Печінка-це головний очисний орган вашого тіла. У здоровому стані вона легко впорається з помірною кількістю алкоголю, цукром і жирною їжею. Але якщо кількість вступників токсичних речовин стає надмірною, печінка виявляється в постійній напрузі і перевантажується, що тягне за собою її хвороба.
Печінка-це головний очисний орган вашого тіла. У здоровому стані вона легко впорається з помірною кількістю алкоголю, цукром і жирною їжею. Але якщо кількість вступників токсичних речовин стає надмірною, печінка виявляється в постійній напрузі і перевантажується, що тягне за собою її хвороба.
Незважаючи на те, що в магазинах продається все більша кількість різних препаратів для очищення і детокс печінки, жоден з них не може бути досить ефективним. А все тому, що очищення і без того є основною функцією здорової печінки. Що стосується продаваних медикаментів, то на даний момент немає ніяких наукових даних, які доводять їх користь. Більш того, є ймовірність, що шкоди вони завдають більше.
Печінка в організмі відповідає безпосередньо за:
- знешкодження і виведення токсичних речовин з організму;
- очищення крові;
- метаболізм поживних речовин і медикаментів, і їх трансформацію в легкозасвоювані для організму форми.
Орган, уражений жиром або цирозом, дасть знати про себе постійною втомою і надмірною вагою тіла. У разі запущеної хвороби, шкіра і білки очей придбають жовтуватий відтінок. Хвора печінка може вбивати повільно і досить болісно. Згідно зі статистикою, від хвороб печінки тільки в штатах щорічно помирає близько 31 тисячі осіб. І більшу частину з цих смертей можна було б запобігти.
Але що робити, якщо навіть ліки не здатні допомогти розвантажити і очистити печінку? І відповідь тут: харчування. Правильне харчування-це найкращий подарунок, який ви можете зробити своїй печінці. Може здатися дивним, але більшість корисних для печінки продуктів вже є у вашому раціоні. Саме про них ми сьогодні і поговоримо.
Чай і кава
За результатами експериментів, кава показала хороші результати в захисті і відновленні вже пошкоджених тканин печінки. Як виявилося, кава знижує ризик розвитку цирозу і раку печінки, а також зменшує запальні процеси, що вже протікають в ній. Вчені вважають, що це відбувається завдяки тому, що кофеїн перешкоджає утворенню жирових відкладень в печінці – головної причини всіх захворювань органу.
Найкращі результати продемонстрували люди, які випивають щонайменше 3 чашки хорошої заварної кави в день. А тому, не слухайте тих, хто говорить вам, що кава пити шкідливо.
Згідно з іншими дослідженнями виявилося, що зелений чай не менш корисний для стану печінки. Однак для досягнення цілющого ефекту доведеться випивати від 5 до 10 чашок чаю в день.
Про концентрованих БАДах з екстрактом зеленого чаю краще забудьте відразу. Надлишок надасть рівно протилежну дію і тільки погіршить стан вашої печінки. Що до чорного чаю, то він має корисну властивість – здатність компенсувати вплив високожирової дієти.
Простіше кажучи: насолоджуйтеся всім різноманіттям чаїв в своє задоволення. Якщо тільки кількість випитих за день чашок чаю не перевалює за 10 порцій. В такому випадку, радимо для профілактики заглянути до свого лікаря.
Грейпфрут
Позитивний вплив грейпфрута на роботу печінки пояснюється його насиченим антиоксидантним складом. Два основних антиоксиданти, що містяться в цьому фрукті – це нарингенин і нарингин. Вони запобігають виникненню запальних процесів і захищають клітини печінки. А ще грейпфрути зупиняють розростання сполучної тканини і зменшують кількість жирових відкладень в печінці.
Що цікаво, досліди на мишах показали, що ніацин покращує здатність печінки переробляти і засвоювати алкоголь. Більше того, це допомагає компенсувати деякі негативні наслідки алкоголю. А тому, перед наступною вечіркою рекомендуємо з’їсти пару скибочок грейпфрута і, ймовірно, позбавити себе від ранкового похмілля. Печінка точно скаже вам”спасибі”.
