Глутамат натрію (Е621) – це добавка до їжі, що підсилює її смак. У певному дозуванні вона позитивно позначається на стані здоров’я і життєдіяльності, проте незважаючи на всі достоїнства, у цього підсилювача смаку є і свої серйозні недоліки.

Глутамат натрію: шкода і користь

Глутамат натрію (Е621) – це добавка до їжі, що підсилює її смак. Вона є мононатрієвої сіллю глутамінової кислоти. Остання виходить через природного бродіння бактерій. Зовні глутамат являє собою білосніжні кристалики. Вони швидко розчиняються у воді і не пахнуть. Сировиною для Е621 є вуглеводи, одержувані з цукрової тростини, буряка, крохмалю і патоки. Дуже багато натурального глутамату в соєвому соусі і бобових, молоці, томатах і кукурудзі.

Користь глутамату

Є багато досліджень механізму впливу Е621 на організм людини. Цей підсилювач смаку (в певному дозуванні) позитивно позначається на стані здоров’я і життєдіяльності:

  • Проникаючи до клітин і тканин глутамат активізує виробництво ендогенного гастрину, який сприяє посиленому утворенню клітин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. В результаті поліпшується перистальтика кишечника, і стимулюється вироблення шлункового соку, необхідного для нормального перетравлення їжі.
  • Добавка Е621 широко використовується в медичних цілях. Вона рекомендована людям, у яких діагностовано гастрит з низькою кислотністю. В цьому випадку глутамат нормалізує PH-баланс, а також підключається до процесу вироблення глюататіону, зміцнює захисні сили і допомагає боротися з різними захворюваннями.
  • Харчова добавка показана особам з гіпертонією. Таким пацієнтам не можна вживати сіль, а глутамат робить смак їжі повноцінним і не прісним.
  • Е621 також використовується в приготуванні лікарських препаратів, які застосовуються для лікування відхилень у діяльності центральної нервової системи.

Глутамат натрію: шкода і користь

Шкода глутамату натрію

Незважаючи на всі достоїнства, у цього підсилювача смаку є і недоліки. У великих дозах він може викликати сильне отруєння організму токсинами або надмірно порушити клітини головного мозку. При регулярному вживанні продуктів з високим вмістом Е621 в підлітковому віці можуть виникнути незворотні порушення у функціонуванні ЦНС.

Глутамат натрію дуже небезпечний для вагітних жінок. Шкідливі речовини, що знаходяться в їжі майбутньої мами, через плаценту проникають в нервові льотки плода і руйнують їх.

У деяких медичних дослідженнях доводиться, що при вживанні Е621 у людини може розвинутися залежність від їжі. Організм просто не бажає сприймати натуральні продукти і починає «вимагати» їжу з підсилювачем смаку. Ті, хто отримує глутамат з їжею, часто втрачають смакові відчуття. Крім цього, вони нерідко страждають такими захворюваннями, як астма, ниркова недостатність, різні види алергії, гормональний дисбаланс, порушення структури сітківки ока.

Вибираємо натуральне!

Хімічний» шкідливий ” глутамат – це натрієва сіль, яка додається в їжу і підсилює її смак і аромат. Вона входить до складу соусів в банках, якими заповнені численні полиці в магазинах, «фірмових» приправ для м’яса, риби овочів, макаронів, бульйонних кубиків, розчинних супів, фастфуду, сухариків і картопляних чіпсів.

Глутамат натрію: шкода і користь

Корисний Е621 виділяють з одного з трьох природних джерел: солоду, водоростей і буряка. Такий глутамат натрію є в сирі “Пармезан”, м’ясі курки, грибах, шпинаті і спаржі, зрілих томатах, горошку і кукурудзі, сардині, соєвому соусі, свинині, капусті і цибулі. Використовуючи ці продукти, завжди можна приготувати корисне блюдо з насиченим смаком без будь-яких хімічних добавок.

Глутамат натрію відноситься до категорії дозволених, але варто брати до уваги, що допустимий вміст Е621 в тому чи іншому продукті – 1,5 г на 2 літри або 1 кг.для дорослих дозування підсилювача смаку не повинна перевищувати 1,5 г на кожен кг маси тіла. Для підлітків цей показник повинен бути не більше 0,5 м малюкам ця речовина абсолютно протипоказано. У добу не можна вживати більше 9 г глутамату натрію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Фрукти, що підвищують тиск
Next post Як схуднути після пологів