Жир, будь він в продуктах або на тілі, — це потужне джерело живлення, що дає в два рази більше енергії, ніж вуглеводи або білки.

Жири: корисні і небезпечні

Більшість людей під жирами має на увазі виключно торти, тістечка, арахісове масло, картоплю фрі і соковиті вирізки бекону. Високий рівень холестерину в крові порівнюють з холестерином в продуктах. А жир на боках, здається, що з’являється від шматка арахісового масла. Високий калорійний статус, зрозуміло, не сприяє підвищенню популярності жирів.

Однак, жир, будь він в продуктах або на тілі, — це потужне джерело живлення, що дає в два рази більше енергії, ніж вуглеводи або білки. Завдяки йому можливе засвоєння жиророзчинних вітамінів A, D, E, K. але, важливо чітко розрізняти жири корисні від тих, що шкодять організму.

Насичені жири

Насичені жири-тверді. Вони стійкі до нагрівання до високих температур, без ризику отримання канцерогенів. Однак це ж властивість заважає нашому організму їх повністю розщепити і засвоїти. Вважаються найменш корисними серед натуральних. Це:

  • яловичина;
  • птах;
  • риба;
  • яйце;
  • молочні продукти;
  • пальмова олія;
  • кокосовий;
  • масло какао.

Трансжири

Трансжири-це рослинні жири, перероблені до стану, схожого з твариною. Як, наприклад, маргарин, який створювався як дешевий аналог вершкового масла. Крім того, трансжири зберігаються набагато довше всіх інших. Головний мінус їх в тому, що вони є винуватцями атеросклерозу, інсультів, інфарктів, варикозу та інших порушень в діяльності організму. Рівно як і причиною утворення вісцерального жиру — оперізуючого внутрішні органи.

Жири: корисні і небезпечні

 Знайти їх легко в:

  • маргарин;
  • фаст-фуді;
  • кондитерських виробах;
  • шоколаді з низьким відсотком какао в ньому;
  • напівфабрикат.

Ненасичені жири

Ненасичені жири легко трансформуються всередині тіла і витрачаються на будівництво:

  • покращують волосся, шкіру і нігті;
  • сприяють кращому засвоєнню вітамінів;
  • наповнюють енергією;
  • покращують мозкову активність;
  • нормалізують процеси терморегуляції;
  • захищають серцево-судинну систему від пошкоджень;
  • знімають навіть приховані запалення;
  • регулюють гормональний баланс.

Вони діляться також на мононенасичені:

  • оливка;
  • авокадо;
  • горіх;
  • сім’я;
  • кунжут;
  • в олії виноградної кісточки.

 і поліненасичені:

  • волоський горіх;
  • насінні льону і маслі з них;
  • конопляних насінні;
  • у не обсмажених насінні соняшнику, кукурудзи, сої та в натуральних НЕРАФІНОВАНИХ оліях з них.

Під ненасиченими жирами в більшості випадків мають на увазі групу Омега-3-6-9. Це вони відповідають за всі важливі метаболічні процеси, що проходять в організмі. Причому, дефіциту жирів Омега-6 у нас не зустрічається, як втім, і Омега-9, в більшості випадків. А ось з Омега-3 виникають складнощі. 

Жири: корисні і небезпечні

Не всі мають можливість регулярно харчуватися червоною рибою і заправляти салати лляною олією. А ці жири позбавляють від сухості шкіри і волосся, хронічної втоми, ламкості нігтів, допомагають запобігти розвитку серцево-судинних захворювань, а також депресивних станів. Омега – 3 хороші для поліпшення стану пам’яті, хворих суглобів і в лікуванні діабету.  

Ідеальне співвідношення Омега-3, Омега-6 і Омега-9 має виглядати як: 6:3:3. Але на практиці все виходить рівно протилежним чином. Тому так важливо наповнювати свій раціон при будь-якій можливості поліненасиченими Омега-3 кислотами. Це сприятливо позначиться як на зовнішності, так і на здоров’ї. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Що не так з цукром і чим його замінити?
Next post Чи можна схуднути, не займаючись спортом?