Чорниця і журавлина
У чорниці і журавлині містяться антиоксиданти з категорії антоціанів. Крім того, що вони забарвлюють ягоди в яскраві кольори – червоний, фіолетовий, синій, вони ще й вкрай корисні для здоров’я печінки.
Щоденне вживання добровольцями чорниці і журавлини протягом місяця послужило поліпшенню роботи печінки, також захистило її від нових пошкоджень, рубцювання і розростання тканини. Крім цього, включення в раціон чорниці відбилося посиленням клітинного імунітету і антиоксидантного захисту.
А за даними лабораторних експериментів з’ясували і те, що екстракт чорниці пригнічує ріст злоякісних клітин в печінці. Однак для підтвердження цієї інформації потрібне проведення подальших досліджень за участю людей.
Виноград
Виноград, особливо червоний, містить в собі деякі вкрай корисні для людського організму рослинні сполуки. Про один з них ви напевно чули – реставерол, який, до речі, часто використовують як виправдання своєї пристрасті до червоного вина.
Реставерол полегшує роботу печінки, зменшуючи запальні процеси, що протікають в ній і захищаючи від впливу вільних радикалів. Так, мається на увазі, що регулярне вживання винограду, багатого реставеролом, має знижувати і ризики виникнення онкології.
На цю тему було проведено невелике дослідження за участю пацієнтів, що мають не алкогольне ожиріння печінки. Результат його показав, що щоденне вживання екстракту виноградних кісточок протягом 3-х місяців поліпшило показники стану печінки. Зрозуміло, концентрація реставеролу в екстракті виноградних кісточок в рази вище, ніж в ягодах винограду і, вже тим більше, в келиху вина. Так, зробивши виноград частиною своєї повсякденної дієти якомога раніше, ви забезпечите організму хорошу профілактику хвороб печінки. Але, щоб пройти курсове лікування з використанням екстракту виноградних кісточок, спочатку зверніться до свого лікаря, щоб виключити ризики і протипоказання.
Буряковий сік
Буряк знайома нам з дитинства, ми їли: борщ, вінегрет, оселедець під шубою. І все ж вона має характерний землистий присмак, який деякі не переносять. Так люди часто діляться дві категорії: ті, хто любить буряк, і ті, хто терпіти її не може. Але ви з числа любителів-налягайте! Тому що в буряках містяться антиоксиданти – беталаіни. Ці речовини прекрасно справляються з усуненням оксидативного стресу і запалень, а також з виробленням додаткових ензимів в печінці для нейтралізації токсинів.
Незважаючи на те, що більшість досліджень було проведено на підставі використання бурякового соку, вживати цілісний овоч нітрохи не менш корисно. Що ж до соку, то його можна змішати в смузі, наприклад, разом зі згаданими вже чорницею і журавлиною. Таким чином, специфічний смак буде вже не так очевидний, і навіть ті з нас, хто буряк не любить, зможуть отримати користь.
Регулярне – і це головне-вживання цих 5 продуктів природним чином очистить і перезавантажить вашу печінку, допоможе скоротити наслідки неправильного харчування і полегшити її роботу. Печінка, перевантажена цукрами, жирною їжею і алкоголем, втрачає можливість переробляти надходять речовини і починає запасати жири з непереробленими токсинами всередині органу. А це ключовий механізм розвитку захворювань печінки.
Здорової ж печінки не доводиться розгрібати наслідки обжерливості і нерозбірливого прийому ліків. Однак всі ми люди і всі іноді хочемо розслабитися, також бувають ситуації, коли без медикаментів не обійтися. Тому кращою порадою буде, по-перше, дотримуватися переважно здорового способу харчування, лише зрідка дозволяючи надмірності. А, по-друге, вживати більше продуктів, що підтримують здоров’я печінки, мінімізуючи наноситься їй шкоди. І запам’ятайте: ні в якому разі не приймайте невідомі медичні препарати, які обіцяють налагодити роботу вашої печінки. Якщо про неї правильно піклуватися, то ніякі ліки вам не знадобляться.