Те, що людина вважає за краще їсти, може багато чого сказати про нього. Роками виробляються харчові звички, які можуть бути як корисними, так і шкідливими. Вчені знайшли зв’язок між звичками в їжі і рівнем загального стану здоров’я, тривалістю життя.

Шкідливі харчові звички

Те, що людина вважає за краще їсти, може багато чого сказати про нього. Роками виробляються харчові звички, які можуть бути як корисними, так і шкідливими. Вчені знайшли зв’язок між звичками в їжі і рівнем загального стану здоров’я, тривалістю життя.

Також помічено, що людина, що веде записи прийомів їжі протягом 3 місяців, схильний до схуднення. Завдяки цьому можна стежити: що ви їсте, коли і скільки. Через щоденник харчування можна відстежити і шкідливі звички.

Шкідливі харчові звички

  • Велика кількість солі в їжі.
  • Сіль в надлишку затримує воду в організмі, а навантаження на серце і нирки підвищується. Бажано вживати не більше чайної ложки в день, дітям – ще менше. Потрібно пам’ятати, що велика кількість солі містять готові продукти: випічка, напівфабрикати, соуси, хліб. Так виробники збільшують термін зберігання-сіль відмінний консервант.

  • Солодкі напої. Вони не несуть ніякої користі, не втамовують спрагу, а лише виробляють різкий стрибок цукру в крові. Підвищують ризик смертей від діабету, інсульту, інфаркту.
  • До солодких напоїв відносяться: газовані води, пакетовані соки з цукром, енергетики, спортивні напої.

    Шкідливі харчові звички

  • Недолік в харчуванні овочів і фруктів.
  • ВООЗ рекомендує в день з’їдати 400 грам овочів і фруктів, розділені на п’ять порцій.

    У Росії купити несезонні овочі та фрукти буває дорого. Тому вибирайте по сезону місцеві дари природи. У них зберігається максимум користі і вітамінів. Взимку підійдуть заморозки, заготовлені влітку.

  • Нестача Омега-3.
  • Рекомендується більше вживати в їжу жирну рибу. Омега – 3-ненасичені жирні кислоти, необхідні для здоров’я шкіри, волосся і зміцнення серцевого м’яза.

  • Нестача горіхів і насіння в їжі.
  • А адже це природні джерела мікроелементів, так потрібних сучасній людині. Є їх потрібно потроху кожен день.

  • Вживання ковбас, сосисок, копченостей.
  • Перероблене м’ясо небезпечно для організму, особливого дитячого. Вони напхані нітринами, сіллю і добавками для смаку і кольору.

    Шкідливі харчові звички

    Шкідливі радянські харчові звички

    У багатьох в родині збереглися Кухонні традиції, які стали стабільними харчовими звичками. Родом вони з далекого радянського минулого, коли був частий дефіцит, потрібно було готувати дешево і ситно.

  • Великий сніданок.
  • Все, що залишилося з вечері – чим більше, тим краще. Такий рясний сніданок хороший для трудяги на заводі, але не для офісного клерка, у який є перерва на обід і перекушування.

  • Ситна вечеря.
  • Знову-таки, робітник повернувся з важкої роботи пізно ввечері, де його зустрічає Дружина з першим, другим і третім. Тому бажаний вечерю з трьох страв.

    Сучасні дієтологи не рекомендують робити суп щоденним ритуалом. Можна обмежитися – 2-3 рази на тиждень.

  • Хліб-всьому голова.
  • Не варто заїдати всі страви хлібом. Тим більше-макарони і картопля. Шлунково-кишковий тракт не буде вдячний стільки швидких вуглеводів.

  • Перше, друге, третє і компот!
  • Не варто запивати їжу чаєм, компотом або морсом. Запам’ятайте: пити під час їжі шкідливо. Шлунковий сік розбавляється рідиною, що може привести до переїдання.

  • Бутерброди на перекус.
  • Радянські бутерброди з майонезом можуть бути основною стравою, легкою закускою або прикрасою святкового столу. Якщо перекушувати часто бутербродами, можна заробити виразку.

  • Салати з майонезом – Прикраса столу.
  • Відгомони дефіциту продуктів в радянському минулому. Варто поберегти свою печінку і обмежитися тарілочкою олів’є в новорічну ніч.

    Як змінити харчові звички

  • Якщо ви звикли їсти солодке, щоб підзарядитися енергією, то краще виберіть чашку зеленого чаю або жменю горішків. Або сходіть на невелику прогулянку, пробіжку, щоб зарядитися.
  • Легкий поживний полуденок допоможе протриматися до обіду. Підійде йогурт або фрукти.
  • Приберіть подалі вазу з цукерками, поставте фрукти і горішки.
  • Візуально збільшуйте порцію за рахунок зменшення тарілки. Краще два рази підкласти їжу, ніж відразу покласти повну тарілку. Також працює звичка доїсти пачку чіпсів, якою б великою вона не була.
  • Їжте повільно.
  • Сповільнюйтеся під час їжі, не відволікайтеся на телевізор і соцмережі.

    Шкідливі харчові звички

    Хитрощі: покладіть виделку на тарілку, поки ви жуєте. Кусайте тільки, коли проковтнете. При швидкому поглинанні їжі шлунок не встигає дати мозку сигнал, що голод усунутий. Є небезпека переїдань.

    Переїдання: як зруйнувати ланцюг харчових звичок

    Харчові звички формуються ще в дитинстві, багато з них ведуть до переїдання.

    Згадайте, як дорослі говорили:

    • Не вийдеш з-за столу, поки не доїш;
    • Щоб тарілка була чиста;
    • Я ж стільки наготувала для тебе, спробуй;
    • Ложечка за маму, ложечка за тата;
    • З’їж супчик, отримаєш солоденьке.

     Потрібно шкідливі харчові звички замінити на корисні.

  • Снідайте, щоб не переїдати протягом дня.
  • Заготовте корисні перекушування і беріть їх на роботу.
  • Приносьте корисну їжу в контейнерах на роботу.
  • Ведіть щоденник харчування.
  • Навчіться відрізняти істинний голод від скороминущого бажання або непрожитої емоції.
  • Перевіряйте голод склянкою води. Якщо через 15 хвилин все ще хочеться їсти, можна перекусити.
  • Плануйте раціон заздалегідь. А також і список покупок в продуктових магазинах.
  • Не ходіть часто в кафе і закусочні.
  • Шкідливі харчові звички

    Дивні харчові звички

    Смаки в їжі в різних країнах можуть здатися дивними:

    • Японців би здивували Російські традиційні порції, так вони їдять в невеликих розмірах і без хліба;
    • Монголи п’ють чай з маслом, молоком і сіллю;
    • Східна кухня повна спецій;
    • У Перу можна зустріти страви з морських свинок частіше, ніж у нас з куркою.

    Харчові звички визначаються традиціями, укладом життя і економічним станом регіону. І те, що дивно для одних – реалії побуту інших. Тому багато мандрівників вважають, що зануритися в світ чужої культури можна, тільки повністю перейнявши її особливості. Але перед таким експериментами все ж варто поспілкуватися з лікарем, щоб виключити можливі проблеми.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Previous post Чим небезпечні солодкі газовані напої
    Next post Користь шафрану для організму людини