Рафінований хліб, трансжири, напівфабрикати, висококалорійна їжа, солодкі газовані напої тощо – все це традиційний фаст-фуд. Однак …
Рафінований хліб, трансжири, напівфабрикати, висококалорійна їжа, солодкі газовані напої тощо – все це традиційний фаст-фуд.
Однак, не так давно в ресторанному бізнесі з’явилося нове поняття: «здоровий фаст-фуд». Що ж це таке? І чи може фаст-фуд бути здоровим?
Що таке фаст-фуд?
Саме по собі поняття «фаст-фуд» не несе нічого поганого, так як воно позначає перекус, харчування з мінімальним часом приготування їжі, спрощеної сервіровкою і моделлю обслуговування. Місце, де ми можемо швидко поїсти, не покладаючись на роботу офіціантів, не чекаючи меню або рахунку. Так, економія найціннішого життєвого ресурсу нам забезпечена.
Коли ми говоримо про шкоду “фаст-фуду” ми природно маємо на увазі традиційну їжу, яка його складає. Більш того, говорячи про «фаст-фуді» ми маємо на увазі всім відомі марки.
Імітація здорової кухні
Правильне здорове харчування це не якесь захоплення, а усвідомлений крок до перегляду культури харчування. Багато виробників, знаючи, що нація, нарешті, оговтується після багаторічного застілля нездоровою їжею, починають придумувати нові «фішки», «оздоровлювати фаст-фуд». Наприклад, якщо ми обсмажений напівфабрикат загорнемо в салатні листи і додамо свіжих овочів, він буде менш шкідливим? Ні! Готувати напівфабрикати на сковороді без масла – знову провал. Це схоже на судомні спроби порятунку вмираючого бізнесу. Тепер в меню багатьох “фаст-фудів”, крім класичних страв, з’явився салат зі свіжих овочів? З чого раптом? Щоб утримати цільового споживача і разом з салатом запропонувати черговий бургер, газований напій або морозиво на десерт.
Прихильників здорового харчування стає все більше і, я щиро сподіваюся, що черга в відомі нам ресторани швидкого харчування незабаром скоротиться.
Альтернатива – ” здоровий фаст-фуд»
На зміну класичним вже приходить якісно новий тип ресторанів швидкого харчування.
Прикладами Здорового фаст-фуду стають салат бари, де нам можуть запропонувати на вибір кілька видів салатів зі свіжих овочів, салат з бобових, перепелиних яєць, свіжих креветок або грудки індички.
Комплексний обід традиційного фаст-фуду складається з газованої води, картоплі фрі і бургера. Альтернатива: ніяких заморожених напівфабриктів, тільки свіжі продукти, свіже м’ясо і риба. Замість рафінованого хліба-продукт з цільного зерна. Базою для заправки салату може стати одне з багатьох рослинних масел. Ключовим критерієм тут є бездоганна якість використовуваних продуктів.
Ідеальним варіантом для перекусу в здоровому фаст-фуді буде салат з кіноа або булгура, креветок і/або перепелиних яєць, свіжих овочів і заправлений рослинним маслом.
Інший цікавий коктейль-салат з кіноа, моркви, салатного листя і запеченої гарбуз, заправлений лимонно-імбирним соусом. Також доступним в здорових фастфудах є салат зі спаржі з томатами і слабосоленої бринзи.
Ще можу рекомендувати сендвічі зі свіжими помідорами, моцарелою і бальзаміком на цільнозерновому хлібі. Сендвічі зі свіжою курячою грудкою, натуральним соусом і сезонними овочами. Сезонні фруктові салати також можна знайти в здоровому ресторані швидкого харчування.
Серед напоїв в здоровому фаст-фуді настійно рекомендую пити воду через 30 хвилин після перекусу, а від фрешів краще відмовитися, так як продукти з високим глікемічним індексом призводить до виражених коливань цукру в крові.
Таким чином, такі перекушування не тільки швидкі і смачні але ще і максимально корисні для нашого здоров’я. Однак від сосисок в тісті, звичних гамбургерів, солодких газованих напоїв, а також від випічки з білого борошна краще відмовитися, віддавши перевагу фаст-фудів з раціоном здорового харчування, яких в Росії з кожним роком стає все більше.