Запалення-це захисна реакція нашого організму від різних інфекцій, травм і деяких захворювань.
Запалення-це захисна реакція нашого організму від різних інфекцій, травм і деяких захворювань.
Як відомо запалення може бути гострим і хронічним. Класичні ознаки гострого запалення включають почервоніння, біль, набряк, підвищення температури, а також порушення функції. Хронічне запалення може тривати довго – тижні, місяці або роки і може призвести до різних проблем зі здоров’ям. Хронічне запалення часто протікає без будь-яких проявів і скарг і поступово призводить до порушення функцій різних органів і систем, в тому числі до порушення в роботі імунної системи.
Деякі фактори способу життя можуть сприяти запаленню, особливо коли вони відбуваються регулярно. Так одна з провідних причин розвитку хронічного запалення – порушення в харчуванні.
Так, деякі продукти відомі тим, що сприяють запаленню. До них відносяться:
-
Напої, що містять цукор: газована вода, різні соки.
-
Рафіновані вуглеводи: білий хліб, макарони, кус-кус, манка.
-
Десерти: печиво, цукерки, торт і морозиво.
-
Оброблене м’ясо: хот-доги, ковбаси, ковбаси тощо.
-
Рафіновані олії, такі як: соняшникова, соєва та кукурудзяна олія.
-
Транс-жири: маргарин, вироби з додаванням пальмової олії, замінників молочного жиру, гідрогенізованих жирів
-
Алкоголь: надмірне споживання алкоголю.
Крім того, до продуктів, що стимулюють патологічну стимуляцію імунітету відносяться:
-
Хімічні добавки-консерванти, емульгатори, барвники, поліпшувачі смаку.
-
Злакові культури, що містять глютен, наприклад жито, ячмінь, пшениця. Також продукти, в які можуть містити глютен – магазинні соуси, м’ясні продукти і напівфабрикати, пиво.
-
М’ясо, риба вирощені на комбікормах.
-
Арахіс.
До продуктів, які бажано включити в свій раціон харчування відносяться:
- Овочі: брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста тощо.
- Фрукти: невелика кількість низкогликемических фруктів, ягід, наприклад, чорниця, лохина, агрус.
- Авокадо
- Ненасичені жирні кислоти: оливкова, лляна, конопляна олії.
- Жирна риба: палтус, горбуша, кижуч.
- Горіхи: мигдаль, волоські горіхи, фундук та інші
- Зелений чай.
- Червоне вино: до 140 мл сухого червоного вина на день для жінок і 280 мл на день для чоловіків.
- М’ясо тварин вільного вигулу
Крім правильно складеного раціону харчування, стимулювати протизапальну дію може риб’ячий жир і куркумін.
Виключення продуктів, які можуть привести до запалення допоможе вам:
- Знизити прояви аутоімунних захворювань.
- Знизити ризик ожиріння, і атеросклерозу.
- Знизити маркери запалення в крові.
- Поліпшити стан шкіри
- Забезпечити вас енергією і поліпшити настрій.