапальну дію (A. Jadhav et al 2017, W. C. Huang et al 2014);
  • Містять менше молочного цукру-лактози, тому легше переноситися при недостатності лактази.
  • Містять вітаміни до, В2, В3 (або РР) і В9, які підтримують здоров’я кісток і беруть участь в утворенні еритроцитів і згортанні крові.
  • Засвоєння вітаміну D, A та мікроелементів вище з продуктів на основі козячого молока (E. Rubio-Martín et al 2017, G. J. Lee et al 2016).
  • За рахунок підвищеного вмісту вітаміну А допомагають боротися в акне, зберігає шкіру молодою і сяючою.
  • При використанні козячого молока підвищується засвоєння заліза, магнію, міді, цинку, селену, кальцію і фосфору з продуктів харчування, особливо при синдромі мальабсорбції (M. Barrionuevo et al 2002, M. J. Alférez et al 2003, M. S. Campos et al 2003, E. Rubio-Martín et al 2017)
  • У пацієнтів із залізодефіцитом і анемією скорочують тривалість лікування, можливо, завдяки мінімальній взаємодії кальцію і заліза саме в цьому типі молока.
  • При тривалому застосуванні препаратів заліза для терапії анемії захищають ДНК клітин від пошкодження.
  • Надають кардіопротективну та антиатерогенну дію за рахунок вироблення оксиду азоту (F. Jirillo et al 2010).
  • Продукти з козячого молока мають імуномодулюючу дію (F. Jirillo et al 2010).
  • Козяче молоко містить велику кількість олігосахаридів зі складом, схожим на людське молоко. Ці сполуки досягають товстої кишки в неперетравленому стані і діють як пребіотики, т.e вони допомагають розвивати власну мікрофлору, яка пригнічує ріст патогенної флори.
  • У деякі сорти сиру додають пробіотики-біфідобактерії і лактобактерії (в залежності від сорту сиру і виробника) (Q. G. S. Meira et al 2015), які можуть сприяти нормалізації мікрофлори кишечника у людини (F. Jirillo et al 2014).
  • При наявності алергії на білок коров’ячого молока, можна використовувати як повноцінний гіпоалергенний продукт, в тому числі у дітей, літніх людей, а також при метаболічних порушеннях (T. H. Jung et al 2017).
  • Але необхідно враховувати можливу перехресну реакцію на білок козячого молока при наявності алергії на білок коров’ячого молока (F. Pessler et al 2004) і проводити тест на алергію під контролем фахівця (D. Infante Pina et al 2003).
  • Також, необхідно пам’ятати, що можливий розвиток алергії на козяче молоко (D. Turck 2013).
  • Необроблене козяче молоко, як і будь-яке інше незбиране молоко, не підходить для годування дітей до 2х років через високий вміст білка і мінералів і низький вміст фолату (D. Turck 2013), а також у зв’язку з високим ризиком важкого ураження печінки на тлі гіпертирозинемії з підвищенням рівня метіоніну і фенілаланіну (E. Maines et al 2017).
  • У дітей після 2х років може стати повноцінною заміною молока (D. Infante Pina et al 2003).

Кілька фактів про козяче молоко та сир

  • Калорійність сиру 290кКал

Енергетична цінність продукту (співвідношення білків, жирів,вуглеводів) :

Білки: 21.3 г.

Жири: 21.7 г.

Вуглеводи: 0.7 г.

 

Рецепт салату з козячим сиром:

  • Листя салату-латуку або руколи 3 склянки
  • Ягоди-Чорниця ½ склянки і сушена журавлина ¼ склянки
  • Насіння гарбуза ¼ склянки, волоський горіх ¼ чашки
  • Розсипчастий козячий сир ¼ склянки
  • Виноградна або оливкова олія за смаком

Змішати у великій чашці латук, чорницю, сушену журавлину, насіння, шматочки волоського горіха і козячий сир. Скропити салат маслом. Змішавши. Приправити сіллю.

Приємного апетиту!

 

Список літератури:

