У давні часи сіль була на вагу золота, і її вживання прирівнювалося до розкоші. Сьогодні ж її можна купити в будь-якому продуктовому магазині за цілком доступною ціною і багато в чому тому змінилося і ставлення до цього продукту. Але скільки потрібно з’їдати солі в день, щоб не нашкодити здоров’ю?

Скільки солі потрібно людині в день

У давні часи сіль була на вагу золота, і її вживання прирівнювалося до розкоші. Сьогодні ж її можна купити в будь-якому продуктовому магазині за цілком доступною ціною і багато в чому тому змінилося і ставлення до цього продукту. Так, доктора називають сіль “білою смертю”, проте без неї наш організм не може працювати нормально. І все ж чим вона так корисна? Скільки потрібно з’їдати солі в день, щоб не нашкодити здоров’ю?

Роль натрію

Сіль-це натрій, який відповідає за життєво важливі функції. З його допомогою забезпечуються транспортування поживних речовин в клітку через мембрану і виведення вуглекислого газу. Цей елемент бере участь в регулюванні циркуляції рідин і розрідженні крові і лімфи. Завдяки солі підтримується оптимальний кислотно-лужний рівень і кров’яний тиск. Вона входить до складу шлункового соку та інших секрецій, що беруть участь в травленні.

Якщо ми не вживаємо денну сольову норму, страждають всі органи і системи, і перш за все головний мозок. Це виражається в загальмованості, зниженні активності, порушеннях пізнавальної діяльності. Клітини без натрію погано і повільно оновлюються, а в гіршому випадку процеси регенерації і відновлення взагалі припиняються. Недолік солі часто стає причиною серцево-судинних захворювань.

Скільки солі потрібно людині в день

Наш організм не вміє синтезувати і накопичувати сіль про запас. Її ми отримуємо виключно з їжею, а втрачаємо в результаті потовиділення. Скільки грам солі потрібно в день, щоб відчувати себе на всі 100%?

Норми вживання

Первісна людина за одну добу споживав досить багато солі: майже 150 мг надходило з рослинною їжею і 540 мг з тваринної. З часом кількість натрію, що надходить в організм, збільшилася. Підраховано, що вже в середині 20 століття люди отримували приблизно 5-6 г солі на день. Зараз це число досягає 15 м такий стрибок пов’язаний, перш за все, з тим, що ми вживаємо багато перероблених продуктів і фаст-фуду.

Чи є межа, за яку не можна виходити? Лікарі розходяться в думці, відповідаючи на питання, скільки солі потрібно організму в день. Одні вважають, що 10 г солі на добу – це максимально допустима норма (чайна ложка з гіркою). Переступати цю межу вкрай не рекомендується, і в середньому краще взагалі зменшити кількість натрію до 5-6 м Інші дієтологи наполягають на цифрі 2-3 г в день, причому для дітей дозування повинна бути ще менше. Лікарі також радять скоротити вживання солі людям старше 50 років, а також тим, у кого діагностовані такі захворювання, як цукровий діабет, гіпертонія, ниркові відхилення. Важливо пам’ятати, що сіль в тій чи іншій кількості міститься в продуктах, які ми купуємо (сирі, хлібі), а не тільки в тій їжі, яку ми готуємо самостійно.

Скільки солі потрібно людині в день

Небезпека надлишку солі

Велика кількість натрію в організмі – причина затримки рідини. Через це збільшується об’єм циркулюючої крові, що вкрай ризиковано для людей з ішемією і тих, хто переніс інфаркт. Трохи менше, але все ж ризикують, гіпертоніки, так як натрій викликає спазматичні скорочення судин, а це призводить до підвищення артеріального тиску. Стежити за кількістю солі також необхідно при ожирінні, захворюваннях центральної і периферичної нервових систем, глаукомі, шкірних захворюваннях.

Здоровий раціон

Отже, ми знаємо, скільки солі потрібно їсти в день, і щоб дотримуватися рекомендацій фахівців, необхідно дотримуватися ряду нескладних правил:

  • Якщо вам призначили дієту з низьким вмістом натрію, суворо дотримуйтесь приписів лікаря;
  • Намагайтеся готувати їжу без солі, а додавати її тільки в готову страву;
  • Виключіть або хоча б зменшіть кількість з’їдаються солоних закусок, а якщо не можете прожити без квашеної капусти, то промивайте її перед вживанням, щоб видалити надлишок солі;
  • Щоб їжа не здавалася прісною, використовуйте в якості приправ зелень: петрушку або кріп. Рибу можна» скрасити ” соком лимона, а до м’яса подати мочену брусницю.

Сіль грає не останню роль в підтримці нормальної життєдіяльності нашого організму, проте варто контролювати її вживання, щоб уникнути проблем із самопочуттям. З іншого боку, недолік або повна відсутність натрію теж призводить до негативних наслідків. Дотримуйтеся рекомендацій фахівців і будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Як стати дієтологом?
Next post Як набрати масу вегану