Мода на безглютенову продукцію, неймовірно популярну сьогодні практично у всіх розвинених країнах, нарешті дійшла і до пострадянського простору. Чому так відбувається і в який момент борошняні вироби перетворилися на ворогів номер один розберемо в даній статті.
Мода на безглютенову продукцію, неймовірно популярну сьогодні практично у всіх розвинених країнах, нарешті дійшла і до пострадянського простору. Акуратно, немов перші проліски, з-під прилавків з бородінським і приблизно тисячею варіантів білого хліба визирають «gluten free» – продукти.
Маркування» не містить глютену ” може зустрітися не тільки на хлібобулочних виробах, але і на макаронах, крупах, швидких сніданках – в загальному скрізь, де потенційно можлива наявність борошна або продуктів її виробництва.
Російській людині, яка виросла на приказці «Хліб – всьому голова», важко зрозуміти прагнення дієтологів до виключення з раціону або сильного обмеження споживання хліба. І якщо раніше заборона на борошняне діяв в основному щодо людей, які прагнуть скинути вагу, то сьогодні відмова від білого хліба практикується практично всіма адептами здорового способу життя. Чому так відбувається і в який момент борошняні вироби перетворилися на ворогів номер один розберемо в даній статті.
Чому шкідливий білий хліб?
Хліб, що був основою раціону людства протягом багатьох тисячоліть, сьогодні прийнято вважати мало не небезпечним для здоров’я продуктом. Такі переконання здадуться як мінімум дивними, якщо взяти до уваги той факт, що пшениця і жито (основа переважної більшості видів борошна) – це джерело нутрієнтів, мінералів і вітамінів (особливо групи в). Додавши до них необхідну для правильного функціонування кишечника клітковину, білок і поліненасичені масла, ми отримаємо збалансований, поживний продукт. Але якщо борошно корисне, чому ж тоді все більше досліджень забороняють їсти хліб?
Справа в тому, що наші предки використовували для виробництва хлібобулочних виробів виключно борошно першого помелу. Це неочищена сировина, що представляє собою цілком пропущене через подрібнювач пшеничне/житнє зерно. Однак хліб з цільнозерновий борошна далеко не завжди піднімається і має непоказний сірий колір.
З розвитком виробництва змінювалися і пекарні традиції. Люди навчилися очищати зерно, залишаючи фактично чистий крохмаль. Зародок і оболонка, основні джерела корисних нутрієнтів, при виробництві борошна вищого сорту повністю видаляються. В кінцевому підсумку звичний нам рум’яний білий хліб має гарний колір і приємний смак, проте він практично повністю позбавлений необхідних організму макро – і мікроелементів, тобто марний.
Чому хліб шкідливий для здоров’я?
Дієтологи не рекомендують вживати білий хліб через його високий глікемічний індекс (ГІ). Високий глікемічний індекс характерний для продуктів, багатих простими вуглеводами. Їх особливість полягає в тому, що вони легко і швидко засвоюються, блискавично перетворюючись в глюкозу і приносячи насичення.
Однак швидке насичення тягне за собою швидку появу голоду, а значить і бажання знову щось з’їсти. Саме тому приблизно через годину після солодкої булочки, яка, здавалося б, заповнила шлунок цілком, ви знову замислюєтеся про їжу.
Крім зіпсованої фігури, є ще кілька проблем, що з’являються внаслідок надмірного вживання хлібобулочних виробів з борошна вищого сорту:
- Продукти з високим глікемічним індексом, до яких і відноситься випічка, підвищують більш ніж в 2 рази ймовірність серцевого нападу у жінок;
- Білий хліб практично не містить необхідних організму амінокислот, а значить зловживання борошняними виробами позбавляє людину можливості покрити дефіцит нутрієнтів;
- Продукти з борошна вищого сорту часто багаті хімічними дріжджами, небезпечними для людей із захворюваннями щитовидної залози, харчовими непереносимостями, алергіями і дисбактеріозом.
Чому шкідливі дріжджі в хлібі?