  • Скидан Н.Н, Гуляєв а. є, Казначеєв К. С. жирові глобули як детермінанти харчової та біологічної цінності козячого молока. // Питання харчування – 2015-тому 84-2;
  • J.Alférez, M.Barrionuevo, I.López Aliaga, M.R.Sanz-Sampelayo, F.Lisbona, J.S.Robles, M.S.Campos. Digestive utilization of goat and cow milk fat in malabsorption syndrome // J Dairy Res – 2001 – 68(3) – 451-61;
  • J.Alférez, I.López Aliaga, M.Barrionuevo, M.S.Campos. Effect of dietary inclusion of goat milk on the bioavailability of zinc and selenium in rats // J Dairy Res – 2003 – 70(2) – 181 – 7;
  • Barrionuevo, M.J.Alferez, A.I.Lopez, S.M.Sanz, M.SCampos. Beneficial effect of goat milk on nutritive utilization of iron and copper in malabsorption syndrome // J Dairy Sci – 2002 – 85(3) – 657 – 64;
  • S.Campos, I.López Aliaga, M.J.Alférez, T.Nestares, M.Barrionuevo. Effects of goats’ or cows’ milks on nutritive utilization of calcium and phosphorus in rats with intestinal resection // Br J Nutr – 2003 – 90(1) – 61 – 7;
  • C.Huang, T.H.Tsai, L.T.Chuang,Y.Y.Li, C.C.Zouboulis, P.J.Tsai. Anti-bacterial and anti-inflammatory properties of capric acid against Propionibacterium acnes: a comparative study with lauric acid // J Dermatol Sci – 2014 – 743(3) – 232 – 40;
  • Infante Pina, R.Tormo Carnice, M.Conde Zandueta. Use of goat’s milk in patients with cow’s milk allergy // An Pediatr (Barc) – 2003 – 59(32) – 1380-42;
  • Jadhav,S.Mortale,S.Halbandge,P.Jangid, R.Patil, W.Gade, K.Kharat, S.M.Karuppayil. The Dietary Food Components Capric Acid and Caprylic Acid Inhibit Virulence Factors in Candida albicans Through Multitargeting // J Med Food – 2017 – 20(11) – 1083 – 1090;
  • Jirillo, G.Martemucci, A.G.D’Alessandro, M.A.Panaro, A.Cianciulli, V.Superbo, E.Jirillo, T.Magrone. Ability of goat milk to modulate healthy human peripheral blood lymphomonocyte and polymorphonuclear cell function: in vitro effects and clinical implications // Curr Pharm Des – 2010 – 16(7) – 870 – 6;
  • Jirillo, T.Magrone. Anti-inflammatory and anti-allergic properties of donkey’s and goat’s milk // Endocr Metab Immune Disord Drug Targets – 2014 – 14(1) -27 – 37;
  • H.Jung, H.J.Hwang, S.S.Yun, W.J.Lee, J.W.Kim, J.Y.Ahn, W.M.Jeon, K.S.Han. Hypoallergenic and Physicochemical Properties of the A2 β-Casein Fractionof Goat Milk // Korean J Food Sci Anim Resour – 2017 – 37(6) – 940 – 947;
  • J.Lee, C.S.Birken, P.C.Parkin, G.Lebovic, Y.Chen, M.R.L’Abbe, J.L.Maguire, J.L.Maguire, TARGet Kids! Collaboration. Goat’s Milk, Plant-based Milk, Cow’s Milk, and Serum 25-hydroxyvitamin D Levels in Early Childhood // Epidemiology – 2016 – 27(4) – e29 – 31;
  • Maines, G.Gugelmo, E.Tadiotto, A.Pietrobelli, N.Campostrini, A.Pasini, F.Ion-Popa, M.Vincenzi, F.Teofoli, M.Camilot, A.Bordugo. High-protein goat’s milk diet identified through newborn screening: clinical warning of a potentially dangerous dietetic practice // Public Health Nutr – 2017 – 20(15) – 2806 – 2809;
  • L.Manuelian, S.Currò, M.Penasa, M.Cassandro, M.De Marchi. Characterization of major and trace minerals, fatty acid composition, and cholesterol content of Protected Designation of Origin cheeses // J Dairy Sci – 2017 – 100(5) – 3384 – 3395;
  • G.S.Meira, M.Magnani, F.C.Medeiros Júniorc, R. de Cássia Ramos do Egito Queiroga, M. Suely Madruga, B.Gullóne, A.M.Pereira Gomese, M.M.Estevez Pintado, E.L. de Souza. Effects of added Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium lactis probiotics on the quality characteristics of goat ricotta and their survival under simulated gastrointestinal conditions // Food Research International – 2015 – 828 – 838;
  • Ogawa, N.Nosaka, M.Kasai, T.Aoyama, M.Okazaki, O.Igarashi, K.Kondo. Dietary medium- and long-chain triacylglycerols accelerate diet-induced thermogenesis in humans // J Oleo Sci – 2007 – 56(6) – 283 – 7;
  • Pessler, M.Neja. Anaphylactic reaction to goat’s milk in a cow’s milk-allergic infant // Pediatr Allergy Immunol – 2004 – 15(2) – 183 – 5;
  • Rubio-Martín, E.García-Escobar, M.S.Ruiz de Adana, F.Lima-Rubio, L.Peláez, A.M.Caracuel, F.J.Bermúdez-Silva, F.Soriguer, G.Rojo-Martínez, G.Olveira Comparison of the Effects of Goat Dairy and Cow Dairy Based Breakfasts on Satiety, Appetite Hormones, and Metabolic Profile // Nutrients – 2017 – 9(8) – 877;
  • Takeuchi, S.Sekine, K.Kojima, T.Aoyama. The application of medium-chain fatty acids: edible oil with a suppressing effect on body fat accumulation // Asia Pac J Clin Nutr – 2008 – 320 – 3;
  • Tomotake, R.Okuyama, M.Katagiri, M.Fuzita, M.Yama, F.Ota. Comparison between Holstein cow’s milk and Japanese-Saanen goat’s milk in fatty acid composition, lipid digestibility and protein profile // Biosci Biotechnol Biochem – 2006 – 70(11) – 2771 – 4;
  • Truck. Cow’s milk and goat’s milk // World Rev Nutr Diet – 2013 – 108 – 108 – 56 – 62;
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Ефекти лептину
    Next post Помилки на ПП