Квасоля відноситься до сімейства бобових, має глянсову щільну оболонку яскраво-червоного кольору. Цей вид рослин-легкозасвоюваний білок, по калорійності і корисним властивостям прирівняний до білка тваринного походження. Але навіть цей продукт з величезним переліком позитивних властивостей, може завдати шкоди людині.

Червона квасоля: користь і шкода

Квасоля відноситься до сімейства бобових, має глянсову щільну оболонку яскраво-червоного кольору. Цей вид рослин-легкозасвоюваний білок, по калорійності і корисним властивостям прирівняний до білка тваринного походження. Тому червона квасоля особливо цінується в раціоні людей, які перейшли на вегетаріанське харчування, дотримуються дієти або пост.

Харчова цінність продукту наступна:

Зміст в 100 гр.

Маса

Вода

14

Білки

21

Жир

2

Вуглевод

47

Клітковина

12,4

Зола

3,6

Калорія

310

 

Крім того, в складі червоної квасолі знаходиться безліч корисних речовин, які в свою чергу безпосередньо беруть участь у всіх життєвих функціях організму. Серед них:

  • Магній;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • Фосфор;
  • Йод;
  • Сірка;
  • Каротин;
  • Вітаміни групи В;
  • Вітаміни Е, До, С.

Крім зазначених вітамінів і мікроелементів, в складі культури присутні крохмаль, насичені жирні кислоти, незамінні і замінні амінокислоти.

Користь червоної квасолі для організму

За рахунок багатого складу червона квасоля позитивно впливає на організм і бере участь в:

  • Поліпшення роботи серцево-судинної системи;
  • Освіті червоних тілець в крові;
  • Очищенні шлунково-кишкового тракту від шлаків;
  • Нормалізації травних процесів;
  • Боротьбі з запорами;
  • Зміцнення імунітету;
  • Виведенні піску з нирок;
  • Зниження рівня цукру;
  • Стимулювання нервової системи.

Головним достоїнством продукту вважається здатність насичувати кров, а також захищати серце від негативного впливу. Тому червону квасолю слід включати в меню при настанні холодних сезонів. Вона зміцнює організм, допомагає протистояти вірусним захворюванням, заповнює корисні мікроелементи.

Користь червоної квасолі для жіночого здоров’я

Представниці прекрасної половини людства вже давно оцінили корисні властивості червоної квасолі. Культура бобових не тільки омолоджує, але і очищає шкірні покриви від висипу, нормалізує колір обличчя, усуває сліди втоми. Також після вживання червоної квасолі помітно поліпшується настрій, пропадає слабкість.

Особливо актуально готувати страви на основі плодів квасолі під час схуднення. В організмі жінки підвищується тонус і витривалість, які необхідні при активних фізичних навантаженнях. Після прийому їжі відчуття голоду втамовується надовго, тому не доведеться постійно думати про перекуси.

Користь червоної квасолі для чоловіків

Чоловіки готують квасолю, щоб попередити порушення роботи серця і знизити ризик виникнення інфаркту. Також культуру вживають в якості профілактики розвитку простатиту і зниження ерекції. Після тривалого прийому їжі, в основі якої червона квасоля, чоловіки відзначають поліпшення статевої витривалості і підвищення потенції.

Під час занять спортом бобові стабілізують водний баланс і сприяють відновленню сил. Крім того, за рахунок легкозасвоюваного білка процес набору м’язової маси відбувається швидше і менш болісно.

Червона квасоля: користь і шкода

Шкода червоної квасолі для здоров’я

Навіть такий продукт, як квасоля з величезним переліком позитивних властивостей, може завдати шкоди людині. Від її вживання слід відмовитися, якщо вам поставили діагноз:

  • Подагра;
  • Виразка;
  • Гастрит;
  • Холецистит;
  • Коліт;
  • Нефрит.

У деяких людей спостерігалися алергічні реакції після вживання квасолі. Культуру слід виключити з раціону, якщо були виявлені наступні симптоми:

  • Печія;
  • Свербіж;
  • Нудота;
  • Бурління в кишечнику.

Категорично забороняється їсти квасолю сирої, тому що може виникнути діарея або ж отруєння. Тому її приготування передбачає кілька стадій. По-перше, квасоля вимочується певний час, а потім проходить термічну обробку, варіння або гасіння. Також варто обмежитися в частому поїданні культури. Це не повинно бути щоденне вживання, досить готувати квасолю кілька разів на тиждень.

Червона квасоля: користь і шкода

Рецепти приготування червоної квасолі

Червону квасолю широко застосовують в кулінарії, тому що це універсальний продукт. На його основі готуються як перші страви, так і гарніри, закуски, салати.

Приготування курячого овочевого супу з квасолею:

  • Замочити квасолю на 2 години і нарізати кубиками 1 морква, 2 ріпчастої цибулі, 1 солодкий перець;
  • На рослинному маслі обсмажити 350 гр. філе курки, потім додати нарізані овочі і згасити суміш;
  • Після гасіння до овочів з птицею висипати 2 нарізаних помідора, видавити 2 зубчики часнику, перемішати і засипати підготовлену квасолю;
  • Отриману суміш пересипати в каструлю і залити курячим бульйоном;
  • Після повної готовності в суп нарізається зелень.
  • Рагу з квасолі з індичкою

  • Червона квасоля замочується в співвідношенні 1: 3 на 3-5 годин;
  • Стегнова частина індички нарізається і обсмажується на оливковій олії;
  • 2 цибулі і 2 моркви також пасерують з м’ясом, потім в суміш додається болгарський перець у вигляді широких смуг;
  • Після обсмажування в ємність труть 3 помідори і висипають квасоля, спеції і сіль додається за смаком;
  • Перед подачею блюдо прикрашається зеленню.
  • Червона квасоля: користь і шкода

    Для приготування салату з квасолею і грибами можна використовувати консервовану культуру бобових. 400 гр. печериць обсмажують до повного випаровування води, солять і перчать. Після охолодження до грибів натирають 200 гр. твердого сиру 1 зубчик часнику. У суміш додають квасолю і заправляють домашнім майонезам. Зверху салат посипається сухариками.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Полуниця: користь і шкода для організму
    Next post Назавжди позбутися від набряків допоможуть 3 простих правила