Протягом багатьох тисячоліть люди випікали хліб на основі солодових, хмелевих, житніх та інших натуральних заквасок. Починаючи з середини минулого століття у виробництві хліба стали застосовуватися промислові дріжджі. Вони досить швидко витіснили традиційні закваски, так як давали можливість в кілька разів прискорити процедуру випічки хліба, а значить збільшити продуктивність.
Існує кілька аргументів, що обґрунтовують шкоду дріжджових культур для організму людини:
- Дріжджі руйнують мікрофлору кишечника.
Стан мікрофлори кишечника грає важливу роль в процесі підтримки здоров’я людини. Так як дріжджі є досить активним грибами, потрапивши в організм, вони блискавично розмножуються, витісняючи з кишечника корисні бактерії. Більш того, в якості побічного продукту своєї життєдіяльності дріжджі виділяють антибіотики, які аж ніяк не сприяють поліпшенню стану кишечника. Сукупність цих факторів і призводить згодом до ослаблення імунітету.
- При виробництві дріжджів використовуються важкі метали.
Навіть по ГОСТу в процесі виготовлення хлібопекарських дріжджів бере участь сульфат амонію, аміак, сірчана кислота, магнезитовий порошок, соляна кислота, вапно хлорне і будівельна, а також ще деякі речовини, що насичують організм молібденом, кобальтом, цинком, міддю, азотом та іншими малокорисними елементами.
- Дріжджі призводять до дефіциту нутрієнтів.
Для того щоб успішно розмножуватися, дріжджів потрібні вітаміни і мінерали, які гриби забирають з організму людини. Надмірне вживання продуктів, що містять дріжджі, призводить до нестачі макро – і мікроелементів, необхідних для нормальної життєдіяльності.
- Побічні продукти бродіння дріжджів небезпечні.
Результатом активності дріжджів є такі токсичні речовини, як диметилсульфід, сивушне масло, ізоаміловий спирт, ацетоїн (ацетілметілкарбінол) і так далі.
- Дріжджі викликають хронічну нестачу кальцію, що призводить до остеопорозу.
Дріжджові гриби порушують кислотно-лужний баланс, який організм намагається підтримувати всіма можливими способами. Найбільш очевидний з них-витяг з кісток кальцію як самого лужного елемента. Тому надлишок в раціоні продуктів, що містять дріжджі, може стати причиною дефіциту кальцію, а в подальшому розвинутися в остеопороз.
Уважно вивчивши список побічних реакцій організму на вживання хлібопекарських дріжджів, стає очевидно, чому білий хліб шкідливий для кишечника і чому шкідливий дріжджовий хліб в принципі.
Чому гарячий хліб шкідливий для здоров’я?
Тонкий аромат свіжоспеченого багета зазвичай змушує підвищитися слиновиділення. І правда, ще теплий хліб, який тільки що дістали з печі, набагато смачніше, ніж остиглий, а тим більше полежав пару днів. Однак не варто йти на поводі у своїх бажань, тому що гарячі хлібобулочні вироби не тільки не йдуть на користь організму, але і шкодять йому.
Крім згубного впливу дріжджових грибів на кишечник людини, варто згадати про те, що хліб – важка для перетравлення їжа, зловживання якої може привести до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, особливо гастриту. А бродіння, що викликається свіжим хлібом, сприяє появі здуття і болю в животі.
Чому шкідливий чорний хліб?
Ще один привід переглянути ставлення до хлібобулочних виробів-наявність в них глютену. Глютен-це білок, який міститься в пшениці, житі, вівсі, ячмені і похідних цих злакових культурах. Клейковиною цей білок називають через те, що при змішуванні його з водою виходить субстанція, що нагадує клей.
Приблизно 1% людей у всьому світі страждають на целіакію – повну непереносимість глютену. Цей стан, що виражається в серйозному зниженні імунітету, до кінця не лікується і редукується тільки відмовою від усіх злакових продуктів.
З решти 99% людей сьогодні практично кожен третій має ознаки тієї чи іншої міри непереносимості глютену, тому потрібно серйозно задуматися, а чи вартий черговий Круасан втраченого здоров’я?