Одним з важливих продуктів харчування, який є джерелом біологічно активних і мінеральних речовин, є хліб. За усталеною традицією пшеничний (білий) хліб вважається найбільш популярним. Але з точки зору вмісту корисних речовин і смакових якостей житній (чорний) хліб ні в чому не поступається йому.

Житній хліб: користь і шкода

Одним з важливих продуктів харчування, який є джерелом біологічно активних і мінеральних речовин, є хліб. Залежно від використовуваної борошна він може бути житнім, пшеничним, кукурудзяним і т.д. в основу рецептури будь-якого хліба входять борошно, дріжджі, сіль, вода. За усталеною традицією пшеничний (білий) хліб вважається найбільш популярним. Але з точки зору вмісту корисних речовин і смакових якостей житній (чорний) хліб ні в чому не поступається йому.

Різновиди житнього хліба

Основний інгредієнт, що впливає на різновид житнього хліба – борошно. Вона буває:

  • обдирна (односортний помел з 87 % виходом від ваги зерна);
  • шпалерна (крупний помел, з розміром крупинок 600-700 мкм – з висівками – 95% вихід);
  • сіяна (46% вихід від ваги зерна, дрібна, майже без висівок).

Серед перерахованих кращої вважається сіяна мука. В даний час широкого поширення набули сорти житнього хліба з додаванням пшеничного, гречаного та інших видів борошна. Крім смакових показників вони вносять зміни в харчову цінність продукту.

Житній хліб: користь і шкода

Крім борошна різновиди житнього хліба обумовлені наявністю додаткових інгредієнтів (горіхів, насіння кунжуту, соняшнику, льону, родзинок і т.д.). Кожна з добавок впливає на створення особливої палітри смаку, характерною «кислинки» або навпаки, а також впливає на склад і калорійність кінцевого продукту. 

Хімічний склад і калорійність житнього хліба (традиційна рецептура)

Користь житнього хліба для організму людини криється в його багатогранному хімічному складі, який містить базовий комплект життєво необхідних біоорганічних сполук і мінералів і ряд супутніх, не менш важливих елементів і сполук.

Харчова цінність і вітамінний склад житнього хліба

Найменування

показник

Зміст в 100 г продукту

1

Білки

6,6 г

2

Жир

1,2 г

3

Вуглевод

34,2 г

4

Вітамін РР

0,7 мг

5

Вітамін Е

2,2 мг

6

β-каротин

0,006 мг

Основна частка припадає на вуглеводи, які представлені крохмалем, клітковиною (харчовими волокнами), моно – і дисахаридами (сахарозою, глюкозою і т.д.). Серед вітамінів переважає жиророзчинний вітамін Е.

Мінеральний склад житнього хліба не менш різноманітний. Переважають такі необхідні організму елементи як натрій, калій, фосфор, мідь, а також в складі присутній цинк, залізо, йод, селен, мідь, сірка, марганець та інші. Калорійність 100 г продукту становить 259 кКал.

Житній хліб: користь і шкода

Корисні властивості житнього хліба

Насиченість житнього хліба вітамінами, мінералами і біологічно активними речовинами говорить про користь даного продукту, яка виражається:

  • у поліпшенні роботи системи травлення
  • нормалізації гемоглобіну
  • профілактиці серцево-судинних захворювань
  • нормалізації процесу обміну речовин

Житній хліб корисний при недокрів’ї, цукровому діабеті, дієтичному харчуванні. Відчуття ситості при вживанні продукту настає швидше. Користь житнього хліба на заквасці виражається в дії молочнокислих бактерій, що сприяють розщепленню вуглеводів і ліпідів, які згодом легше засвоюються організмом; нейтралізують дію фітинової кислоти, яка може утворювати в кишечнику небажані солі; створюють умови для утворення вітамінів групи В.На додаток до перерахованого вище користь житнього заварного хліба виражається в більш низькій калорійності, що важливо для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою.

Кому небажано вживати чорний хліб

Житній заварний хліб має підвищений вміст глютену, тому людям, що страждають алергією на даний компонент, вживання цього продукту в їжу небажано. Якщо ви маєте проблеми з шлунково-кишковим трактом, підвищену кислотність, житній хліб може викликати печію та інші небажані наслідки. Хворим із захворюваннями печінки, жовчного міхура, ентероколітах приймати даний продукт слід з обережністю. Тим, хто страждає метеоризмом, коліками або пацієнтам в післяопераційному періоді вживати хліб з житнього борошна також не рекомендується.

Норма споживання

При середніх фізичних навантаженнях доросла людина може вживати 250-350 г чорного хліба в день, при підвищеному рівні фізичних навантажень норма споживаного хліба зростає до 500 г, якщо ж робота не вимагає особливих фізичних витрат, 150 г чорного хліба в день цілком достатньо. Оптимальний варіант-використання в раціоні різних сортів хліба. Користь пшенично-житнього хліба в даному випадку найбільш висока.

Житній хліб: користь і шкода

Укладення

Складаючи раціон харчування, не забувайте про корисні властивості житнього хліба, який оптимально поєднується з м’ясними, овочевими, рибними стравами і закусками, надає відчуття ситості і повноту смакових відчуттів, а також надає організму широкий спектр біологічно активних речовин, мінералів і вітамінів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Previous post Раціон харчування при діабеті
Next post Вітаміни для підвищення апетиту