Лікар-онколог Іван Карасьов у своєму Instagram назвав продукти, які стали причиною розвитку онкології у померлих від цього захворювання пацієнтів.
Медик послався на дослідження вчених Американського Інституту онкології Дана-Фарбер.
Аналізи ДНК понад 900 пацієнтів з колоректальним раком виявили алкілуючі мутаційні сигнатури в клітинах товстої кишки.
Ці пошкодження викликає надмірне вживання червоного м’яса.
При цьому курка або риба такі пошкодження викликати не можуть.
На розвиток таких пошкоджень в товстій кишці не впливають і інші продукти або напої, в тому числі алкоголь.
Ризик смерті при колоректальному раку високий-47% серед пацієнтів з найбільш високими рівнями ушкоджень.
До причин розвитку онкології медик також відніс гостре фізичне та емоційне виснаження організму.
Пацієнти онкодиспансерів найчастіше-це люди, які нехтували нічним сном, пропускали сніданок і налягали на шкідливу їжу.