Популярність молока домашніх кіз зростає з кожним роком. Однією з причин зростання популярності стає зростання алергії і непереносимості традиційного коров’ячого молока.
Популярність молока домашніх кіз зростає з кожним роком. Однією з причин зростання популярності стає зростання алергії і непереносимості традиційного коров’ячого молока.
Що ще, крім смаку, відрізняє його від молока корови?
- Козяче молоко має білковий склад, схожий на грудне молоко (T. H. Jung et al 2017) – містить білок казеїн А2, який значно рідше викликає алергічні реакції і непереносимість в порівнянні з казеїном А1 коров’ячого молока.
- Вживання продуктів з козячого молока сприяє більш швидкому і тривалому насиченню, ніж продукти з молока корів, при порівнянної енергетичної та поживної цінності (E. Rubio-Martín et al 2017).
- Забезпечують надходження якісних насичених жирів, які легше перетравлюються за рахунок більш дрібних фракцій (H. Tomotake et al 2006).
- Емульгацію жиру в молоці забезпечує тришарова мембрана, за будовою нагадує клітинну мембрану клітин і складається з фосфоліпідів – фосфотидилэтаноламина, фосфатидилсерина, фосфатидилинозитола, які входять до складу мембран наших клітин, забезпечують проходження сигналу по нервових волокнах, захищають клітини печінки від шкідливого впливу, знижують ризик розвитку атеросклерозу; фосфатидилхолин підвищує тонус м’язів і працездатність.
- Молоко кози і продукти з нього містять середньоланцюгові жирні кислоти (МСТ), капронову, каприлову і капринову, на 30-50% більше, ніж коров’яче молоко. У МСТ є ряд корисних властивостей:
- Легко засвоюються-всмоктуються в проксимальному відділі тонкого кишечника і не вимагають жовчних кислот для перетравлення;
- Покращують жировий обмін і перешкоджають накопиченню жирової тканини (H. Takeuchi et al 2008);
- Підвищують термогенез і сприяють контролю ваги (A. Ogawa et al 2007);
- Сприяють профілактиці серцево – судинних захворювань: знижує рівень холестерину, в той час як рівень тригліцеридів, ЛПВЩ, ГПТ і ГПТ залишався в межах норми (M. J. Alférez et al 2001);
- Мають антибактеріальну противірусну, протигрибкову та протизапальну дію (A. Jadhav et al 2017, W. C. Huang et al 2014);
- Містять менше молочного цукру-лактози, тому легше переноситися при недостатності лактази.
- Містять вітаміни до, В2, В3 (або РР) і В9, які підтримують здоров’я кісток і беруть участь в утворенні еритроцитів і згортанні крові.
- Засвоєння вітаміну D, A та мікроелементів вище з продуктів на основі козячого молока (E. Rubio-Martín et al 2017, G. J. Lee et al 2016).
- За рахунок підвищеного вмісту вітаміну А допомагають боротися в акне, зберігає шкіру молодою і сяючою.
- При використанні козячого молока підвищується засвоєння заліза, магнію, міді, цинку, селену, кальцію і фосфору з продуктів харчування, особливо при синдромі мальабсорбції (M. Barrionuevo et al 2002, M. J. Alférez et al 2003, M. S. Campos et al 2003, E. Rubio-Martín et al 2017)
- У пацієнтів із залізодефіцитом і анемією скорочують тривалість лікування, можливо, завдяки мінімальній взаємодії кальцію і заліза саме в цьому типі молока.
- При тривалому застосуванні препаратів заліза для терапії анемії захищають ДНК клітин від пошкодження.
- Надають кардіопротективну та антиатерогенну дію за рахунок вироблення оксиду азоту (F. Jirillo et al 2010).
- Продукти з козячого молока мають імуномодулюючу дію (F. Jirillo et al 2010).
- Козяче молоко містить велику кількість олігосахаридів зі складом, схожим на людське молоко. Ці сполуки досягають товстої кишки в неперетравленому стані і діють як пребіотики, т.e вони допомагають розвивати власну мікрофлору, яка пригнічує ріст патогенної флори.
- У деякі сорти сиру додають пробіотики-біфідобактерії і лактобактерії (в залежності від сорту сиру і виробника) (Q. G. S. Meira et al 2015), які можуть сприяти нормалізації мікрофлори кишечника у людини (F. Jirillo et al 2014).
- При наявності алергії на білок коров’ячого молока, можна використовувати як повноцінний гіпоалергенний продукт, в тому числі у дітей, літніх людей, а також при метаболічних порушеннях (T. H. Jung et al 2017).
- Але необхідно враховувати можливу перехресну реакцію на білок козячого молока при наявності алергії на білок коров’ячого молока (F. Pessler et al 2004) і проводити тест на алергію під контролем фахівця (D. Infante Pina et al 2003).
- Також, необхідно пам’ятати, що можливий розвиток алергії на козяче молоко (D. Turck 2013).
- Необроблене козяче молоко, як і будь-яке інше незбиране молоко, не підходить для годування дітей до 2х років через високий вміст білка і мінералів і низький вміст фолату (D. Turck 2013), а також у зв’язку з високим ризиком важкого ураження печінки на тлі гіпертирозинемії з підвищенням рівня метіоніну і фенілаланіну (E. Maines et al 2017).
- У дітей після 2х років може стати повноцінною заміною молока (D. Infante Pina et al 2003).
- Калорійність сиру 290кКал
Енергетична цінність продукту (співвідношення білків, жирів,вуглеводів) :
Білки: 21.3 г.
Жири: 21.7 г.
Вуглеводи: 0.7 г.
Рецепт салату з козячим сиром:
- Листя салату-латуку або руколи 3 склянки
- Ягоди-Чорниця ½ склянки і сушена журавлина ¼ склянки
- Насіння гарбуза ¼ склянки, волоський горіх ¼ чашки
- Розсипчастий козячий сир ¼ склянки
- Виноградна або оливкова олія за смаком
Змішати у великій чашці латук, чорницю, сушену журавлину, насіння, шматочки волоського горіха і козячий сир. Скропити салат маслом. Змішавши. Приправити сіллю.
Приємного апетиту!
Список літератури: