Діабет розвивається внаслідок порушення процесів вироблення інсуліну – продукованого підшлунковою залозою гормону, відповідального за розщеплення і переробку вуглеводів в організмі людини. Збої в секреції інсуліну відбуваються з різних причин, які ми детально розберемо в статті.
Діабет розвивається внаслідок порушення процесів вироблення інсуліну – продукованого підшлунковою залозою гормону, відповідального за розщеплення і переробку вуглеводів в організмі людини.
Збої в секреції інсуліну відбуваються з різних причин, які ми детально розберемо в статті.
Основні причини виникнення цукрового діабету
На сьогоднішній день існує три типи діабету: перший, другий і третій, відповідно.
Перший тип діабету є наслідком аутоімунних процесів, що відбуваються в організмі. Підшлункова секретує інсулін, але з якихось причин (достеменно невідомо з яких) антитіла, покликані захищати органи від загроз ззовні, знищують їх.
Це захворювання не найпоширеніше серед усіх типів діабету, проте доставляє хворим масу незручностей. Діагностують його найчастіше в дитинстві і юнацтві, тому що фактори виникнення першого типу діабету безпосередньо пов’язані зі спадковістю.
У більшості випадків цей різновид діабету передається у спадок або є результатом наявності у хворого певного генного набору. Є і зовнішні фактори, що провокують розвиток захворювання. До них відносяться:
- проблеми з функціонуванням підшлункової залози;
- недостатня кількість вітаміну D;
- віруси (найпоширеніший тригер – епідемічний паротит).
Симптоми проявляються досить швидко і включають в себе:
- прискорені позиви до сечовипускання (зазвичай в темний час доби);
- стрімке схуднення (на тлі нестачі вологи);
- спрага (також наслідок прискореного сечовипускання);
- нестабільний емоційний стан (виникає через перепади рівня цукру в крові);
- нездужання, слабкість.
Лікується цей тип діабету введенням внутрішньовенно інсулінових ін’єкцій.
Основні причини діабету
Другий, найпоширеніший тип захворювання, що виникає на тлі нестачі інсуліну в організмі, з’являється тоді, коли з якоїсь причини підшлункова залоза не може секретувати білковий гормон вуглеводного обміну в необхідній кількості. Ще один варіант – інсулін виробляється, але організм його не приймає. У цьому випадку доречно говорити про інсулінорезистентність.
Якщо перший тип діабету в основному обумовлений генетикою, то другий є наслідком способу життя. Його розвиток визначають наступні фактори:
- перенесені раніше захворювання.
На ймовірність виникнення діабету другого типу впливає наявність проблем з серцем і інсультів, прийом сильних седативних препаратів або транквілізаторів, підвищений артеріальний тиск, гестаційний діабет.
- належність до певної вікової групи.
Найбільш схильні до цього захворювання люди середнього віку – від 35 років і старше.
- харчові звички.
Люди, які зловживають джанк-фудом і страждають ожирінням знаходяться в групі ризику. Більше 85% хворих на цукровий діабет другого типу мають зайву вагу.
- Країна походження.
Науково доведено зв’язок національності зі схильністю до розвитку інсулінорезистентності. Виявлено, що африканці, креольці і жителі Південної Азії є найбільш частими носіями даного захворювання.
Не можна заперечувати і генетичну схильність до виникнення діабету другого типу, проте самі по собі гени не можуть стати причиною несприйнятливості до інсуліну, вони лише загострюють чутливість організму до впливу факторів, що призводять до захворювання.
Цей різновид діабету діагностується не відразу. Недуга прогресує протягом довгого часу, ніяк себе не проявляючи.
Запідозрити захворювання можна за такими ознаками:
- слабкість після прийому їжі;
- часті позиви до сечовипускання;
- свербіж, локалізований в області статевих органів;
- погіршення зору (набряк кришталика виникає на тлі підвищеного рівня цукру в крові);
- суха шкіра і поколювання в кінцівках (ступні, кисті);
- кандидоз у роті.
Основні причини розвитку цукрового діабету
Третій тип несприйнятливості до інсуліну називається гестаційним. Він характерний для вагітних жінок і є короткочасним станом, який проходить після народження дитини.
Найчастіше він спостерігається на більш пізніх термінах (починаючи з середини середнього триместру). Якщо діабет третього типу був виявлений в перші кілька місяців, значить жінка страждала інсулінорезистентністю ще до вагітності.
Короткочасність і взагалі виникнення даного захворювання пов’язане з активною виробленням гормонів, які під час виношування дитини продукує не тільки підшлункова залоза матері, але і плацента.
Причин для хвилювання немає, діабет третього типу зазвичай проходить після пологів. Однак якщо під час наступних вагітностей захворювання проявиться знову, це привід насторожено поставитися до ймовірності розвитку діабету другого типу в майбутньому.
Основні причини цукрового діабету
На жаль, достеменно невідомо, які конкретно фактори провокують виникнення всіх видів резистентності до інсуліну. Найбільш ймовірними здаються такі причини, як:
- спадковість;
- спосіб життя;
- національність;
- старіння організму;
- виношування дитини;
- медичний анамнез.
У будь-якому випадку, у людей, які ведуть здоровий спосіб життя і стежать за своїм здоров’ям шанс захворіти на діабет набагато менше, ніж у тих, хто регулярно вживає цукор, жирні страви, фаст-фуд, не приділяє достатньо уваги тривалості сну і не займається спортом.