З легкої руки Олександра Македонського абрикоси з’явилися на нашому континенті. Ці фрукти мають яскравий, солодкий і соковитий смак. Вони низькокалорійні, тому часто входять в дієтичне меню. Користь абрикосів для організму людини важко переоцінити, а шкода їх мінімальний
З легкої руки Олександра Македонського абрикоси з’явилися на нашому континенті. Ці фрукти мають яскравий, солодкий і соковитий смак. Вони низькокалорійні, тому часто входять в дієтичне меню. Користь абрикосів для організму людини важко переоцінити, а шкода їх мінімальний, і він, за великим рахунком, пов’язаний з деякими протипоказаннями.
Склад абрикосів
Користь фрукта, перш за все, обумовлена вмістом великої кількості вітамінів. У складі абрикоса присутні:
- Вітамін А. нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує гостроту зору, чинить протипухлинну дію, зміцнює захисні сили організму;
- Вітамін В. допомагає позбутися від стресу і депресії, заспокоює нервову систему, бере участь в утворенні гемоглобіну;
- Вітамін С. сприяє кращому засвоєнню заліза, зміцнює кровоносні судини, хрящову тканину, запобігає негативному впливу вільних радикалів;
- Вітамін Е. позитивно впливає на репродуктивну та ендокринну системи, відновлює еластичність шкіри, нормалізує гормональний фон;
- Вітамін Н. регулює вміст цукру в крові, допомагає в боротьбі з безсонням, робить волосся і нігті міцнішими;
- Вітамін Р. бере активну участь у виробленні чоловічих і жіночих статевих гормонів та інсуліну.
Крім вітамінів, до складу абрикосів входять різні мінерали: залізо і кальцій, фосфор і йод, залізо, натрій і магній. У фрукті також містяться харчові волокна, дубильні речовини і крохмаль.
Користь абрикосів для здоров’я
Регулярне вживання в їжу абрикосів сприяє виведенню з організму токсинів і шлаків, збільшенню постачання клітин мозку кисню і, отже, підвищенню працездатності. Речовини, що входять до складу фрукта, відновлюють функції серця і нирок, знищують деякі види вірусів і бактерій, «живуть» в крові, активізують вироблення гемоглобіну і зміцнюють імунітет. Абрикоси нормалізують функції щитовидної залози і мікрофлору кишечника, знижують концентрацію холестерину, стимулюють ріст м’язової і кісткової тканин, прискорюють перебіг метаболічних процесів.
Користь організму приносять не тільки свіжі фрукти, але і соки з абрикосів і курага. Фрукт виступає в ролі профілактичного засобу і запобігає розвитку захворювання нирок і печінки, застуди. Численні медичні дослідження переконливо доводять, що абрикоси блокують утворення злоякісних пухлин.
Фрукт корисний для всіх, хто займається розумовою працею. Він покращує пам’ять, підвищує мозкову активність, тому його радять вживати під час складання іспитів або важливого робочого проекту. Абрикосові кісточки часто використовують як ефективний відхаркувальний засіб при бронхіті, сильному кашлі і ларингіті.
Абрикосова дієта
Користь абрикосів для жінок полягає в тому, що вони сприяють схудненню. Фрукт містить всього 44 Ккал, але він дуже поживний і підвищує настрій і загальний життєвий тонус, що дуже важливо в період дієти. Щоб скинути пару-трійку зайвих кілограмів, можна дотримуватися монодієти або влаштовувати розвантажувальний «абрикосовий» день, з’їдаючи по 5-6 плодів в день. Однак варто пам’ятати, що фанатизм в цій справі не потрібен. Ви швидше схуднете, якщо будете поєднувати дієту з активними тренуваннями і правильним режимом дня.
Тривалість монодієти ні в якому разі не повинна перевищувати трьох днів, і її можна «призначати» собі не частіше одного разу на 2-3 місяці. Щадний варіант-Абрикосова тижнева монодієта з включенням молочних продуктів (кефіру, йогурту). Розвантажувальний день можна влаштовувати не більше одного разу на два тижні.
Шкода абрикосів
Вживання очних плодів протипоказано людям, у яких діагностовано цукровий діабет, підвищена шлункова кислотність, гепатит, збої в роботі щитовидної залози і гастрит. Також фрукти небажано їсти при» слабкому ” шлунку, коли існує висока ймовірність діареї, а вона, в свою чергу, тягне за собою зневоднення організму.