Брокколі призначають при схудненні, включають в меню після перенесення захворювань і операційних втручань, тому що цей продукт вважається дієтичним. У чому користь, шкода брокколі і яка його калорійність?
Брокколі, або спаржевої капустою, називають однорічну овочеву культуру, що відноситься до сімейства хрестоцвітних. За зовнішніми ознаками вона нагадує кольорову капусту, проте головною відмінністю є більш довге стебло, темно-зелене забарвлення і форма – суцвіття капусти притиснуті один до одного. У кулінарії брокколі вживається повністю, тому можна сміливо говорити про те, що її включення в раціон зробить багато страв оригінальними, пікантними. У 100 грамах сирої брокколі міститься 34 ккал, однак при цьому набір корисних компонентів значно перевищує, ніж у цвітної капусти з такою ж енергетичною цінністю.
Калорійність брокколі в залежності від способу приготування
Капусту брокколі призначають при схудненні, включають в меню після перенесення захворювань і операційних втручань, тому що цей продукт вважається дієтичним.
Залежно від способу готування в капусті може змінюватися енергетична цінність:
- відварна без солі – 27,5 ккал;
- відварна з сіллю-29 ккал;
- пропарена-27 ккал;
- тушкована-38 ккал;
- обсмажена-48 ккал;
- запечена-30 ккал.
Збільшення калорій відбувається через використання додаткових інгредієнтів. Найбільш протипоказаний метод-жарка, адже під час готування брокколі вбирає масло і починає негативно впливати на організм.
На 100 гр. брокколі в сирому вигляді доводиться:
Харчова цінність
Кількість
Білки
2,8 гр.
Жир
0,4 гр.
Вуглевод
7 гр.
Користь брокколі
Капуста брокколі багата вітамінно-мінеральним складом:
- Вітаміни А, З, до, U, Е, група в;
- Калій;
- Фосфор;
- Кальцій;
- Магній.
За рахунок наявності в складі таких макро – і мікроелементів зазначена овочева культура позитивно впливає на організм людини:
- Знижує ймовірність виникнення захворювань серця (інфаркту, інсульту) за рахунок виведення холестерину;
- Нормалізує рівень кислотності шлункового соку;
- Стимулює процеси в шлунково-кишковому тракті, усуває запори, очищає кишечник;
- Приводить в норму рівень цукру, що міститься в крові;
- Відновлює і зміцнює нерви, за рахунок зниження концентрації вітаміну В1 поліпшується пам’ять, знижується надмірна дратівливість, підтримується психоемоційний фон людини;
- Нормалізує функціонування жовчного міхура, покращує відтік жовчі;
- Покращує гостроту зору, попереджає катаракту;
- Підтримує і зміцнює імунну систему;
- Прискорює загоєння ран;
- Сприяє приведенню в норму водного балансу;
- Допомагає в усуненні алергії;
- Покращує стан волосся, нігтів, шкіри.
Шкода брокколі для організму
В користь брокколі складно засумніватися, проте цей овоч може негативно впливати на стан організму. У випадках, коли людині діагностували хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, а також виявили алергічні реакції на продукти, що містять вітамін З, то краще не вживати капусту брокколі. З приводу прийому овочевої культури необхідно проконсультуватися з лікарем.
В основному негативний вплив брокколі проявляється у вигляді:
- Висипань (кропив’янки), дана алергія пов’язана з високою концентрацією вітаміну А;
- Порушень ЦНС, таких як погіршення сну, часті нічні пробудження, такий розлад відбувається через надлишок вітаміну В;
- Зниження згортання крові (великий вміст калію призводить до оновлення клітин крові, в результаті чого порушується нормальний перебіг процесів заміщення;
- Крихкості кісток (через високу концентрацію кальцію організм починає вимивати його);
- Збою функціонування травної системи (після надходження грубої клітковини у великому обсязі відбувається порушення мікрофлори кишечника).
Крім того, не варто забувати, що включення в раціон тільки брокколі заборонено. Часто представниці прекрасної статі в жадобі схуднути готують страви тільки з зазначеної рослинної культури, щоб наситити організм корисними речовинами. Однак в надлишку цей продукт може завдати шкоди здоров’ю, тому вживати його необхідно в обмежених кількостях з певною періодичністю.
Рецепти страв з брокколі
- Крем-суп з брокколі
У курячий бульйон додають пасеровану цибулю і моркву, також поміщають 400 гр. брокколі і нарізану кубиками картоплю, залишають на середньому вогні на 15 хвилин. Після того, як суп закипів, в нього додають спеції, сіль, перець, зелень. Потім весь вміст разом з куркою відправляють в блендер і перемелюють до консистенції.
- Салат з брокколі