Проходячи молочний відділ в супермаркеті, неможливо не звернути увагу на те, який асортимент йогуртів розташований на стелажах. Широке розмаїття даного продукту пропонують виробники, тому перед Покупцем стоїть завдання, який же товар вибрати, щоб отримати максимальну користь.
Проходячи молочний відділ в супермаркеті, неможливо не звернути увагу на те, який асортимент йогуртів розташований на стелажах. Широке розмаїття даного продукту пропонують виробники, тому перед Покупцем стоїть завдання, який же товар вибрати, щоб отримати максимальну користь. Про те, що таке йогурт, в чому полягає його користь і шкода, як краще приймати цей напій, які види існують, буде викладено далі.
Користь і шкода йогурту для організму
Йогурт є дієтичним кисломолочним продуктом, по консистенції нагадує сметану. Отримують його за допомогою процесу ферментації: свіже коров’яче молоко сквашують закваскою, яка містить бактерії – термофільний стрептокок і болгарська паличка. В результаті ці бактерії збагачують напій поживними речовинами. Крім того, в складі кисломолочного продукту характерна наявність:
- Кальцій;
- вітаміну А, В, з, D;
- Фосфор;
- Йод;
- магній;
- Калій;
- фтор;
- залоза.
Основна користь йогурту полягає в:
- нормалізації процесу травлення;
- зміцнення імунної системи;
- очищенні організму від токсинів і шлаків;
- сприяння виведенню холестерину;
- поліпшення апетиту;
- запобігання розвитку коліту;
- усунення дисбактеріозу.
Крім того, регулярне вживання цього напою сприяє усуненню млявості, слабкості, протистояння розвитку карієсу, зниження хворобливих відчуттів при артрозі, зниження зайвих кілограмів.
Йогурт також має зворотну сторону медалі. Більшою мірою це стосується покупних напоїв, адже виробникам не вигідно додавати натуральні інгредієнти. Тому вони отруюють продукт консервантами, барвниками, підсилювачами смаку, ароматизаторами. Основна шкода такого йогурту:
- руйнування зубної емалі;
- велика кількість цукру, що призводить до цукрового діабету;
- при пастеризації гинуть всі молочнокислі бактерії, нейтралізується позитивний ефект від напою;
- можливі судоми при надмірному вживанні (перенасичення кальцієм);
- підвищена кислотність, не рекомендується вживати дітям.
Особливості прийому йогурту на сніданок і на ніч
Дієтологи і лікарі не рекомендують вживати йогурт з ранку натщесерце. Це буде зайвим навантаженням на організм. У цей період всі системи здатні до самостійного запуску роботи. Найкраще випити напій після щільного сніданку, тоді він зможе:
Від вживання йогурту краще відмовитися людям з такими проблемами як діарея, метеоризм, цукровий діабет.
Кисломолочний напій стане відмінним перекусом у вечірній час. Він також зменшить тяжкість в шлунку, заспокоїть нервову систему, запобіжить безсоння. Варто не забувати, що пити потрібно йогурт з жирністю не більше 2,5% за 2-3 години до сну в обмежених кількостях.
Вплив грецького йогурту на організм
Все більшої популярності набирає грецький йогурт. Він відрізняється від звичайного продукту відсутністю сироватки в складі, її зливають під час приготування. Також в напої поєднується низька калорійність і величезна кількість корисних властивостей.
Грецький йогурт підходить худне людям. Його можна додати в салат, робити з нього смачні смузі і холодні супи. Головною особливістю є те, що він не подразнює слизову оболонку шлунка, не викликає діареї, не містить багато цукру.
Регулярне вживання грецького йогурту сприяє:
- зміцнення нігтів, волосся;
- поліпшення шкіри;
- боротьбі з запорами, діареєю;
- прискорення метаболізму;
- нормалізації нервової системи;
- поліпшення імунітету.
Шкоди від цього напою немає, якщо його не пити у великих кількостях. Людям з індивідуальною непереносимістю компонентів слід бути обережними з молочним продуктом.
Користь козячого йогурту
За технологією виготовлення даний йогурт особливо не відрізняється від звичайного. Головною особливістю є застосування козячого молока. Воно не викликає алергічних реакцій і практично повністю засвоюється організмом.
Козячий йогурт містить вітамін В, необхідний для м’язової тканини і нормалізації діяльності нервової системи, сприяє поліпшенню травних і обмінних процесів. У ньому міститься кальцій, що зміцнює кісткову тканину, оживляє волосся, нігті, шкіру.
Чим корисний термостатний йогурт?
Для приготування даного йогурту застосовують спеціальні установки, що підтримують оптимальну температуру протягом тривалого часу. При такому способі виготовлення молочна суміш сквашується в тій же тарі, яка продається. Такий тип виробництва виключає будь-який контакт продукту з зовнішнім середовищем, внаслідок чого в ньому зберігається більше корисних речовин.
Основні переваги термостатного йогурту:
- запобігання неприємних симптомів дисбактеріозу;
- підвищення опірності організму до вірусних захворювань;
- багате джерело кальцію і фосфору;
- сприяння в лікування кишкових інфекцій;
- профілактика кандидозу.