Гарбуз-один з найкорисніших овочів. Її просто вирощувати, легко готувати, вона ніколи не набридне, так як є безліч рецептів з цим продуктом. Однак є в гарбузі те, що не менш корисно, ніж сама м’якоть – насіння.

Гарбузове насіння

Гарбуз-один з найкорисніших овочів. Її просто вирощувати, легко готувати, вона ніколи не набридне, так як є безліч рецептів з цим продуктом. Плоди гарбуза містять бета-каротин, вітаміни групи Е, З, до, вітамін А, практично всі вітаміни групи В.крім того, овоч багатий різними мінералами. А поряд зі своєю калорійністю – це ідеальний продукт для тих, хто дотримується правильного харчування.

Однак є в гарбузі те, що не менш корисно, ніж сама м’якоть – насіння. У народній медицині цей продукт користується популярністю. Насіння рекомендують регулярно вживати в їжу, адже за чутками, вони здатні не тільки налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, але і вилікувати різні хвороби. Чи так це, чи можна вірити чуткам і які ж побічні ефекти від надмірного лікування насінням гарбуза – все в цій статті.

Гарбузове насіння

Чи є користь від гарбузового насіння?

Відповідь на це питання однозначна-Так, звичайно. Насіння гарбуза-корисний продукт. Слід згадати найбагатший склад цього продукту:

Амінокислота

Триптофан, аргінін, феніланін, тирозин, валін, ізолейцин, лейцин, гістидин, цистеїн, треонін, метіонін, лізин.

Мінерал

Марганець, фосфор, магній, мідь, цинк, залізо.

Насичені кислоти

Миристиновая, пальмітинова, арахиновая, стеаринова, бегеновая.

Вітамін

Е, до, з, В1, В2, В4, В5, В6, В9, альфа і бета каротин, ціанін, лютеїн.

Ненасичені кислоти

Омега 3 і 6, ліноленова, арахідонова, лінолева, олеїнова.

Гарбузове насіння включають в себе більше півсотні корисних речовин, які в свою чергу безпосередньо беруть участь у всіх життєвих функціях організму. Від нестачі цих елементів протікання процесів в тілі порушуються, через що виникають різні проблеми і хвороби. Так, від нестачі вітамінів псується шкіра, нігті і волосся. Брак жирних ненасичених кислот призводить до уповільнення обміну речовин, апатії, лупи і т. д.

Харчова цінність продукту наступна:

Зміст в 100 гр.

Маса

Вода

5,23

Білки

30,3

Жир

49

Вуглевод

4,71

Клітковина

6

Зола

4,8

Калорія

538

Корисні функції насіння гарбуза:

  • Виводять паразитів через вміст кукурбітину. Замість аптечних препаратів можна вживати цей продукт для позбавлення від глистів;
  • Фітостероли допомагають організму виводити холестерин;
  • Ненасичені кислоти нормалізують метаболізм;
  • Вирішує проблему запору, завдяки проносним і сечогінним властивостям;
  • Знижує рівень стресу в організмі, бореться з безсонням і депресією;
  • Володіє токсиновиводящими властивостями, також виводить важкі метали;
  • Сприяють роботі мозку, серця і кровоносної системи;
  • Знижує суглобові болі, рекомендовані при артритах;
  • Перешкоджають розвитку недуг щитовидки;
  • При тривалому вживанні здатні блокувати утворення ниркових каменів.
  • Користь сушених гарбузового насіння для жінок

    В першу чергу, слід зазначити, що склад продукту безпосередньо впливає на зовнішній вигляд людини. Важливий цей пункт для жінок, які завжди прагнуть до ідеалу. Так, вітаміни і амінокислоти благотворно впливають на зовнішній вигляд шкіри, прискорюють ріст нігтів і волосся, підвищуючи їх міцність і красу.

    Гарбузове насіння

    Сушені насіння стануть порятунком для вагітних дам, які страждають від токсикозів. Вживання даного продукту не просто знімають симптоми, але і блокують нудоту. Поряд з боротьбою проти токсикозу, продукт бореться і з іншою проблемою вагітних – печією. Крім того мікроелементи насіння здатні перешкоджати появі поліпів на матці жінки і пом’якшують перебіг клімаксу.

    Насіння гарбуза і користь для організму чоловіка

    Насіння гарбуза допомагають чоловікам боротися з простатитом – найпоширенішою проблемою. Жирні ненасичені кислоти борються з розвитком доброякісних гіперплазій простати. Вміст цинку сприяє нормалізації вироблення чоловічого гормону тестостерону. Тим самим насіння гарбуза покращують потенцію, служать профілактикою безпліддя. На цій же грунті допомагають наростити м’язи і збільшити фізичну силу.

    Гарбузове насіння

    Коли потрібно включити насіння гарбуза в раціон

    Вживання насіння рекомендовано практично всім. Для зростаючого організму, дітей і підлітків, продукт корисний для росту, швидкого загоєння ранок, правильного функціонування шлунка. Як говорилося раніше, завдяки насінню вагітні жінки справляються з токсикозом і печією. Для пенсіонерів вживання гарбузового продукту обов’язкова умова. Адже вони нормалізують тиск, борються з остеопорозом, захищають серце від хвороб, є профілактичним засобом від цукрового діабету.

    Шкода насіння гарбуза

    Несприятливі наслідки при вживанні даного продукту можуть виникнути в декількох випадках:

    • Особиста непереносимість насіння-алергія;
    • Надмірне вживання. Калорійність продукту може стати причиною набору ваги, тому їсти занадто багато насіння не рекомендується;
    • Жарка насіння. При термічній обробці окислюються жирні ненасичені кислоти, роблячи продукт токсіносодержащім. Тому не потрібно обсмажувати насіння гарбуза.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Як схуднути після 50 років
    Next post Калорійність брокколі