Брокколі призначають при схудненні, включають в меню після перенесення захворювань і операційних втручань, тому що цей продукт вважається дієтичним. У чому користь, шкода брокколі і яка його калорійність?

Калорійність брокколі

Брокколі, або спаржевої капустою, називають однорічну овочеву культуру, що відноситься до сімейства хрестоцвітних. За зовнішніми ознаками вона нагадує кольорову капусту, проте головною відмінністю є більш довге стебло, темно-зелене забарвлення і форма – суцвіття капусти притиснуті один до одного. У кулінарії брокколі вживається повністю, тому можна сміливо говорити про те, що її включення в раціон зробить багато страв оригінальними, пікантними. У 100 грамах сирої брокколі міститься 34 ккал, однак при цьому набір корисних компонентів значно перевищує, ніж у цвітної капусти з такою ж енергетичною цінністю.

Калорійність брокколі в залежності від способу приготування

Капусту брокколі призначають при схудненні, включають в меню після перенесення захворювань і операційних втручань, тому що цей продукт вважається дієтичним.

Залежно від способу готування в капусті може змінюватися енергетична цінність:

  • відварна без солі – 27,5 ккал;
  • відварна з сіллю-29 ккал;
  • пропарена-27 ккал;
  • тушкована-38 ккал;
  • обсмажена-48 ккал;
  • запечена-30 ккал.

Збільшення калорій відбувається через використання додаткових інгредієнтів. Найбільш протипоказаний метод-жарка, адже під час готування брокколі вбирає масло і починає негативно впливати на організм.

Калорійність брокколі

На 100 гр. брокколі в сирому вигляді доводиться:

Харчова цінність

Кількість

Білки

2,8 гр.

Жир

0,4 гр.

Вуглевод

7 гр.

Користь брокколі

Капуста брокколі багата вітамінно-мінеральним складом:

  • Вітаміни А, З, до, U, Е, група в;
  • Калій;
  • Фосфор;
  • Кальцій;
  • Магній.

За рахунок наявності в складі таких макро – і мікроелементів зазначена овочева культура позитивно впливає на організм людини:

  • Знижує ймовірність виникнення захворювань серця (інфаркту, інсульту) за рахунок виведення холестерину;
  • Нормалізує рівень кислотності шлункового соку;
  • Стимулює процеси в шлунково-кишковому тракті, усуває запори, очищає кишечник;
  • Приводить в норму рівень цукру, що міститься в крові;
  • Відновлює і зміцнює нерви, за рахунок зниження концентрації вітаміну В1 поліпшується пам’ять, знижується надмірна дратівливість, підтримується психоемоційний фон людини;
  • Нормалізує функціонування жовчного міхура, покращує відтік жовчі;
  • Покращує гостроту зору, попереджає катаракту;
  • Підтримує і зміцнює імунну систему;
  • Прискорює загоєння ран;
  • Сприяє приведенню в норму водного балансу;
  • Допомагає в усуненні алергії;
  • Покращує стан волосся, нігтів, шкіри.

Калорійність брокколі

Шкода брокколі для організму

В користь брокколі складно засумніватися, проте цей овоч може негативно впливати на стан організму. У випадках, коли людині діагностували хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, а також виявили алергічні реакції на продукти, що містять вітамін З, то краще не вживати капусту брокколі. З приводу прийому овочевої культури необхідно проконсультуватися з лікарем.

В основному негативний вплив брокколі проявляється у вигляді:

  • Висипань (кропив’янки), дана алергія пов’язана з високою концентрацією вітаміну А;
  • Порушень ЦНС, таких як погіршення сну, часті нічні пробудження, такий розлад відбувається через надлишок вітаміну В;
  • Зниження згортання крові (великий вміст калію призводить до оновлення клітин крові, в результаті чого порушується нормальний перебіг процесів заміщення;
  • Крихкості кісток (через високу концентрацію кальцію організм починає вимивати його);
  • Збою функціонування травної системи (після надходження грубої клітковини у великому обсязі відбувається порушення мікрофлори кишечника).

Крім того, не варто забувати, що включення в раціон тільки брокколі заборонено. Часто представниці прекрасної статі в жадобі схуднути готують страви тільки з зазначеної рослинної культури, щоб наситити організм корисними речовинами. Однак в надлишку цей продукт може завдати шкоди здоров’ю, тому вживати його необхідно в обмежених кількостях з певною періодичністю.

Калорійність брокколі

Рецепти страв з брокколі

  • Крем-суп з брокколі

У курячий бульйон додають пасеровану цибулю і моркву, також поміщають 400 гр. брокколі і нарізану кубиками картоплю, залишають на середньому вогні на 15 хвилин. Після того, як суп закипів, в нього додають спеції, сіль, перець, зелень. Потім весь вміст разом з куркою відправляють в блендер і перемелюють до консистенції.

  • Салат з брокколі
  • У киплячу воду помістити 200 гр. брокколі і проварити 2 хвилини, потім дістати і викласти в холодну воду;
  • Нарізати кубиками помідори черрі 200 гр, солоний твердий сир 150 гр., остигнула капусту;
  • Підготувати соус: до 0,5 ст.ложки оливкової олії додається 0,5 ч. ложки гірчиця, мед, оцет в такому ж обсязі, сіль, перець за смаком. Отримана рідина збивається;
  • Всі інгредієнти змішуються, додається соус і обсмажені кедрові горішки.
  • Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Гарбузове насіння
    Next post Як правильно почати худнути?